Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern samlar den största 1-majdemonstrationen!

Dela

Vänsterpartiets 1 maj-tåg samlade idag nära nog lika många Malmöbor som förra året och är utan tvekan Malmös största demonstrationståg! Nära 6000 människor tågade idag med Malmövänstern genom staden under parollen: Riktig vänster - för klimatet, välfärden, strejkrätten.

Malin Björk (V)
Malin Björk (V)

I Slottsparken slöt ytterligare personer upp och lyssnade på bland annat Al-Ashiqeen.

I ett Malmö där solen inte riktigt ville bryta fram bakom molnen, under röda fanor och färgglada banderoller, tågade, sjöng, dansade och skanderade människor till orkestern Samba Lunds takter.

I Slottsparken talade Malin Björk, EU-parlamentariker och hbtq-talesperson för Vänsterpartiet, dessutom etta på Vänsterpartiets lista till EU-valet. Hon talade om hur klimatkrisen med livsfarlig tydlighet visar att planeten inte överlever mer rå kapitalism, att vinstjakten och rovgirigheten håller på att ta kål på vår planet.

- Detta är ingen nyhet för oss som är socialister. Men alltfler inser att vår – vänsterns - politik behövs för att klara de stora omställningar vi står inför. Vi vet att vi kan bättre, att Sverige behöver något helt annat än en regering med Socialdemokrater och Miljöpartister som bedriver högerpolitik. Det betyder också att Vänsterpartiet har en helt annan roll i svensk politik idag - vi är den enda verkliga och riktiga Vänsterkraften! Det är vänsterns politik för rättvisa, för ökad jämlikhet, vår feministiska politik, för trygghet på arbetsmarknaden, för bostäder som vi har råd att bo i, som kan dra undan mattan för deras rasistiska smörja. Det är vänsterns politik som är det enda effektiva motgiftet mot dom högerextrema och nationalisterna, säger Malin Björk.

På Möllevångstorget innan avfärd mot Slottsparken, talade bland annat Malmövänsterns kommunalråd Emma-Lina Johansson.

- Det är bara när vi blir många som vi på riktigt kan stå upp mot kapitalets makt. I Malmö lyssnar vi i Vänsterpartiet på fackförbunden som slåss för sina medlemmar. Vi lägger förslag om sänkt arbetstid, höjda kvinnolöner och bättre arbetsmiljö. Och vi backar aldrig från kravet: Rör inte strejkrätten! Så gör den riktiga vänstern, sa Emma-Lina Johansson i sitt tal.

Richard Olsson, ordförande för Vänsterpartiet Malmö, tycker att dagens demonstration var en styrkemätning inför det stundande EU-valet.

– Det är när vi är så här många som vi är som starkast. Det är då vi visar att människor vill ha en riktig vänster, inte en som inskränker strejkrätten och fegar ur mot klimatbovarna. Dessa tusentals malmöbor vill se en annan värld och vår uppgift som parti är att organisera alla i den massrörelse vi just nu är på väg att bli, säger Richard Olsson

För mer info, kontakta:
Amalia Bartholdson, presskontakt för Vänsterpartiet Malmö och Malin Björk, 072-186 66 99
Richard Olsson, ordförande Vänsterpartiet Malmö, 0704-007858

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Björk (V)
Malin Björk (V)
Ladda ned bild
Emma-Lina Johansson (V)
Emma-Lina Johansson (V)
Ladda ned bild
Richard Olsson (V)
Richard Olsson (V)
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum