Västtrafik

Kungälv får ny kollektivtrafik

Dela

Nya linjer, fler turer på populära rutter och enklare att arbetspendla till Volvo. Det är några av satsningarna när Västtrafik utvecklar kollektivtrafiken i Kungälv.

Den nya trafiken börjar köra den 9 december. Foto: Eddie Löthman
Den nya trafiken börjar köra den 9 december. Foto: Eddie Löthman

Den 9 december, i samband med att kollektivtrafiken byter tidtabeller, justerar Västtrafik linjenätet i Kungälv. För resenärerna i Kungälv innebär förändringen snabbare resor, tätare turer i tätorten som också går kvällar och helger, fler hållplatser och fler turer till Diseröd.

– Det finns en stor potential i att öka resandet med kollektivtrafiken i Kungälv. Därför har vi, tillsammans med kommunen, sett över hur vi kan förbättra den lokala trafiken och expressbusstrafiken. Kortare restider och ett bra turutbud är viktiga faktorer för ett ökat hållbart resande, säger Michael Stjernberg, affärsutvecklare på Västtrafik.

Fler och snabbare turer med Grön Express
Den populära Grön Express får fler turer. Linjen delas så att några turer går genom centrala Kungälv medan andra går via motorvägen. När bussen nu kör via motorvägsbron förkortas restiderna från Ullstorp, Munkegärde, Sjukhuset och Ytterby till Göteborg med tio minuter. Alla turer angör Kungälv Resecentrum.

Snabbare pendling till Volvo
Det blir även två nya linjer. Linje 242 går från Kungälv Resecentrum, via Eriksdal och Hjalmar Brantingsplatsen till Volvo i Torslanda. För de som arbetspendlar till Volvo blir resan tjugo minuter snabbare än tidigare.

Lokalt i Kungälv lanseras den nya linjen 3, som går från Fontin och Tveten till Resecentrum. Samtidigt får linje 1 och 2 delvis nya linjesträckningar.

För boende i Diseröd blir det fler avgångar under högtrafik och under kvällstid. För de som reser från Kärna underlättas resan genom att bytet vid Ytterby station tas bort och bussen går till Resecentrum.

– Nu får vi äntligen till en del av de förändringar som behövs för att fler ska kunna ställa bilen och åka kollektivt, framförallt till och från arbetet. Vilket är positivt både för hälsan, plånboken och miljön, säger Marielle Månskär, kollektivtrafiksamordnare på Kungälvs kommun.

Satsningen på Kungälv har utformats i samarbete med kommunen och trafikbolagen Nobina & BIVAB efter kundernas behov och önskemål samt Västtrafiks långsiktiga mål om att fördubbla resandet till år 2025.

Se Kungälvs nya linjekarta. 

Mer information om linjesträckningar och tidtabeller.

Bilder

Den nya trafiken börjar köra den 9 december. Foto: Eddie Löthman
Den nya trafiken börjar köra den 9 december. Foto: Eddie Löthman
Ladda ned bild

Dokument

Om

Varje dag reser 410 000 personer med Västtrafik. Det är för dem vi finns till. Vi vill göra det enkelt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och har cirka 900 linjer som körs av företag som upphandlats i konkurrens.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum