Myskvällen större inflationstjuv än krogkvällen

Dela

Inflationen påverkar oss alla, men olika beroende på vad du väljer att lägga dina pengar på. Länsförsäkringar har jämfört två typhushåll med olika konsumtionsmönster och räknat ut deras respektive ”inflationskorg.” Vi har tittat på familjen ”mysiga hemmakvällar” och familjen ”shopping och uteliv” för att se hur inflationen påverkar dem genom deras konsumtion av produkter och tjänster. Hur och på vad vi spenderar våra pengar gör att den påverkar oss olika mycket. SE GRAF PÅ INFLATIONEN FÖR DE OLIKA FAMILJERNA I BILAGA

Mysiga hemmakvällar
Familjen har två barn och är matlagningsintresserad. De föredrar att vara hemma i stället för att gå på restaurang och är aktiva i det lokala föreningslivet. De skjutsar barnen till deras respektive idrottsaktiviteter och eftersom barnen växer behöver de köpa mer kläder än genomsnittshushållet. Familjen har en personlig inflation som ligger ganska nära, men något högre än, den officiella inflationen, 11, 7 procent. För familjen är det framför allt boende, livsmedel och hushållsvaror som drivit upp deras inflation något högre än den officiella inflationen.

Shopping och uteliv
Vårt andra typhushåll är en person som bor ensam i en lägenhet i stan. Personen rör sig mycket ute på stan, äter gärna på restaurang och använder sin cykel för att röra sig runt i stan. Hen använder sällan kollektivtrafiken. Hen snusar, går gärna på AW med sina studiekompisar och mobiltelefon med obegränsad surf sitter fastklistrad i handen. Det här hushållet har en lägre inflation på 7,3 och är alltså lägre än den officiella. Det beror exempelvis på att alkohol och tobak, telekommunikationer och klädinköp till partykvällarna inte har haft samma prisökningstakt som exempelvis mat haft.

- Den som vill skulle rent teoretiskt kunna anpassa sin ekonomi utefter prisökningarna, där det är möjligt. Det är då bra att veta i vilka respektive kategorier man har sina största utgifter. De flesta banker har idag en kategoriseringstjänst som automatiskt kategoriserar dina utgifter i olika kategorier. Försök att göra de största anpassningarna i de kategorier som ökat mest i pris under året, som t ex boendeutgiften och livsmedel och alkoholhaltiga drycker, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Om uträkningen
I vår jämförelse har vi lånat två exempelhushåll från SCB och lagt på inflationssiffrorna för respektive utgiftsområde till och med augusti i år. För att beräkna den officiella inflationen används nationalräkenskapernas sammanställning av hushållskonsumtionen för att skapa en korg som speglar ett genomsnitt av Sveriges befolkning. Den är rättvisande för kollektivet, men inte för alla hushåll. Det beror nämligen på hur vårt individuella spenderarmönster ser ut och att priserna för varor och tjänster rör sig åt olika håll.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar., telefon 0761-09 27 30.
Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 418 50, press@lansforsakringar.se

 

 

 

Dokument

Om

LänsförsäkringarFölj Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Dagens räntesmocka slår hårt mot pensionärerna24.11.2022 10:37:16 CET | Pressmeddelande

För en stund sedan meddelade Riksbanken en höjning av räntan med ytterligare 75 punkter. Det kommer givetvis att slå igenom på bolåneräntorna, som lär bli ännu högre. – Tillsammans med höga elpriser, dyrare matkasse och höga drivmedelspriser gör det att ett vanligt pensionärshushåll kan behöva hantera en ekonomisk smäll 2023 jämfört med för bara två år sedan säger, Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Jobba efter 65 – så mycket mer per månad får du22.11.2022 08:05:00 CET | Pressmeddelande

Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket du tjänar på att fortsätta arbeta jämfört med om du går i pension. Utöver den aktuella skattesänkningen som förmedlades i regeringens budgetproposition, bidrar även inkomsten till pensionen. -Tillsammans kan det bli ett rejält tillskott i plånboken för den som orkar och kan fortsätta arbeta, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar.