AcadeMedia

Malmöelev tävlar i europeisk vetenskapsolympiad

Dela

Lawan Fathullah som går första året på naturvetenskapliga programmet på ProCivitas Malmö kommer tillsammans med fem andra elever representera Sverige i den europeiska vetenskapsfinalen (EUSO) 2021.

Lawan Fathullah tävlar i vetenskapsolympiaden i april-maj.
Lawan Fathullah tävlar i vetenskapsolympiaden i april-maj.

– Jag var lite osäker först om jag skulle ställa upp, men min fysiklärare Per Brantmark peppade mig och nu ska jag vara med och representera Sverige, det känns lite overkligt faktiskt, säger Lawan Fathullah.

EUSO (European Union Science Olympiad) är en EU-olympiad i naturvetenskap där eleverna tävlar i fysik, kemi och biologi. Första deltävlingen hålls på skolor runt om i landet och består av teorifrågor och därefter tas de 27 bästa eleverna i Sverige ut till en final där de ställs inför en rad laborativa utmaningar. ProCivitas gymnasium i Malmö hade två elever som gick vidare till Sverigefinal, och Lawan Fathullah gick hela vägen. Per Brantmark är programansvarig på naturprogrammet på ProCivitas Malmö.

– Lawan är begåvad, kanske framför allt i matematik, men även i de naturvetenskapliga ämnena. Nästan varje år får vi elever som måste stimuleras extra, därför har vi byggt ett system för att utmana dessa elever. Jag är rätt säker på att Lawan kommer ha slutfört en eller ett par universitetskurser i matematik innan han lämnat oss på ProCivitas, säger Per Brantmark.

Finalen kommer om pandemiläget tillåter att hållas i Ungern under april-maj. I mars åker de svenska finalisterna på ett träningsläger arrangerat av Göteborgs universitet.

Läs mer om EUSO

Fakta: ProCivitas 

ProCivitas grundades 1997 och består idag av sju gymnasieskolor i Helsingborg, Lund, Malmö, Stockholm, Solna, Uppsala och Växjö. Skolorna har en stark koppling till näringslivet med individuella mentorsprogram och regelbundna gästföreläsningar. ProCivitas är en del av AcadeMedia.

Läs mer om ProCivitas

Kontakter

Bilder

Lawan Fathullah tävlar i vetenskapsolympiaden i april-maj.
Lawan Fathullah tävlar i vetenskapsolympiaden i april-maj.
Ladda ned bild

Länkar

Om

AcadeMedia
AcadeMedia
Adolf Fredriks kyrkogata 2
Stockholm

08 7944200http://www.academedia.se

ProCivitas grundades 1997 och består idag av sju skolor i Helsingborg, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala och Växjö. Skolorna har en stark koppling till näringslivet med individuella mentorsprogram och regelbundna gästföreläsningar. ProCivitas har som ambition att vara Sveriges bästa gymnasieskola. 

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum