Lärarnas Riksförbund

Likvärdighetspris för skolan till Jonas Vlachos

Dela

Lärarnas Riksförbunds likvärdighetspris för skolan lyfter fram olika insatser som görs för att främja en mer likvärdig skola. Med priset uppmärksammas hur förutsättningarna för alla elever kan bli mer jämlika och likvärdiga.

Lärarnas Riksförbunds Likvärdighetspris för skolan går till Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi, som forskat om betygens likvärdighet och om betygsinflation.
 
Han har särskilt satt ljuset på friskolornas problem med betygsinflation. Han har också uppmärksammat skolans systemfel. Trots att elevernas undervisningstid är låg och lärartätheten hög, så arbetar svenska lärare och rektorer många timmar och de känner sig hårt pressade.
 
”Likvärdighet är en central fråga för oss. Det handlar om alla elevers rätt till god utbildning. Att ge alla elever en likvärdig och kvalitativ utbildning ställer oerhört stora krav på lärare och studie- och yrkesvägledare. Jonas Vlachos har länge och envetet hållit fast vid att granska betygssättningen i svensk skola. Det har varit viktigt och det hjälper och stärker likvärdigheten i skolan. Den skola som är så grundläggande för elevers framtid och för hela Sverige”, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.
 
”Vi tycker att Jonas Vlachos insats är viktig att uppmärksamma eftersom han under lång tid och utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt så metodiskt identifierat skevheter i det svenska skolsystemet och så energiskt stått upp för sina forskningsresultat”, säger Ragnar Sjölander, distriktsordförande Lärarnas Riksförbund Stockholm stad.
 
Motivering

”Jonas Vlachos har lyft fram problemen med den bristande likvärdigheten i betygssättningen i svensk skola och de konsekvenser som dagens betygssystem får för elever i olika skolor. Vlachos betonar insiktsfullt behovet och betydelsen av tidiga stödåtgärder i svensk skola. Han tvekar inte att som vetenskapsman och utifrån sina forskningsresultat vara aktiv i skoldebatten och spegla verkligheten.”

För mer information om priset till Jonas Vlachos

Ragnar Sjölander
distriktsordförande Lärarnas Riksförbund Stockholms stad
070-7601930
ragnar.sjolander@lr.se

Tidigare pristagare

September 2019
Specialpedagoger och speciallärare i Kalmarsunds gymnasieförbund, Kalmar.

Oktober 2019
Partipolitiskt och religiöst obundna ideella organisationen Tamam, Lund.

November 2019
Bo Ströberg, journalist på tidningen Smålandsposten, Växjö.

December 2019
Åse Wall och Annika Wessberg, rektorer på Aroseniusskolan, Ale.

Januari 2020
Maria Järgenstedt, syv-samordnare, Härryda.

Februari 2020
Språkintroduktion, Umeå.

Mars 2020
Organisationen Mentor, Malmö.

April 2020
Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi, Stockholm.
 

Nyckelord

Kontakter

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas Riksförbund
Sveavägen 50
10369 Stockholm

070- 262 27 00https://www.lr.se/

Lärarnas Riksförbund är det akademiska förbundet som enbart organiserar behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Med 92 000 medlemmar är vi ett av de största förbunden inom Saco.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum