Lärarnas Riksförbund

Lärarnas Riksförbund kräver en översyn av timplanen

Dela

I samband med Skolverkets översyn av kursplaner i höstas blev det uppenbart att det är svårt att få allting att rymmas inom skolans nuvarande timplan. Att det finns en stor stoffträngsel gäller framför allt ämnet historia. Detta var också anledningen till att Skolverket ville stryka antikens historia ur kursplanen, men efter hård kritik får antiken vara kvar i undervisningen. Skolverket hade inte mandat att föreslå utökad timplan men det var uppenbart att de såg problemet.

– Grundproblemet med för få timmar finns kvar. Det är nu helt nödvändigt att se över timplanen och hur timmarna kan omfördelas. Detta är ett bra tillfälle att ta bort elevens val, de timmarna skulle göra mycket större nytta i andra ämnen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Lärarnas Riksförbund har nu sänt en skrivelse till utbildningsminister Anna Ekström och utbildningsutskottets ordförande Gunilla Svantorp där förbundet kräver att det görs en översyn av timplanen.

– Det blir ett stressmoment för lärare när mycket stoff ska trängas in trots att tiden inte finns. För att undvika detta måste timmarna bli fler innan de nya kursplanerna som är tänkta att börja gälla hösten 2021 införs. Nu är det upp till politikerna att snabbt ta initiativ i frågan. Dröjsmål drabbar lärarna, säger Åsa Fahlén.

Kontakter

Bilder

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas Riksförbund
Sveavägen 50
10369 Stockholm

070- 262 27 00https://www.lr.se/

Lärarnas Riksförbund är det akademiska förbundet som enbart organiserar behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Med drygt 90 000 medlemmar är vi ett av de största förbunden inom Saco.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund

Nu etableras Saco Utbildning10.9.2020 07:50:00 CESTPressmeddelande

Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund är överens om att etablera Saco Utbildning. Det övergripande syftet med Saco Utbildning är att stärka arbetet med utbildningsfrågorna inom federationen, tydliggöra professionerna inom sektorn, stärka respektive förbund och därmed bidra till att skapa förutsättningar för ett utbildningsväsende av högsta tänkbara kvalitet. Målsättningen är att samverkan ska vara fullt ut etablerad den 1 januari 2021

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum