Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Bilfri innerstad!

Dela

Många städer har begränsat eller förbjudit biltrafik i stadskärnorna för att minska utsläppen. Malmö behöver en omställning som framför allt kräver politiska beslut. Vi motionerar därför om att Malmö stad ska göra innerstaden bilfri en eller ett par dagar i månaden.

Gunilla Ryd (V) motionär
Gunilla Ryd (V) motionär

- Jag ser tydliga paralleller med hur förbudet mot tobaksrökning kom till. På 1960-talet trodde man att det räckte med faktabaserade informationskampanjer för att folk skulle låta bli, men till slut, 1993, kom Tobakslagen. Då infördes bl.a. rökfria områden och hälsovarningar på tobaksvaror, så nu vet vi vad som krävs för att uppnå vårt mål, säger Gunilla Ryd (V) en av motionärerna.

Hälsokostnaderna för Malmö Stad, i form av förtida dödsfall och olika sjukdomar, har beräknats till 1,8 miljarder. Vänsterpartiet driver en politik som går ut på att drastiskt minska biltrafiken i staden, det kräver en stor omställning och ett förändrat beteende. Därför föreslår vi nu Malmö kommunfullmäktige besluta om att Malmö ska göra innerstaden bilfri en eller ett par dagar i månaden som ett led i att uppnå den nödvändiga beteendeförändring som krävs för att kraftigt minska biltrafiken i staden.

- Klimatet kan inte vänta det är riktigt bråttom nu!, avslutar Gunilla Ryd. 

Motionen bifogas som bilaga.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunilla Ryd (V) motionär
Gunilla Ryd (V) motionär
Ladda ned bild
Boel Pettersson (V) motionär
Boel Pettersson (V) motionär
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern tar initiativ för ökat arbetsgivansvar för våldsutsatta29.4.2021 15:12:46 CEST | Pressmeddelande

På dagens kommunfullmäktige ställde Vänsterpartiets Emma-Lina Johansson en fråga till arbetsgivarutskottets ordförande Anders Rubin (S) om stadens arbetsgivaransvar för våldsutsatta. Då Rubin (S) erkände att frågan behöver arbetas mer med lämnar Vänsterpartiet in ett initiativärende till kommunstyrelsen för förstärkta insatser för att öka möjligheterna för våldsutsatta att få hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum