Myskvällen större inflationstjuv än krogkvällen

Dela
Inflationen påverkar oss alla, men olika beroende på vad du väljer att lägga dina pengar på. Länsförsäkringar har jämfört två typhushåll med olika konsumtionsmönster och räknat ut deras respektive ”inflationskorg.” Vi har tittat på familjen ”mysiga hemmakvällar” och familjen ”shopping och uteliv” för att se hur inflationen påverkar dem genom deras konsumtion av produkter och tjänster. Hur och på vad vi spenderar våra pengar gör att den påverkar oss olika mycket. SE GRAF PÅ INFLATIONEN FÖR DE OLIKA FAMILJERNA I BILAGA

Mysiga hemmakvällar
Familjen har två barn och är matlagningsintresserad. De föredrar att vara hemma i stället för att gå på restaurang och är aktiva i det lokala föreningslivet. De skjutsar barnen till deras respektive idrottsaktiviteter och eftersom barnen växer behöver de köpa mer kläder än genomsnittshushållet. Familjen har en personlig inflation som ligger ganska nära, men något högre än, den officiella inflationen, 11, 7 procent. För familjen är det framför allt boende, livsmedel och hushållsvaror som drivit upp deras inflation något högre än den officiella inflationen.

Shopping och uteliv
Vårt andra typhushåll är en person som bor ensam i en lägenhet i stan. Personen rör sig mycket ute på stan, äter gärna på restaurang och använder sin cykel för att röra sig runt i stan. Hen använder sällan kollektivtrafiken. Hen snusar, går gärna på AW med sina studiekompisar och mobiltelefon med obegränsad surf sitter fastklistrad i handen. Det här hushållet har en lägre inflation på 7,3 och är alltså lägre än den officiella. Det beror exempelvis på att alkohol och tobak, telekommunikationer och klädinköp till partykvällarna inte har haft samma prisökningstakt som exempelvis mat haft.

- Den som vill skulle rent teoretiskt kunna anpassa sin ekonomi utefter prisökningarna, där det är möjligt. Det är då bra att veta i vilka respektive kategorier man har sina största utgifter. De flesta banker har idag en kategoriseringstjänst som automatiskt kategoriserar dina utgifter i olika kategorier. Försök att göra de största anpassningarna i de kategorier som ökat mest i pris under året, som t ex boendeutgiften och livsmedel och alkoholhaltiga drycker, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Om uträkningen
I vår jämförelse har vi lånat två exempelhushåll från SCB och lagt på inflationssiffrorna för respektive utgiftsområde till och med augusti i år. För att beräkna den officiella inflationen används nationalräkenskapernas sammanställning av hushållskonsumtionen för att skapa en korg som speglar ett genomsnitt av Sveriges befolkning. Den är rättvisande för kollektivet, men inte för alla hushåll. Det beror nämligen på hur vårt individuella spenderarmönster ser ut och att priserna för varor och tjänster rör sig åt olika håll.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar., telefon 0761-09 27 30.
Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 418 50, press@lansforsakringar.se

 

 

 

Dokument

Om

Länsförsäkringar
Länsförsäkringar
Tegeluddsvägen 11-13
106 50 Stockholm

08-588 41850https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye