IQ

Många funderar på alkoholpaus efter semestern

Dela

Varannan svensk drack mer alkohol under semestern, och nästan var femte drack alkohol trots att de inte tänkt göra det. Var tionde funderar på att helt göra uppehåll från alkohol efter sommaren. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av IQ.

– De allra flesta har inga problem att skära ner på alkoholen när semestern är över och vardagen kommer. Men, en del av de som trott att det ska gå lätt märker att det är svårare än de föreställt sig och att de blir fler glas i vardagen än de tänkt sig. Även om det kan krävas en större ansträngning än man trott klarar de flesta att göra en förändring och minska konsumtionen på egen hand, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och medicine doktor på Beroendecentrum i Stockholm. 

Enligt IQs undersökning drack tre av fem alkohol minst en gång per vecka, och drygt var tredje drack alkohol varannan dag eller oftare. Nästan var femte svensk drack alkohol trots att de inte tänkt göra det och var sjunde drack alkohol för att andra gjorde det. Undersökningen visar vidare att drygt var fjärde reflekterat över sin egen alkoholkonsumtion under semestern och var tionde funderar över att helt avstå alkohol efter sommaren.

– Vi vet att exempelvis en vit månad ger positiva hälsoeffekter, och även om det bara blir en engångsinsats kan det ge en knuff mot ett smartare förhållningssätt till alkohol mer långsiktigt, säger Åsa Markén, tf. vd på IQ.

Sara Wallhed Finns tips till den som vill minska sin alkoholkonsumtion efter sommaren:

  • Fundera över varför du vill skära ner. Vilka är fördelarna med en minskad konsumtion?
  • Sätt upp ett mål för hur du vill dricka, till exempel antal glas per vecka.
  • Skriv ner dag för dag hur du dricker, så får du en bild av i vilka situationer du dricker och hur mycket det blir. Utvärdera efter ett par veckor.

Effektiv hjälp finns

Om det är svårt att skära ner på konsumtionen på egen hand så finns det bra och effektiv hjälp att få. På Alkoholprofilen.se kan du enkelt testa dina alkoholvanor och få mer tips. Besök Alkoholhjälpen 1177 Vårdguiden eller Alkohollinjen 020-84 44 48 om du vill läsa mer om alkoholberoende och vad du kan göra om du vill få hjälp.

Är du orolig över någon annans alkoholvanor kan få tips och stöd på Alkoholsnacket.se.

Så drack svenskarna under semestern 2022: 

  • Mer än hälften (51 procent) av svenskarna drack mer alkohol under semestern än vad de gör i vanliga fall.
  • Var fjärde ung svensk 18–29 år (24 procent) uppger att de drack mer alkohol under semestern för att andra i deras närhet drack, bland alla svarande är det var sjunde (14 procent). 
  • Var fjärde ung svensk 18–29 år (24 procent) uppgav att de flera eller några gånger drack alkohol trots att de planerat att inte göra det, bland alla svarande är det närmare var femte (18 procent). 

Läs mer om undersökningen i bifogat faktablad.

Om undersökningen

Kantar Sifo genomförde, på uppdrag av IQ, den riksrepresentativa undersökningen i perioden 15–17 augusti 2022. Totalt deltog 1 029 personer från 18 år och uppåt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Sara Wallhed Finn, Foto: Magnus Fond
Sara Wallhed Finn, Foto: Magnus Fond
Ladda ned bild
Åsa Markén Foto: Fond & Fond
Åsa Markén Foto: Fond & Fond
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

IQ
IQ
Saltmätargatan 8 A
113 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

Alkohol är den vanligaste drogen bland unga, även om det dricks allt mindre12.12.2022 15:16:22 CET | Pressmeddelande

CAN:s skolundersökning som presenteras i dag visar att den positiva trenden med minskat drickande bland unga håller i sig. Bland niorna är det 4 av 10 som dricker alkohol, jämfört med 8 av 10 för 20 år sedan. På gymnasiet är det 7 av 10 som dricker i dag jämfört med 9 av 10 år 2004. En trend som gläder IQ, som vill lyfta fram en ungdomsgeneration med ett generellt sett smartare förhållningssätt till alkohol.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum