Skogsstyrelsen

Mer pengar gör att Skogsstyrelsen kan skydda skog igen

Dela
Regeringen förstärker Skogsstyrelsens anslag för 2021 med 360 miljoner kronor för ersättningar i fjällnära skog. Detta gör även att Skogsstyrelsen nu åter kan bilda områdesskydd och sköta skyddade områden, något som hittills under 2021 i princip legat på is eftersom pengarna inte räckt till.
Skogsstyrelsen kan nu åter bilda områdesskydd och sköta skyddade områden. Foto: Johan Nitare
Skogsstyrelsen kan nu åter bilda områdesskydd och sköta skyddade områden. Foto: Johan Nitare

– Det handlar om en anpassning av Skogsstyrelsens budget utifrån de rådande förutsättningarna. Vi ser ett kraftigt ökat inflöde av ansökningar om avverkning i fjällnära skog och staten är enligt lag skyldig att betala ersättning då ansökan om avverkning nekas på grund av höga naturvärden, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen.

I den ursprungliga budgeten som regeringen föreslog i september 2020, fick Skogsstyrelsen 193 miljoner kronor att använda till intrångsersättning i fjällnära områden samt till områdesskydd och naturvårdande skötsel.

Men inflödet av ansökningar för avverkning i fjällnära skog ökar kraftigt. Skogsstyrelsen har därför begärt ytterligare 360 miljoner kronor av regeringen för att under 2021 kunna betala ut ersättningar till fjällnära utan att överskrida anslagsramarna.

Bilda naturvårdsavtal

En viktig effekt av anslagsförstärkningen är att Skogsstyrelsen nu kan genomföra naturvårdande skötsel på redan skyddade områden. Myndigheten kan även återuppta arbetet med att bilda biotopskydd och naturvårdsavtal, uppgifter som av ekonomiska skäl legat på is under de första månaderna av 2021.

– Det är mycket positivt, inte minst för de markägare som föreslagit formellt skydd på sin mark och väntat på möjlighet till det tillsammans med ersättning, säger Herman Sundqvist.

Nya förutsättningar

De senaste två åren har bildandet av områdesskydd minskat till en tredjedel jämfört med 2018. Detta framförallt på grund av att en större del av anslaget behövt användas till ersättningar i fjällnäraområdet, men även för att anslaget minskat.

– Tillskottet ger oss förutsättningar att bilda områdesskydd på en liknande nivå som 2020 och även öka omfattningen av naturvårdande skötsel jämfört med fjolåret, säger Johan Åberg, områdesskyddsspecialist på Skogsstyrelsen.

Kontaktuppgifter:

Johan Åberg, områdesskyddsspecialist, Skogsstyrelsen, tfn 033-48 25 06, johan.aberg@skogsstyrelsen.se

Herman Sundqvist, generaldirektör, Skogsstyrelsen, tfn 036-35 94 30, herman.sundqvist@skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsens pressjour, 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se

Nyckelord

Bilder

Skogsstyrelsen kan nu åter bilda områdesskydd och sköta skyddade områden. Foto: Johan Nitare
Skogsstyrelsen kan nu åter bilda områdesskydd och sköta skyddade områden. Foto: Johan Nitare
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye