IQ

Majoriteten dricker mer och oftare under sommaren

Dela
Fler än varannan svensk dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året, och nära sex av tio dricker oftare. Småbarnsföräldrar ändrar sina vanor mer än genomsnittet. Det visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av IQ.
Photo: Karl Hedin/Unsplash
Photo: Karl Hedin/Unsplash

– För många känns det naturligt att dricka mer alkohol när vi är lediga, det är sommar, och vi inte har samma inrutade vardag som annars. Det är så klart inte farligare att dricka alkohol på en vardag än på helgen, men det kan bli problematiskt om man lägger till nya tillfällen och samtidigt behåller sina gamla. Därför är det viktigt att reflektera över sina vanor. Vi har en tendens att underskatta hur mycket alkohol vi dricker när det blir vid många tillfällen i veckan, säger Karin Hagman, vd IQ.

Småbarnsföräldrar ökar mer än andra

De som har barn hemma förändrar sina alkoholvanor mer under semestern än andra, och de med yngre barn ändrar sina vanor mest. Sju av tio med barn yngre än fem år dricker oftare, och drygt sex av tio av dem dricker mer under semestern. Detta kan jämföras med dem som har tonårsbarn – där dricker varannan mer och oftare, vilket är mer i linje med genomsnittssvensken.

– Som förälder är det viktigt att tänka på hur man hanterar alkohol när man är tillsammans med barn. Jag tycker inte att man ska bli berusad när barnen är med. De märker redan vid små mängder alkohol att vuxna förändras och det kan upplevas otryggt, säger Karin Hagman.

I storstäderna blir det mer och oftare

Bland dem som bor i storstäder dricker sex av tio både mer och oftare under semestern, jämfört med varannan i landsbygdskommunerna.  

Var tionde svensk dricker mycket mer i sommar

IQs undersökning visar att närmare sex av tio svenskar (56 procent) dricker alkohol oftare under semestern, och var åttonde (12 procent) dricker alkohol mycket oftare under semestern jämfört med övriga tider på året.

Fler än varannan svensk (55 procent) dricker mer alkohol under semestern, och närmare var tionde (9 procent) uppger att de dricker mycket mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året.

– Det är alltid viktigt att reflektera över sitt drickande, men det blir extra aktuellt under sommaren då många dricker både mer och oftare. Tänk efter hur det påverkar dig själv och personer i din omgivning. Bidrar alkoholen till en trevligare semester för alla, säger Karin Hagman.

Alkoholkonsumtionen nästan 60 procent högre under sommaren

Svenskens självrapporterade alkoholkonsumtion, som mäts av Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN), var, 2020*, 59 procent högre under juni och juli jämfört med november, som är den månad under året då vi dricker minst alkohol.

IQs tips inför sommarsemestern

1. Fundera över vilken plats du vill att alkoholen ska ha under din semester och om alkohol verkligen leder till en trevligare semester för dig och personer i din omgivning.

2. Håll koll på ditt drickande. Bestäm dig för hur mycket, och hur ofta du tänker dricka alkohol, och håll dig till det.

3. Om du dricker alkohol, varva med alkoholfria drycker.

Stöd och råd

IQ har två tjänster för den över 18 år som funderar över sina egna eller någon annans alkoholvanor.

  • Alkoholprofilen.se. Det är ett anonymt test för den som vill veta mer om sina alkoholvanor och hur de påverkar en själv och andra.
  • Alkoholsnacket.se. Alkoholsnacket ger stöd till den som är orolig för någon annans alkoholvanor. Tjänsten guidar användaren till ett första samtal, med konkreta tips på hur man kan lägga upp det.

Besök Alkoholhjälpen1177 Vårdguiden eller Alkohollinjen 020-84 44 48 om du vill läsa mer om alkoholberoende och vad du kan göra om du vill få hjälp.

Hur mycket kan man dricka?

Det finns inget riskfritt drickande. Är du frisk bedöms risken för skador av alkohol vara liten om du dricker färre än tio standardglas i veckan. Ett standarglas motsvarar 50 cl folköl, ett litet glas vin (10–15 cl) eller 4 cl sprit. Men, det är viktigt att komma ihåg att alkohol påverkar oss väldigt olika.

Även hur vi dricker spelar roll. Att dricka sig berusad är alltid en risk i sig. En rekommendation är att hålla sig till mindre än fyra glas vid samma tillfälle. Vi behöver också låta kroppen återhämta sig och därför inte dricka för ofta.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Antal intervjuer: 4 015 personer 16 år eller äldre. Fältperiod: 19 maj – 2 juni 2022. Deltagarfrekvens 61 procent. Läs mer i bifogat faktablad.

* https://www.can.se/publikationer/sjalvrapporterade-alkoholvanor-i-sverige-2004-2020/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Photo: Karl Hedin/Unsplash
Photo: Karl Hedin/Unsplash
Ladda ned bild
Karin Hagman, vd IQ
Karin Hagman, vd IQ
Ladda ned bild
Karin Hagman, vd IQ
Karin Hagman, vd IQ
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

IQ
IQ
Box 3653
103 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye