Naturvetarna

Naturvetarna välkomnar grön budget – men vill se större satsningar på kompetensutveckling

Dela

En tiondel av budgeten, 9,7 miljarder kronor, viks åt grön återhämtning, enligt regeringens budgetproposition. - Det här ser vi som något mycket positivt, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

Under 2021 planerar regeringen att satsa 9,7 miljarder kronor på grön återhämtning. Något som Naturvetarna välkomnar. Förbundet lyfte redan tidigt under våren att pandemin möjliggör en snabbare utveckling av en fördjupad digital och grön omställning i samhället.

-          Vi har alltid varit en stark förespråkare för innovation och nytänkande. Nu är tiden rätt för att trycka på knappen. Det är dags att ställa om och skapa fler arbetstillfällen på sikt genom en omställning av svensk ekonomi.

Att bygga ut bredband räcker inte

De satsningar som regeringen föreslår inom de gröna näringarna för att skapa fler jobb, hållbar tillväxt och en stärkt livsmedelsproduktion i hela landet är också viktiga och välkomna.

-          En omställning av samhället går hand i hand med satsningar på de gröna näringarna. Det är därför positivt att det satsas på detta och på utveckling av en växande bioekonomi överlag.

Förutom detta viks 1,4 miljarder kronor år 2021, 500 miljoner år 2022 och därefter 100 miljoner årligen under 2023-2025 på utbyggnad av bredband i hela landet.

-          Att bygga ut bredbandet i Sverige är en viktig åtgärd. Men när det gäller den fördjupade digitala omställningen av samhället hade än större satsningar varit välkomna.

Regeringen missar viktig kompetensutveckling

I budgeten saknas nämligen systematiska och långsiktiga satsningar för relevant kompetensutveckling under arbetslivet. Detta trots att de flesta bedömare är eniga om att de uppsägningar vi ser på grund av pandemin till stor del beror på att den omställning som ändå skulle ske över tid, nu har accelererats.

-          Att dessa satsningar lyser med sin frånvaro är beklagligt och kan dessvärre bidra till att en fördjupad digital omställning inte får den fart den hade kunnat få. För att Sverige ska få kraft i denna omställning krävs en arbetskraft som är med på tåget kompetensmässigt. Det krävs ett helhetsgrepp kring fort- och vidareutbildning av yrkesverksamma för att gynna det livslånga lärandet.

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Ett lyft som kan få mer forskning att flyga16.10.2020 13:09:13 CESTPressmeddelande

Med de förslag som läggs fram till regeringen i dag, i utredningen om ett utvecklat innovationsstöd vid universitet och högskolor (U 2019:02), ökar möjligheterna att forskning och andra kunskaper som tas fram på Sveriges högskolor kommer samhället till nytta som nya produkter, processer och tjänster. Naturvetarna har under lång tid drivit opinion i dessa frågor och varit aktiva under utredningen. När förslagen nu läggs fram, är förbundet positivt till det som presenteras.

Naturvetarnas kommentar kring regeringens satsningar på utbildning och arbetsmarknad i budgeten: ”Ta chansen och ställ om mot ett grönare samhälle”22.9.2020 17:15:41 CESTPressmeddelande

Bra att regeringen tillsätter medel i budgeten för fler studieplatser på högskolan, och satsar på företagande som håller Sverige rullande. Men se samtidigt till att dessa insatser viktas så naturvetare får ta del av dem – det är nämligen de som bygger morgondagens gröna samhälle, menar Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum