Försäkringskassan

Många barn som haft vårdbidrag får fortsatt stöd från socialförsäkringen som vuxna

Dela

En ny analys från Försäkringskassan visar att fyra av tio barn med funktionsnedsättning, vars föräldrar fått vårdbidrag, istället får aktivitets eller sjukersättning efter att de fyllt 19 år. Det är färre kvinnor än män som har något av stöden - totalt 39 procent kvinnor och 61 procent män.

– Syftet med den här analysen var att följa barn födda 1998 som har vårdbidrag året de fyller 19, och se hur många av dem som får fortsatt stöd från socialförsäkringen i form av aktivitets- eller sjukersättning. Men ytterligare analyser behövs för att fortsätta följa dem i vuxen ålder och se hur behovet av stöd ser ut till exempel tio år efter att vårdbidraget har upphört, säger My Järnefelt, analytiker på Försäkringskassan.

De viktigaste resultaten i analysen: 

  • 39 procent av barnen som har haft vårdbidrag har fortsatt stöd av socialförsäkringen i form av aktivitets- eller sjukersättning när vårdbidraget upphör. De allra flesta har aktivitetsersättning för förlängd skolgång i samband med att vårdbidraget upphör.
  • Efter tre år har 30 procent av barnen som har haft vårdbidrag aktivitets- eller sjukersättning. En majoritet har då ersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga.
  • Av de som efter tre år har ersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga har många psykiatriska diagnoser.
  • Det är vanligare att barn som har haft vårdbidrag med hel nivå har aktivitets- eller sjukersättning som unga vuxna än de som haft vårdbidrag med lägre nivå.
  • Det finns skillnader i könsfördelningen i såväl vårdbidraget som sjuk- och aktivitetsersättningen. Det är fler pojkar än flickor som har vårdbidrag och fler män än kvinnor som har sjuk- och aktivitetsersättning.

Du hittar analysen i sin helhet här.

Analysen är en del i rapportserien Korta analyser från Försäkringskassan där aktuell statistik och analys presenteras i ett kort format.

Kontakt: Försäkringskassans presstjänst, 010-116 98 88.

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Höga kostnader för covid-19 – men lägre än tidigare beräknat23.10.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Statens utgifter för socialförsäkringen väntas öka under 2020 i spåren av covid-19-pandemin. Dels till följd av regeländringar, dels på grund av ett kraftigt ökat antal ansökningar inom sjukpenning, tillfällig föräldrapenning och ersättning för höga sjuklönekostnader. Däremot förväntas utgifterna bli mycket lägre än tidigare prognostiserat för viss förebyggande sjukpenning till personer i riskgrupp för att utveckla allvarlig covid-19.

Återgång till tidigare tidsgränser för läkarintyg20.10.2020 14:00:00 CESTPressmeddelande

Under våren fattade Försäkringskassan beslut om att tillfälligt ändra hanteringen av tidsgränserna för läkarintyg vid ansökan om sjukpenning och ersättning för vab. Syftet var att avlasta sjukvården som hade ett mycket högt tryck under pandemin. Efter dialog med andra aktörer bedömer Försäkringskassan nu att vården har kapacitet att hantera utfärdandet av läkarintyg och återgår därför till ordinarie hantering av ansökningar och tidsgränser. Återgången gäller från och med den 1 november 2020.

Personlig assistans måltavla för organiserad brottslighet24.9.2020 10:04:50 CESTPressmeddelande

Marknaden för personlig assistans är brottsutsatt. En relativt låg upptäcktsrisk i kombination med möjlighet till stor ekonomisk vinning skapar en attraktiv måltavla för organiserad brottslighet. Brottsupplägg som illegalt arbete, skenanställningar, arbetskraftsexploatering och upplägg med pappersassistenter förekommer. Det är några av slutsatserna som presenteras i en myndighetsgemensam strategisk rapport.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum