Miljonanslag till PET-forskning om tarmcancer
Cancer i tjock- och ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Tidig diagnostik är ofta avgörande för framgångsrik behandling och bot. Forskare vid PET-centrum på Akademiska sjukhuset har erhållit två miljoner kronor från EUROSTARS/Vinnova för att utveckla diagnostik med hjälp av PET.

De flesta som får cancer i tjock- och ändtarmen, så kallad coloncancer, är över 60 år. Vanliga symtom är blod- eller slem i avföringen samt svårigheter att tömma tarmen. Chansen att bli av med cancern är större ju tidigare den upptäcks.
- PET-undersökningar blir allt viktigare för diagnostik, inte minst inom cancerområdet. Fokus för projektet blir att utveckla en radioaktiv spårmolekyl för PET-CT diagnostik av en sorts tarmcancer, så kallad CMS4, som metastaser snabbt och ofta är resistent mot cytostatika. Därför är det viktigt att sätta in en skräddarsydd behandling så tidigt som möjligt, säger Gunnar Antoni, avdelningschef för PET-centrum och adjungerad professor i farmaceutisk radiokemi vid Uppsala universitet, som erhållit forskningsanslaget.
I forskningsprojektet ingår PET-centrum vid Akademiska sjukhuset som den akademiska partnern i ett konsortium med företag från Nederländerna, Danmark och Spanien. Samarbetet mellan akademi och företag ska säkerställa att den nya metoden kan vidareutvecklas till en diagnostisk produkt och göras tillgänglig internationellt vid sjukhus som har en PET-avdelning.
Tack vare forskningsanslaget får forskargruppen nu resurser att utveckla en radioaktiv spårmolekyl för PET-diagnostik.
– Vid den tarmcancertyp vi fokuserar på, så kallad CMS4, finns ett högre uttryck av receptorer som den radioaktiva spårmolekylen binder till vilket gör att vi kan få ett tidigt svar och skräddarsy behandlingen. Om vi med PET kan påvisa och kvantifiera denna receptor i cancervävnaden finns det dessutom möjlighet att vidareutveckla diagnostik till radionuklidterapi genom att använda samma radioaktiva spårmolekyl, men märkt med en ”elak” radionuklid som tar död på cancertumören, förklarar Gunnar Antoni.
Inom projektet ska forskarna utvärdera ett antal radioaktivt märkta substanser (nanobodies) prekliniskt med fokus på lämpliga egenskaper för framtida PET-diagnostik. Den spårmolekyl som uppvisar tillräckligt bra egenskaper kvalificeras för användning kliniskt på patienter.
Positronemmissionstomografi (PET) används numera allt oftare i kombination med datortomografi (CT), som metod för diagnostik. Vid cancersjukdomar är fördelen säkrare diagnos och att man snabbare hittar rätt behandling. CT-bilderna visar en tumörs placering med stor detaljskärpa medan PET-undersökningen ger information om tumörens ämnesomsättning, något som indikerar hur elakartad sjukdomen är vilket styr hur aggressiv behandling patienten får.
- PET/CT kan även användas för att snabbare utvärdera effekten av olika cancerbehandlingar och för att kartlägga inflammatoriska processer i kroppen. Tekniken används även inom neurologi, kardiologi och ortopedi, berättar Gunnar Antoni.
FAKTA: PET-centrum vid Akademiska sjukhuset
- Har mångårig erfarenhet av att utveckla nya spårämnen för PET-undersökningar och utvärdera dem i prekliniska och kliniska studier/valideringar. Genom att man är med och vidareutvecklar tekniken är centrumet ofta först i landet med att introducera nya kameror och annan teknik.
- Tidigare i år var Akademiska sjukhuset först i Sverige med att uppgradera PET-kamerorna vilket innebär att kamerorna fått 50 procent ökad känslighet och att patienterna exponeras för lägre stråldos och kortare undersökningstid.
- Antalet PET/CT-undersökningar ökat med cirka 15 procent flera år i rad. 2019 gjordes cirka 6 000 undersökningar jämfört med cirka 4 700 året innan. PET/CT ingår i alltfler vårdprogram inom Sjukvårdsregion Mellansverige vilket har bidragit till den ökade efterfrågan på Akademiska.
- Tillsammans med nuklearmedicin disponerar PET-centrum fyra PET/CT-kameror och sedan 2014 en PET/MR-kamera som främst används i forskningssyfte. I maj 2021 tas första spadtaget för en utbyggnad av PET-centrum, som förutom ett nytt radiokemilaboratorium för tillverkning av radioaktiva spårämnen innebär att sjukhuset får en ny cyklotron. Enligt planen ska lokalerna tas i drift i januari 2023.
För mer information/intervju, kontakta:
Gunnar Antoni, avdelningschef för PET-centrum och adjungerad professor i farmaceutisk radiokemi vid Uppsala universitet, tel: 070-548 03 05, e-post: gunnar.antoni@akademiska.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1 440 läkare och 2 550 sjuksköterskor och barnmorskor.
2019 var omsättningen cirka 10 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion eller riket.
Sjukhuset har cirka 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 750 000 öppenvårdsbesök och cirka 32 000 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Akademiska samarbetar med Försvarsmakten om ambulanstransporter18.1.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan en vecka finns en militär ambulans på Ärna flygplats för transport av framförallt intensivvårdsbehövande covid-19 patienter mellan två sjukhus. Det unika är bemanningen. Ambulansen körs av brandmän från Luftstridsskolan medan personal från Luftburen intensivvård vid Akademiska sjukhuset ansvarar för den medicinska vården.
Ortopedchef varnar för fallskador11.1.2021 16:12:20 CET | Pressmeddelande
I tider med snö och halka ökar antal olycksfall på akutmottagningen med cirka 500 procent. Det innebär att det stundvis kan bli mycket långa väntetider. Detta är särskilt kännbart nu när Akademiska är tungt belastat av covidvård. Bara under förmiddagen har cirka tio personer sökt vård akut på sjukhuset på grund av cykel- eller halkolycka vilket är fler än vanligt.
Akademiska öppnar ytterligare två utvecklingsavdelningar11.1.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Konceptet utvecklingsavdelning har fallit väl ut på Akademiska sjukhuset och ska nu utvidgas. I september 2018 öppnades en kirurgisk utvecklingsavdelning och under våren omvandlas ytterligare två vårdavdelningar inom geriatrik och specialmedicin i syfte att förbättra arbetsmiljön och sprida lyckade arbetssätt.
Akademiska inför krislägesavtal inom intensivvården4.1.2021 16:33:44 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset har beslutat att använda krislägesavtal för vissa sjuksköterskor och undersköterskor inom intensivvård och intermediärvård. Detta efter att ha uttömt alla andra möjligheter att klara bemanningen i det ansträngda läget. Avtalet innebär att berörda medarbetare schemaläggs med en längre arbetstid, 48 timmar per vecka.
Långtidseffekter av neurologiska skador vid covid-19 – fokus för studie22.12.2020 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Vissa personer med svår covidsjukdom får skador på det centrala nervsystemet i det akuta skedet med olika symtom, allt från förvirring till förlamningar eller medvetslöshet. I en studie på Akademiska sjukhuset undersöks långtidseffekterna av de neurologiska skadorna hos dessa patienter i syfte att optimera rehabiliteringen.
Akademiska först med byte av mekanisk klaffprotes på slående hjärta22.12.2020 12:30:00 CET | Pressmeddelande
Byte av hjärtklaffar är ofta grannlaga på sköra patienter. Nu har kirurger inom thoraxkirurgi på Akademiska sjukhuset lyckats utföra ett byte av en mekanisk klaffprotes utan att stanna hjärtat, en så kallad TAVI-hybrid-operation. Det är det första kända fallet någonsin där ett sådant klaffbyte genomförts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum