Moderaterna i EuropaparlamentetModeraterna i Europaparlamentet

Moderaterna om frihandelsavtalet med Vietnam

Dela

Onsdagen den 12 februari röstar Europaparlamentet om frihandels- och investeringsavtalen mellan EU och Vietnam. Det är det första frihandelsavtalet som Europaparlamentet tar ställning till under den här mandatperioden, och avtalen är särskilt viktiga för Sverige.

Europaparlamentariker Jörgen Warborn (M), vice gruppledare för EPP i utskottet för internationell handel, säger så här inför omröstningen: 

- Det nya Europaparlamentet måste nu tydligt visa att man står upp för frihandeln och rösta igenom avtalen med Vietnam. Det är avgörande i ett läge med handelskrig och vikande tillväxt. Vi behöver mer frihandel, om EU inte ska fortsätta tappa mark i världen.

Vietnam är, efter Singapore, EU:s viktigaste handelspartner i Sydostasien och för svenska företag bedöms den vietnamesiska marknaden som en av de med störst potential. 

- Över 600 svenska företag exporterar redan i dag till Vietnam. Genom frihandelsavtalet ökar möjligheterna ytterligare och vi kan kraftigt stärka vår export och ekonomi. Med avtalet sätter vi också press på Vietnam att ta nödvändiga steg när det gäller mänskliga rättigheter och insatser för klimatet, enligt Jörgen Warborn.

Jörgen Warborn finns tillgänglig för kommentarer. 

Kontakter

Lina Stenlund, presskontakt, lina.stenlund@ep.europa.eu, +32 485 911 164

Elin Hansson, kommunikationsansvarig, elin.hansson@ep.europa.eu, +46 70 559 64 24

Om

Moderaterna i Europaparlamentet
Rue Wiertz 60
1047 Bryssel

https://moderaterna.se/europaparlamentariker

Under mandatperioden 2019-2024 har Moderaterna fyra mandat i Europaparlamentet. Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari är Moderaternas Europaparlamentariker. I parlamentet tillhör Moderaterna den största partigruppen, EPP.  

Följ Moderaterna i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderaterna i Europaparlamentet

Arba Kokalari utses till förhandlare för EU:s nya lag för digitala plattformar25.1.2021 08:20:26 CET | Pressmeddelande

EU ska anta en helt ny lagstiftning för hur innehåll på internetplattformar ska hanteras – Digital Services Act. Lagen kommer att avgöra hur såväl sociala medier som e-handlare kan agera i EU. Arba Kokalari (M) har utsetts till den största partigruppen, EPP:s, ansvariga förhandlare för lagstiftningen. Hon blir den enda svenska Europaparlamentarikern vid förhandlingsbordet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum