Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Starta försöksverksamhet med Lekotek!

Dela

Malmökommissionen hade som mål att ta fram åtgärder som skulle göra Malmö hållbart, både ekologiskt och socialt. Malmö Stads Miljöprogram lyfter bland annat att ekologisk hållbarhet stärks genom att vi minskar vår konsumtion och staden ska bidra till att utveckla cirkulär- och delningsekonomi. En viktig åtgärd gällande social hållbarhet är att skapa mötesplatser för stadens invånare. Malmövänstern motionerar därför om att införa en verksamhet som förenar båda dessa mål: Lekotek.

Gunilla Ryd (V)
Gunilla Ryd (V)

Vi har vana av att se bokbussar rulla omkring i staden sedan tidigare, vårt förslag är att ta konceptet vidare även till leksaker! 

- Lekoteken blir en stor hjälp för alla föräldrar när barnen tjatar om att dom vill ha en viss leksak, speciellt de lite dyrare eller skrymmande, för då går man bara och lånar hem dem. I värsta fall kan det ibland bli, som med låneböcker, en kort väntetid. När barnen lekt en tid med en leksak är den ofta inte så rolig, dom tröttnar, den ligger bara och skräpar och då lämnar man tillbaka den. Det tycker jag är mycket bra, det har ju samtidigt positiva effekter på hållbarheten i samhället, säger motionären Gunilla Ryd (V). 

Lekoteken bygger på ett jämlikhetsperspektiv då det ger alla barn, oberoende av socioekonomisk bakgrund, möjligheten att låna hem leksaker i några veckor. Lekoteken skapar också möjlighet till möten då de även erbjuder en plats där barnen kan leka och föräldrar kan träffas. 

Lekoteken bidrar dessutom till hållbarheten genom att leksakerna cirkulerar, men även genom att behovet av att köpa egna leksaker minskar då de kan lånas. Vänsterpartiet menar att sådan verksamhet med fördel kan utvecklas i anknytning till andra kommunala verksamheter eller platser som våra medborgare ofta besöker, till exempel vårdcentraler, Returen, Rosengård centrum eller andra mötesplatser i staden. 

Motionen bifogas som bilaga. 

Kontakter

Bilder

Gunilla Ryd (V)
Gunilla Ryd (V)
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Driv boenden i offentlig regi!4.6.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Kommunförbundet Skåne genomför idag ett stort antal ramupphandlingar av olika privata verksamheter. Det är vårdboenden, särskilda boenden för äldre, LSS-boenden, HVB-hem, missbruksvård med mera. Vi i Vänsterpartiet anser att denna samverkan mellan Skånes kommuner är bra, men tycker Kommunförbundet Skåne ska samordna utbyggnaden av behovet av boenden och behandlingsformer i de olika kommunerna, istället för att upphandla privata boenden. På detta sätt får vi verksamheterna i offentlig regi, fria från vinstintressen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum