IQ

Mer ok att bli full när barn är med visar IQs trendrapport

Dela
Sedan 2010 har IQ mätt svenskens attityder till berusningsdrickande. Årets undersökning visar att vi nu är mer tillåtande än någonsin. Bland annat tar färre helt avstånd från att bli berusad när barn är med nu, än när mätningarna startade. Även inställningen till vardagsdrickande har blivit mer liberal över tid.
Foto: Kelsey Chance/Unsplash
Foto: Kelsey Chance/Unsplash

– Det är intressant, och paradoxalt, att attityderna till alkohol blir alltmer tillåtande samtidigt som vi faktiskt dricker allt mindre. Frågan är om den alltmer tillåtande attityden till alkohol är en tidig indikation på att trenden med en minskande alkoholkonsumtion är på väg att brytas? Undrar Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

I årets mätning är det framför allt tre frågor som sticker ut: 

  • Färre tycker att det är fel att bli berusad när barn är med. Över tid ser vi att allt fler svarar ”mer fel än rätt”, snarare än ”helt fel” på frågan om det är rätt eller fel att bli berusad när barn är med. 2010 svarade 61 procent ”helt fel”, vilket har minskat till 50 procent i årets mätning. 
  • Färre tycker att det är fel att dricka sig till minnesluckor. Även på frågan om att dricka så mycket att man efteråt har svårt att komma ihåg hur mycket det faktiskt blev, ser vi en tydlig minskning av de som helt tar avstånd. 2010 var det 68 procent som svarade ”helt fel”, och i år 49 procent. Detta är en tydligt pågående trend.
  • Mer tillåtande till alkohol på vardagslunchen. Majoriteten tycker att det är fel att dricka något glas vin eller öl till lunch på vardagar, men det är klart färre i år, än när vi först ställde frågan i Vardagsindex 2015. Vi ser en nedgång från 72 procent till 67 procent. Andelen som svarar ”helt fel” har minskat från 41 till 32 procent.

– Ljuspunkten i sammanhanget är ändå att alkoholkonsumtionen går ner i Sverige, även om attityderna till alkohol blir alltmer tillåtande. Det negativa med en mer tillåtande inställning till alkohol är om det leder till att det faktiskt dricks mer i barns närvaro, på jobblunchen – så att omgivningen påverkas negativt, eller att man sätter sig onykter bakom ratten, säger Mojtaba Ghodsi.

IQs Alkoholindex 2022 är det lägsta sedan mätningarna startade 2010. Även attityderna till vardagsdrickande, som mäts genom IQs Vardagsindex, har blivit alltmer tillåtande över tid och är i nivå med bottennoteringen 2021.

Så formas IQs båda index

IQs Alkoholindex tas fram genom svaren från sju frågor och är ett samlat mått på svenskarnas attityd till alkohol, med betoning på berusningsdrickande. Indexvärdet 60,0 för 2022 är det längsta någonsin. Vardagsindex mäter, genom fem frågor, attityden till vardagsdrickande och är även det nere på en bottennotering 2022, även om årets värde 53,4 är en ökning med 0,1 från ifjol. Alkoholindex och Vardagsindex presenteras på en skala från 0–100, där 0 är mest tillåtande och 100 är mest restriktiv. IQs Alkoholindex och Vardagsindex är de enda mätningar som över tid följer svenskarnas attityder till alkohol, berusningsdrickande och vardagsdrickande.

Undersökningen genomförs av Novus, och i årets undersökning intervjuades 4015 svenskar, 16 år och äldre, i en slumpmässigt rekryterad webbpanel – varav 2028 män och 1987 kvinnor. Fältperiod var 19 maj–2 juni 2022 och deltagarfrekvensen 61 %.

Läs mer i bifogad rapport och faktablad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Kelsey Chance/Unsplash
Foto: Kelsey Chance/Unsplash
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

IQ
IQ
Saltmätargatan 8 A
113 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

Alkohol är den vanligaste drogen bland unga, även om det dricks allt mindre12.12.2022 15:16:22 CET | Pressmeddelande

CAN:s skolundersökning som presenteras i dag visar att den positiva trenden med minskat drickande bland unga håller i sig. Bland niorna är det 4 av 10 som dricker alkohol, jämfört med 8 av 10 för 20 år sedan. På gymnasiet är det 7 av 10 som dricker i dag jämfört med 9 av 10 år 2004. En trend som gläder IQ, som vill lyfta fram en ungdomsgeneration med ett generellt sett smartare förhållningssätt till alkohol.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum