Akavia

Saco-S: Minskat förtroende på Regeringskansliet efter Tidölönerna

Dela

I dag hördes statsminister Ulf Kristersson i konstitutionsutskottet mot bakgrund av Regeringskansliets användning av Tidöavtalet som grund för lönesättningen. Saco-S välkomnar tydliggöranden om vikten av tjänstemännens oberoende politiska ställning, men ser mycket allvarligt på till vilken grad hanteringen av lönesättningsprocessen påverkat förtroendet för arbetsgivaren. Regeringskansliet har nu ett viktigt arbete framför sig för att återupprätta förtroendet.

I slutet på 2023 framkom uppgifter om att lönesättningen på Regeringskansliet ska baseras utifrån hur väl tjänstemän arbetar för att genomföra Tidöavtalet. Saco-S, som representerar över 90 000 akademiker inom staten varav 1 800 på Regeringskansliet, påtalade då vikten av att värna de grundläggande principer som styr svensk förvaltning och statstjänstemannens opolitiska roll. I dag hördes statsminister Ulf Kristersson i konstitutionsutskottet.

- Saco-S välkomnar att Ulf Kristersson och tidigare även Regeringskansliets förvaltningschef Henrik Holmer i sina svar tydliggjort vikten av att beakta tjänstemännens oberoende politiska ställning. Det är även positivt att de medger att lönesättningsprocessen inte hanterades tillräckligt bra från arbetsgivarens håll. Samtidigt är det mycket allvarligt till vilken grad hanteringen påverkat förtroendet för arbetsgivaren, säger Anna Steen, ordförande för Saco-S.

En majoritet av medarbetarna saknar förtroende
Nyligen genomförde Saco-S en undersökning bland medlemmarna på Regeringskansliet gällande lönesättningen. Undersökningen visade bland annat att 63 procent anser att de saknar eller delvis saknar förtroende för arbetsgivarens hantering av löneprocessen.

- Det är allvarliga siffror. Det är oerhört viktigt att den partsgemensamma löneprocessen följs och att arbetsgivarnas lönedirektiv går att lita på. Det gäller på såväl Regeringskansliet som på andra myndigheter. Regeringskansliet har nu ett viktigt arbete framför sig för att återupprätta förtroendet, säger Anna Steen.

För mer information, vänligen kontakta:
Joseph Borenstein, enhetschef Kommunikation & varumärke på Akavia (kontaktförbund inom Saco-S)
0730-53 20 94 eller joseph.borenstein@akavia.se

Om processen för lönebildning
Processen för lönebildningen vid lönerevision på Regeringskansliet är tydlig och följer av de riktlinjer som finns i det centrala avtalet mellan Arbetsgivarverket och Saco-S. Det lokala lönebildningsarbetet sker genom en öppen och förtroendefull dialog parterna emellan där utgångspunkterna är verksamhetens mål och prioriteringar, kompetensförsörjningsbehov samt myndighetens ekonomiska förutsättningar.

Kontakter

Bilder

Saco-S - akademiker i staten Saco-S arbetar för att arbetslivet utvecklas i rätt riktning och förhandlar kollektivavtal för de som är statligt anställd akademiker.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye