If Skadeförsäkring

Nästan hälften av svenskarna oroar sig för bränder – men majoriteten missar vanligaste orsaken

Dela

December är en av årets brandfarligaste månader. En ny undersökning av försäkringsbolaget If visar att nästan 9 av 10 svenskar tror att levande ljus är den vanligaste anledningen. Men i själva verket är det spisen som orsakar flest bränder.

Förra året inträffade 893 fall med spisbränder och 132 bränder med levande ljus i svenska bostäder, enligt statistik från MSB*. Men att spis och matlagning är en betydligt vanligare orsak till bränder, jämfört med levande ljus, är det långt ifrån alla som känner till. Det visar en ny undersökning av försäkringsbolaget If.

86 procent tror att levande ljus är vanligaste anledningen till bränder under julen. Endast två procent tror att matlagning är den vanligaste orsaken.  

Onödigt många bränder startar i just köket, och stressen i juletid – med mycket som ska hinnas med – är en av orsakerna bakom.

– Många av våra traditionella rätter, som julskinkan, tillagas under en lång tid – ibland till och med över natten utan uppsikt. Kring jul är det också fler ovana, som inte brukar röra sig i köket, som är där och fixar. Det borgar för att det kan hända en olycka, förklarar Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på försäkringsbolaget If.

Samma undersökning visar att 43 procent av svenskarna oroar sig för brand i hemmet. 25 procent har varit med om torrkokningar, det vill säga att man glömt något på spisen, 15 procent har glömt levande ljus. 12 procent har glömt att stänga av ugnen.

– Många bränder skulle aldrig inträffa om vi var tillräckligt försiktiga, säger Josefin Hamilton.

Där finns det mycket som man som privatperson kan tänka på för att minska riskerna. Som att inte lämna spisen utan uppsikt eller ha lättantändliga saker nära spisen där värmen blir hög.

– Om det börja brinna ska man ta sig ut snabbt, och stänga dörren efter sig. Man ska inte dröja sig kvar och försöka samla ihop tillhörigheter eller börja med att ringa räddningstjänsten. Rädda - varna - larma - släcka. I den ordningen ska man gå till väga, säger Josefin Hamilton.

Även om den vanligaste brandorsaken är just spisen och matlagningen så är det naturligtvis fortfarande viktigt att hantera levande ljus på ett säkert sätt:

En tidigare undersökning från If visar att mer än varannan svensk (53 procent) ibland lämnar levande ljus utan uppsikt, till exempel om de går in i ett annat rum eller går ut med soporna. Tre procent uppger att de brukar glömma bort att släcka ljusen när de går hemifrån. Samma undersökning visar att en av fem tillfrågade har varit med om en incident med levande ljus.

- Ljus kan brinna ner eller välta och antända något brännbart i närheten. Lämna därför aldrig levande ljus utan uppsikt. Ta alltid en extra runda i bostaden innan du går ut. Kontrollera att alla ljus är släckta och att spisen är avstängd, och se till brandvarnaren fungerar, säger Josefin Hamilton.

Ifs tips för att undvika bränder i jul:

  • I juletid spenderas mycket tid i köket. Lämna aldrig mat under uppvärmning på spisen och gå ut. Matfett som hettas upp för mycket börjar lätt brinna. Om smöret eller oljan skulle fatta eld sprider sig elden mycket snabbt via fläkten. Om en olje/smörbrand uppstår – kväv elden med ett lock eller en plåt, aldrig med vatten.
  • Ha alltid uppsikt över levande ljus. Släck dem om du lämnar rummet. Se till att inte ha brandfarligt material i närheten av ljusen, som mossa eller gardiner.
  • Ställ aldrig värmeljus direkt på en bordsskiva. Ställ inte heller värmeljusen för tätt, det ska vara en hand emellan varje värmeljus.
  • Stäng av den elektriska adventsljusstaken med strömbrytare eller genom att dra ur kontakten, inte genom att skruva ur ett av ljusen.
  • Brandvarnare är en självklarhet. Ta för vana att byta batterier vid advent varje år. Ha också en brandsläckare hemma. Bäst är 6 kg pulversläckare som även fungerar på elbränder. En brandfilt kväver eld utan att börja brinna och är också bra att ha i bostaden.
  • Sätt upp en påminnelse på insidan av din ytterdörr om att stänga av spisen och släcka ljusen!
  • Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 1-16 november 2019 har sammanlagt 3516 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

*Statistiken omfattar räddningsinsatser där den utlösande händelsen har varit Brand eller brandtillbud i byggnad och där verksamheten varit någon form av boende. Statistiken omfattar dessutom endast bränder där någon form av skada (personskada, egendsomsskada, miljöskada eller störning av samhällsviktig verksamhet) har angetts.

Nyckelord

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

Lugn, vi hjälper dig.

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 6 800 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum