Inleder förstudie om Paralympics och OS 2030

– Det är nya tider nu och förstudien ska visa hur OS och Paralympics kan formas utifrån Sveriges förutsättningar. Vi har redan i dag i stort sett alla arenor som krävs för att arrangera de största vinterspelen, säger SOK:s tf ordförande Anders Larsson.
OS och Paralympics 2024, 2026, 2028 och 2032 har redan fått sina värdstäder. Men spelen 2030 är ännu inte utdelade. Internationella Olympiska Kommittén använder en helt ny metod för att bestämma var spelen ska arrangeras. Stora kampanjer tillhör historien. Numera tillämpar IOK en trestegsprocess med olika dialogfaser.
– Det var så Brisbane tilldelades spelen 2032. Vi har som ett första steg haft ett möte med IOK som handlade om att, utan förpliktelser från något håll, titta på spelen 2030. Under det mötet var det tydligt att IOK gillade vårt koncept för 2026. Det som förstudien ska ge svar på är om vi är redo att gå vidare i processen, säger SOK:s tf ordförande Anders Larsson.
Förstudie undersöker förutsättningarna
Steg ett i IOK:s nya process är ett informellt utbyte med inledande samtal. Förstudien syftar till att undersöka om förutsättningarna verkligen finns för att genomföra tävlingarna i Sverige. Om den faller väl ut kan processen gå framåt. Steg två blir en löpande dialog. Steg tre är en målinriktad dialog.
– Vi lärde oss mycket av kandidaturen 2026. Nu har vi haft initiala kontakter med både svensk politik och svenskt näringsliv innan vi ens inlett arbetet med en förstudie, säger SOK:s tf vice ordförande Hans von Uthmann, som kommer att leda förstudiens styrgrupp tillsammans med ordföranden i SOK, SPK och RF.
– Vi har som arrangör precis genomfört ett framgångsrikt parasport-VM i längdskidor och skidskytte på hemmaplan, med historiska svenska framgångar i Östersund och vid alpina parasport-VM. Det här vore en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta det unika arbetet. Dessutom vet vi från andra länder som arrangerat Paralympics att det här skapar helt nya förutsättningar och tillgänglighet för våra idrottare, men också för personer med funktionsnedsättningar i stort. Men nu ska vi först, i lugn och ro, genomföra en förstudie som får utvisa möjligheterna, säger SPK:s ordförande Åsa Llinares Norlin.
I somras höll SOK en ordförandekonferens i grekiska Olympia och där fick SOK i uppdrag, att tillsammans med SPK och RF, sondera möjligheterna till olympiska och paralympiska evenemang i Sverige och den sonderingen inleds nu med en förstudie.
I förstudien kommer generalsekreterarna från Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet att ingå i en projektgrupp.
– Ett OS och Paralympics skulle kunna bli en lägereld att samla Sverige runt och dessutom blir en arena för idrotts- och samhällsutveckling under många år. Tanken är att se över det koncept som fanns för kandidaturen 2026, vilket skulle innebära tävlingar på flera ställen i Sverige, bland annat Stockholm, Dalarna och Jämtland. Här känner vi oss trygga att det finns stor erfarenhet att arrangera vintermästerskap i världsklass i den svenska idrottsrörelsen, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.
En delrapport av förstudien kommer att presenteras den 20 april.
FAKTA
Frågor och svar om förstudien
Vem bestämmer var OS och Paralympics ska arrangeras?
IOK har en ny process som inte innebär någon dyr kandidatur. Processen består av tre delar: informellt utbyte, löpande dialog och målinrikad dialog. SOK, SPK och RF befinner sig i den första delen och förstudien ska ge svar på om vi ska gå vidare till steg nummer 2. Det finns inga förpliktelser, från något håll, i de två första stegen.
Skulle Sverige välja att gå fram med en ansökan om ett vinter-OS 2030 kommer detta att beredas av IOK:s kommission för framtida vinterspel men sen är det IOK:s Session (årsmöte) som beslutar som vilket land/stad/region som får OS och Paralympics.
Vilka ingår i förstudien?
SOK:s tf vice ordförande Hans von Uthmann leder styrgruppen tillsammans med ordförande i SOK, SPK och RF. SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson är sammankallande för projektgruppen där även RF:s Stephan Bergh och SPK:s Bo Sköld ingår. Gruppen kommer att ta in specialkompetens ifrån olika områden som idrott, kommunikation, politik, näringsliv och civilsamhälle. Exempelvis från ANOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg, som också sitter i SOK:s styrelse och är rådgivare i internationella frågor.
Vad tittar förstudien på?
En helhetsbild om förutsättningarna för vinterspel i Sverige. Vi tittar främst på koncept och finansiering. Vi utreder också vision och avtryck av spelen. Det är självklart också viktigt med ett stort engagemang från svensk idrottsrörelse, politik, näringsliv och civilsamhälle.
Vilka orter kan bli aktuella 2030?
Det ska förstudien svara på. Men orter som vi absolut kommer att titta på i samband med förstudien är Stockholm, Falun, Åre, Idre och Östersund, alltså orter som är vana vid att arrangera stora internationella vintersporttävlingar.
IOK vill att OS anpassar sig till regionen och inte tvärtom, vilket innebär att en arrangör alltid ska utgå från befintliga arenor som finns i landet/området och inte bygga nytt – om inte regionen ändå redan har sådana byggplaner.
Sverige har arrangerat, och kommer att arrangera, världsmästerskap i de största vintersporterna inom en tioårsperiod. Så vi har redan de flesta arenor som behövs och dessutom kunnande att arrangera stora mästerskap.
När ska förstudien vara klar?
En delrapport kommer att lämnas den 20 april. Vi hoppas vara klara med en slutrapport under sommaren. Det viktiga är att det här görs ordentligt och inte så snabbt som möjligt.
Nyckelord
Kontakter
Rebecca FyhrKommunikationschefSvenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
Tel:+(46)70-223 01 90rebecca.fyhr@parasport.seElias HåkanssonPressansvarigSvenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
Tel:08-699 62 82Elias.hakansson@parasport.seBilder


Länkar
Om
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm
http://www.parasport.se
Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige. Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel.
Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort.
Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.
Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Vinge och Parasport Sverige förlänger samarbetet i fyra år23.3.2023 09:00:00 CET | Nyheter
Advokatfirman Vinge fortsätter som juridisk rådgivare till Parasport Sverige. Det nya avtalet löper under perioden 2023–2026.
Ebba Årsjö vinner slalomcupen – Aaron kommer trea17.3.2023 18:31:22 CET | Pressmeddelande
När den alpina säsongen avslutades på fredagen i italienska Cortina stod det klart att Ebba Årsjö inte bara vann årets sista tävling, utan hela slalomcupen. Dessutom kom Aaron Lindström trea i slalomcupen. Hela det svenska alpina laget kan nu summera en fantastisk vinter, med framgångar på världscupen och totalt fem VM-medaljer.
Förnyat sponsoravtal mellan ATG® och Parasport Sverige16.3.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande
ATG® och Parasport Sverige förnyar ett långsiktigt och etablerat samarbete. Det nya avtalet löper under 2023–2026 och omfattar kommersiella rättigheter över två paralympiska spel: Paris 2024 och Milano Cortina 2026.
Zebastian Modin vinner världscupen 20239.3.2023 15:50:32 CET | Pressmeddelande
När världscupen i längd och skidskytte avslutades i Soldier Hollow, Utah (USA) stod Zebastian Modin för tre pallplatser av tre möjliga i längd: två segrar och en andra plats. Det innebär att han säkrade den totala segern i världscupen i längd. Med det summerar han en stark säsong, som dessutom innebar fyra medaljer, varav två guld, på hemma-VM i Östersund i januari.
Ebba och Aaron körde hem fyra pallplatser i Kitzbühel28.2.2023 17:39:39 CET | Pressmeddelande
De svenska parastjärnorna Ebba Årsjö och Aaron Lindström lämnar ingen besviken – fyra pallplatser på två dagar. Det var resultatet av världscupens slalomtävlingar i Kitzbühel, Österrike.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum