Jobba efter 65 – så mycket mer per månad får du

Dela

Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket du tjänar på att fortsätta arbeta jämfört med om du går i pension. Utöver den aktuella skattesänkningen som förmedlades i regeringens budgetproposition, bidrar även inkomsten till pensionen. -Tillsammans kan det bli ett rejält tillskott i plånboken för den som orkar och kan fortsätta arbeta, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar.

-Att arbeta långt upp i åren är det ”nya” vilket betyder att 65 år håller på att blekna som pensionsnorm av den enkla anledningen att medellivslängden ökar. Om medellivslängden ökar utan att vi arbetar längre betyder det att pensionspengarna måste fördelas på fler år än tidigare,säger Trifa Chireh.

Så slår skatten för den som väljer att arbeta jämfört med att gå i pension efter 65 år:

Lön/pension, brutto per månad

Kvar i plånboken netto per månad för den som går i pension vid 65 år,

Kvar i plånboken per månad för den som väljer att arbeta från 65 år*

Skillnad i netto per månad mellan att vara pensionär vid 66 år eller arbeta från 65 år*

36 000 kr

24 700 kr

27 800 kr

3 100 kr

50 000 kr

33 600 kr

37 200 kr

3 600 kr

I exemplet har vi tagit två personer som väljer att gå i pension. De får pensioner på 36 000 kr respektive 50 000kr i månaden och jämfört med en person som väljer att fortsätta arbeta med en lön om 36 000 kr respektive 50 000kr i månaden.
Vi har räknat på pension och lön efter inkomstskatt, grundavdrag, förhöjt jobbskatteavdrag,
kommun och landstingsskatt samt begravnings och kyrkoavgift: 32 %. I beräkningarna ingår de nya skattesänkningarna 2023, men inte höjda skiktgränser.

Många känner inte till att man kan tjäna flera tusenlappar extra per månad på att fortsätta jobba efter 65 år, tror Trifa Chireh och fortsätter:

-Vetskapen om både möjligheten och vikten av att jobba längre än planerat kan göra att en stor grupp äldre faktiskt kommer att göra det men samtidigt måste vi vara medvetna om att det är många som inte kommer att orka arbeta längre än till 65 år, säger Trifa Chireh.

Fakta

  • Av de som är födda 1938 gick 77 procent i pension vid 65 års ålder. Motsvarande andel för personer födda 1955 var drygt 39 procent. (Pensionsmyndigheten)
  • I dag säger "Lagen om anställningsskydd" att du har rätt att vara kvar i anställningen tills du fyller 68 år. År 2023 kommer LAS-åldern att höjas till 69 år.
  • Det förhöjda grundavdraget på pension som idag gäller från det år man fyller 66 år som höjs till 67 år 2023.
  • Är en del av din allmänna pension garantipension ökar inte pensionen om du fortsätter att jobba längre. Den kan tvärtom minska, eftersom du tjänar in mer egen pension.

* Skattesänkningen omfattar den som fyller 66 år det innevarande året. Det betyder att om du nästa år fyller 66 i december, så omfattas du av skattesänkningen.

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, telefon 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour, telefon 08–588 41 850, press@lansforsakringar.se
 

Om

LänsförsäkringarFölj Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Dagens räntesmocka slår hårt mot pensionärerna24.11.2022 10:37:16 CET | Pressmeddelande

För en stund sedan meddelade Riksbanken en höjning av räntan med ytterligare 75 punkter. Det kommer givetvis att slå igenom på bolåneräntorna, som lär bli ännu högre. – Tillsammans med höga elpriser, dyrare matkasse och höga drivmedelspriser gör det att ett vanligt pensionärshushåll kan behöva hantera en ekonomisk smäll 2023 jämfört med för bara två år sedan säger, Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Myskvällen större inflationstjuv än krogkvällen15.11.2022 07:45:00 CET | Pressmeddelande

Inflationen påverkar oss alla, men olika beroende på vad du väljer att lägga dina pengar på. Länsförsäkringar har jämfört två typhushåll med olika konsumtionsmönster och räknat ut deras respektive ”inflationskorg.” Vi har tittat på familjen ”mysiga hemmakvällar” och familjen ”shopping och uteliv” för att se hur inflationen påverkar dem genom deras konsumtion av produkter och tjänster. Hur och på vad vi spenderar våra pengar gör att den påverkar oss olika mycket. SE GRAF PÅ INFLATIONEN FÖR DE OLIKA FAMILJERNA I BILAGA