Akavia

Jusek och Civilekonomerna blir AKAVIA

Dela

Ett nytt akademikerförbund ser nu dagens ljus. Jusek och Civilekonomerna fattade i dag det slutliga beslutet om att bilda ett nytt förbund. Den 1 januari 2020 slår AKAVIA upp portarna. Ordförande för det nya förbundet blir Lee Wermelin, som idag har samma roll på Civilekonomerna.

– Tillsammans kan vi bättre driva frågor som är viktiga för alla våra medlemmar. Samtidigt frigör vi resurser för att fördjupa vårt kunnande om våra utbildningsgrupper. Vårt mål är att ge varje individ en bättre utväxling på både sin utbildning och sitt fackliga medlemskap, säger Lee Wermelin, ordförande för AKAVIA.

AKAVIA samlar över 130 000 medlemmar som har valt den akademiska vägen. Förbundet blir näst störst inom Saco. De första stegen mot att bilda ett nytt förbund togs 2018. På dagens extra fullmäktige tog Jusek och Civilekonomerna det sista beslutet om att tillsammans skapa ett nytt förbund för akademiker.

Istället för att konkurrera om medlemmar vill det nya förbundet ge jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT- akademiker och kommunikatörer ett ännu bättre stöd i mötet med framtidens arbetsmarknad. Bland annat inrättar AKAVIA specialisttjänster för förbundets olika professioner. En viktig målsättning för förbundet är att akademiker ska få en bättre utväxling på sin utbildning.

– Att ha investerat i en akademisk utbildning måste löna sig bättre på alla områden som rör yrkeslivet. Beslutet att bilda AKAVIA innebär startskottet för ett utvecklingsarbete för att finna nya och innovativa sätt att vara ett attraktivt stöd i alla delar av individens karriär, säger Lee Wermelin. 

Om nya namnet: AKA för akademi och VIA för väg. Det nya namnet betyder alltså den akademiska vägen. Namnet bygger på löftet att varje medlem ska få utväxling på sin akademiska utbildning genom hela arbetslivet, från studenttiden till pensionen.

För mer information:
Lars Jonsson, t f pressansvarig, lars.jonsson@jusek.se, 070-665 29 55

Torbjörn Askman, pressansvarig, torbjorn.askman@civilekonomerna.se, 070-266 27 69

Om

Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT- akademiker och kommunikatörer. Med 130 000 medlemmar är vi näst största förbund inom Saco. Vi arbetar för att akademiker ska få full utväxling på sin utbildning.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum