Akavia

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen

Dela

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia. Foto: Åsa Hafmar
Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia. Foto: Åsa Hafmar

Akavia har länge efterlyst riktade medel för att utveckla utbudet av fristående kurser och distansutbildningar på högskola och universitet för att möta behovet av omställning och livslångt lärande. Mot bakgrund av en föränderlig arbetsmarknad och en allt snabbare utveckling, inte minst inom AI, behövs istället mer av den sortens utbildningar framåt.

- Regeringens inriktning går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande. Bland Akavias medlemmar vill tre av fyra av de som planerar att kompetensutveckla sig läsa på universitet eller högskola. Akavia har istället länge påtalat behovet av öronmärkta medel till universitet och högskolor för det livslånga lärandet. Att dra ner möjligheten till flexibla studier är kortsiktigt, säger Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia.

De generella besparingarna på statsförvaltningen de närmaste tre åren, tillsammans med en förväntad ökning på cirka 4,5 procent i förvaltningskostnader för genomsnittliga myndigheter år 2024, slår hårt mot myndigheterna. Att det då tillförs resurser för nytillkomna uppdrag är av yttersta vikt, inte minst för att Akavias medlemmar ska kunna utföra sina arbetsuppgifter under rimliga förutsättningar. Men mer än så behövs.

- Ryckigheten i anslagen till myndigheternas budget är problematisk och präglas av kortsiktighet. På Skatteverket har till exempel ett stort antal provanställningar avslutats på grund av brist på pengar i senaste budgeten, men nu tillförs nya pengar i vårbudgeten. Resurstilldelningen måste vara långsiktig och strategisk för att ge myndigheter möjlighet att planera och bemanna med rätt kompetens, säger Charlotte Tarschys, och fortsätter:

- Samtidigt är det positivt att regeringen, efter den breda inflationsnedgången, nu ser möjlighet att skjuta till medel i högre omfattning och även aviserar en mer expansiv budget för 2025. En ansvarsfull lönebildning har varit en viktig bidragande faktor till att möjliggöra budgetinriktningen.

Nyckelord

Kontakter

Om Akavia

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Saco-S: Minskat förtroende på Regeringskansliet efter Tidölönerna26.4.2024 09:57:14 CEST | Pressmeddelande

I dag hördes statsminister Ulf Kristersson i konstitutionsutskottet mot bakgrund av Regeringskansliets användning av Tidöavtalet som grund för lönesättningen. Saco-S välkomnar tydliggöranden om vikten av tjänstemännens oberoende politiska ställning, men ser mycket allvarligt på till vilken grad hanteringen av lönesättningsprocessen påverkat förtroendet för arbetsgivaren. Regeringskansliet har nu ett viktigt arbete framför sig för att återupprätta förtroendet.

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye