Svenska Judoförbundet

Medaljmatch för Tommy Macias när judons OS-kval återupptogs

Dela

Ganska exakt åtta månader efter den senaste OS-kvaltävlingen för judoeliten, var det dags igen i helgens Grand Slam i Budapest. Världssjuan i -73 kg, Tommy Macias, som är klar för OS, kom 5:a efter förlorad bronsmatch på Grand Slam i februari, nu blev det samma resultat i en stabil återstart utan att han glänste.

Tommy Macias, foto: Alf Tornberg
Tommy Macias, foto: Alf Tornberg

Tommy Macias inledde tävlande i -73 kg i andra omgången där Phridon Gigani, Georgien, inte hade mycket att sätta emot Macais. Efter waza-ari på kast, sumi gaeshi, avslutades matchen med ett armlås för ippon (full poäng).

I tredje omgången kunde inte heller ungerske 19-årige talangen Sandor Ocsai hota Macias, även om Ocsai lyckades slingra sig ur det mesta fram till matchens sista sekunder då Macias fick ippon på fasthållning.

Macias behöll favoritskapet i kvartsfinalen mot österrikaren Lukas Reiter. Matchen blev 45 sekunder kort när Macias följde upp ett kastförsök nere i mattan med ännu ett armlås, ude gatame som kräver ett blixtsnabbt agerande när läget uppstår, ippon och klar för semifinal.

Då ökade nivån extremt. Världstvåan Rustam Orujov från Azerbajdzjan stod för motståndet. De två hade mötts hela sju gånger tidigare och senast var EM-finalen 2019 då Macias vann och erövrade EM-guldet. Nu blev det tyvärr revansch för Orujov, som snabbt följde upp ett kastförsök med att vinna på armlås, ippon.

Medan Orujov fortsatte fram till guldet gick Macias en utdragen bronsmatch mot den tämligen okände 20-årige talangen Petru Pelivan från Moldavien. Pelivan tog ledningen på fotsvep med waza-ari. Macias jagade och två gånger trodde han sig ha vunnit på ippon med kast med rejält tryck i. Första gången blev det ingen poäng alls, andra gången blev det bara waza-ari. Och sedan i förlängningen var Pelivan den lite hetare och tog bronset.  

Pacek mot fd iranske Mollaei, Mongoliet   

För Robin Pacek, som tog sitt första Grand Slam-brons i februari blev det idag stopp i tredje omgången mot den omskrivne ständige guldfavoriten fd världsmästaren Saeid Mollaei, fd Iran, numer tävlandes för Mongoliet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tommy Macias, foto: Alf Tornberg
Tommy Macias, foto: Alf Tornberg
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Stopp på VM och missad OS-plats för Joakim Dvärby11.6.2021 18:46:10 CEST | Pressmeddelande

Det blev ett bittert slut med en tappad OS-plats på en VM-dag som inleddes så lovande för Joakim Dvärby i -100 kg. Dvärby har legat på OS-kvalgränsen under en längre period; ofta ovanför, ibland under. Idag tog det stopp i tredje omgången, steget före kvartsfinal. En snabb uträckning visade dock att de poängen Dvärby därigenom erövrade tog honom upp på OS-plats. I takt med att de värsta konkurrenterna åkte ut eller redan hade åkt ut såg det så bra ut, men…

VM-brons till Marcus Nyman10.6.2021 18:21:09 CEST | Pressmeddelande

För andra VM:et i rad vi fick se Marcus Nyman i en bronsmedaljmatch, en stor bedrift i sig. Förra VM fick Nyman nöja sig med en femteplats (vi har två 3:or och två 5:or). Denna gång blev det medalj efter en imponerande insats mot japanen Kenta Nagasawa i bronsmatchen där ett kast avslutade matchen i förlängningen. Hittills alltså två svenska VM-medaljer på ett par dagar efter en 35-årig svensk medaljtorka; och vi kan med en svensk kvar konstatera att det här är vårt främsta VM någonsin och en perfekt uppladdning inför OS i Tokyo.

VM-silver till Tommy Macias8.6.2021 18:53:08 CEST | Pressmeddelande

Det går inte att ha en bättre uppladdning inför OS i Tokyo än den Tommy Macias hade idag i Budapest. Det var 35 år sedan vi hade en svensk i VM-final och nu var det äntligen dags igen, och det för Tommy Macias i -73 kg. Macias har imponerat stort och tillhört den absoluta världseliten i flera år med många stora segrar inklusive ett EM-guld 2019. Idag blev det äntligen en VM-final och Macias första VM-medalj – ett silver.

Tommy Macias vidare till final på VM8.6.2021 14:58:14 CEST | Pressmeddelande

Tommy Macias är vidare till final på VM i Budapest! Det blev klart efter att han vunnit en lång och extremt jämn semifinal mot världsettan Soichi Hashimoto från Japan. Hashimoto som bland annat har ett VM-guld från 2017 och ett VM-silver från 2018, gav bra motstånd, men Macias var snäppet vassare. Efter flera tuffa dueller och domslut som inte gick Macias väg lyckades han till slut ändå avgöra matchen genom ett kast nästan tre minuter in i golden score. I finalen väntar OS-guldmedaljören från 2012 och OS-bronsmedaljören från 2016, Lasha Shavdatuashvili från Georgien. Finalpasset startar kl. 17.00 och kan ses live via https://live.ijf.org/ eller https://www.youtube.com/user/judo.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum