Bingolotto

Ingela ”Pling” Forsman i BingoLotto

Dela

Efter dryga 40 år i populärmusikens tjänst, som sångare och flitigt anlitad låtskrivare, har Ingela ”Pling” Forsman gjort sig ett stort namn på den svenska musikhimlen. Många menar att hennes fraser och uttryck har tagit form som grundläggande byggstenar i den svenska musikhistorien. Den 26 januari, kl. 18.00 i TV4, gästar hon BingoLotto!

Foto: Camilla Svensk
Foto: Camilla Svensk

INGELA "PLING" FORSMAN

Redan vid fyra års ålder gjorde Ingela för första gången sig känd för svenska folket då hon medverkade i Sven Jerrings radioprogram ”Barnens brevlåda”. Från den stunden var Ingelas väg i livet tydligt utstakad, sett till en särskild aspekt. Hennes musikaliska begåvning var något att ta vara på. Och så blev det. I tonåren ingick hon i tjejtrion ”Bambis”, som under sent 60-tal turnerade runt i såväl Sverige som Tyskland med bland annat singeln ”Kärlek är det enda jag kan ge/du och jag”, som togs emot varmt. Därefter följde en solokärriär, som resulterade i tre utgivna singlar.

MELODIFESTIVALEN
I mitten av 1970-talet inledde Ingela en framgångsrik karriär som låtskrivare. Den första i räkningen var text till Lasse Holms låt ”Minns dej som du var”. Strax därefter introducerades hon för Melodifestivalens värld. En värld hon sedermera skulle komma att dominera i under många års tid. Totalt har Ingela skrivit texten till inte färre än 39 bidrag i Melodifestivalen, varav tre, ”Bra vibrationer” från 1985, ”Se på mig” från 1995 och ”Kärleken är” från 1998, har förärats med en förstaplats.

I låtskrivarprocessen har hon samarbetat med några av de största namnen inom branschen, såsom Lasse Holm, Bobby Ljunggren, Nanne Grönvall, Michael Saxell och Agnetha Fältskog.

Till hennes många artistsamarbeten hör namn som Arja Saojonmaa, Arvingarna, Carola, Black Jack, Christer Sjögren, Elisa Lindström, Jan Johansen, Jessica Andersson, Jill Johnson, Herreys, Kikki Danielsson, Lena Philipsson, Linda Bengtzing, Nanne Grönwall, Molly Sandén, Lotta Engberg, Scotts, Sanna Nielsen, Shirley Clamp och Sonja Aldén.

BRETT ENGAGEMANG
Forsman har även översatt flertalet musikaler och skrivit svenskspråkiga sångtexter till flera stora Disneyfilmer. Sedan premiären av Sjuan är hon en av två hallåröster i kanalen och hon arbetade en tid på 1990-talet som hallåa på TV4. Utöver detta har hon även skrivit texten till en psalm, Blomningstid (nr 943 i "Psalmer i 2000-talet"), samt två barnböcker.

MUSIKFÖRLÄGGARNAS HEDERSPRIS 2019
År 2019 kröntes Ingelas karriär, då det plötsligt sade pling och hon välförtjänt tilldelades Musikförläggarnas hederpris. Till skaran av tidigare vinnare hör bland andra namn som Kenneth Gärdestad, Mauro Scocco, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle,Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel och Benny Andersson & Björn Ulvaeus.

Motiveringen löd:

Sedan mitten av 1970-talet har vi berörts av hennes sångtexter i låtar som lyser – klart som en stjärna i natten. Hon har ett sinnrikt användande av det svenska språket där varenda stavelse räknas och ett betraktande av livets skeenden, som inte lämnar någon oberörd. Med handen på hjärtat – hon kan säga hur det känns, vare sig det handlar om bra vibrationer eller att finna sitt drömda land. Och hon ger oss tro på all den kärlek jorden rymmer – om, om igen. Ja, hennes fraser och uttryck har blivit självklara byggstenar i den svenska musikhistorien och med hittills 39 bidrag i Melodifestivalen banar hon även väg för framtidens musikskapare.

Söndagen den 26 januari 2020, kl. 18.00, gästar hon BingoLotto!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Camilla Svensk
Foto: Camilla Svensk
Ladda ned bild

Om

Bingolotto
BingolottoOm Folkspel

Folkspel är föreningslivets eget spelbolag med ett enda syfte; att generera pengar till Sveriges föreningsliv. Med produkterna BingoLotto, Sverigelotten och BingoLottos Julkalender har Folkspel sedan starten 1991 genererat 16 miljarder kronor till föreningarna inom de 70 riksorganisationer som är medlemmar.

Följ Bingolotto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bingolotto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum