Svenska Cykelförbundet

Jenny Rissveds kör i gula ledartröjan efter etappseger – grymt svenskt teamwork

Dela

Succén för Jenny Rissveds och det svenska laget från första etappen av Gracia Orlová tour i Tjeckien bara fortsatte under dag 2. Jenny Rissveds vann etappen efter en spurt i liten klunga med uppdrag av unga Julia Borgström och Karin Söderqvist och tog över den gula ledartröjan!

Foto: Svenska Cykelförbundet
Foto: Svenska Cykelförbundet

Med fyra cyklister topp tio och under torsdagen andraplacerade Jenny Rissveds var det Sverige och Polen som hade mest att försvara.

Och de svenska tjejerna tog för sig direkt. I synnerhet Jenny Rissveds samt de bägge unga framtidshoppen Julia Borgström och Karin Söderqvist.

Det som stod på menyn 99 kilometers cykling med fyra bergspris. Den första av de fyra rejäla stigningarna var också den tuffaste, upp på 1000 meter – så det var upplagt för offensiv åkning.

"I det läget hade vi Jenny, Julia och Karin med i en tätgrupp på 25 cyklister", berättar assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall.

Den gruppen blev ganska snart splittrad.

"Vi ville att Julia och Karin skulle attackera i det läget. Julia kom i väg i en grupp om tre cyklister."

Fram till den tredje backen har Jenny Rissveds sparats, men här är läget så bra att förbundskaptensduon Lucas Persson och Alexander Wetterhall gav följande direktiv.

"I den tredje backen 'bad vi' Jenny kontra-attackera. Och det föll väl ut. Hon fick med sig en grupp med Karin så de var tio cyklister in utbrytargruppen där och vi hade med tre cyklister, såväl Jenny, Karin och Julia", säger Wetterhall.

Snacka om kittlande läge där det svenska laget styr och ställer i det tuffa tjeckiska etapploppet. Alla tre försöker nämligen attackera i början av den sista backen. Men det är idel starka cyklister med i riktigt fin cykelåkning.

"Försöken lyckas inte så den här tio cyklister stora gruppen är samlade igen när de kommer in mot mål", refererar Wetterhall.

Dittills hade grundtaktiken fallit väldigt väl ut.

"Det var att att sätta färg på loppet, attackera och försöka se till att ledarlaget (Polen) hamnade lite i bakvattnet. Det gick i grunden bra. De blev trötta. Men vi blev inte av med dem..."

Givetvis ville inte Sverige göra allt jobb när det planade ut mot slutet och därmed minska chanserna till etappseger. Fyra cyklister anslöt till slutdramat.

Men när spurten skulle dras upp var det detta heta svenska lag som ville bestämma skeendet igen.

"Ja, roligt att se hur bra de drog upp spurten. Vi satte Julia och Karin på att positionera Jenny i en ganska platt spurt in i målbyn och Jenny tar spurten!"

Snabb och stark och högst troligen ledare av etapploppet. Grym laginsats igen. De svenska tjejerna gör succé i den östra fliken av Tjeckien.

Topptrion i etapp 2 Gracia Orlová tour

  1. Jenny Rissveds, Sverige
  2. Agnieszka Skalniak-Sójka, Polen
  3. Christina Schweinberger, Österrike

Med i den lilla tätklungan med 14 cyklister över mållinjen även Julia Borgström och Karin Söderqvist.

Alla resultat finns senare under fredagen här: https://www.procyclingstats.com/race/gracia-orlova/2022/stage-2

Text och foto: Svenska Cykelförbundet (fria för publicering, ange fotocred)

Bilder

Foto: Svenska Cykelförbundet
Foto: Svenska Cykelförbundet
Ladda ned bild
Foto: Svenska Cykelförbundet
Foto: Svenska Cykelförbundet
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum