Håll Sverige Rent

Nedskräpningsbarometern: Nio av tio: Rätt att säga till när någon skräpar ner

Dela

Hela 90 procent av svenskarna tycker att det rätt att säga till om man ser någon slänga skräp på marken. Och mer än var sjunde har sagt ifrån när andra skräpat ner. Det visar undersökningen Nedskräpningsbarometern från stiftelsen Håll Sverige Rent.

– Det är glädjande att en överväldigande majoritet av svenskarna tycker att man ska säga ifrån när någon skräpar ner. Det är viktigt att normen är att inte skräpa ner och att alla hjälps att lösa problemet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

I Nedskräpningsbarometern, en årligen återkommande undersökning som görs av Novus på uppdrag av Håll Sverige Rent, svarade 90 procent att de tycker att det är rätt att säga till om man ser någon skräpa ner. Bara en procent anser att det är helt fel. 15 procent uppger dessutom att de under det senaste året sagt ifrån när andra skräpat ner.

– Nedskräpning förstör våra hav, våra städer och vår natur. Därför behöver vi bli mer medvetna om problemet och sluta skräpa ner. Genom att påminna varandra kan vi tillsammans hjälpas åt att minska nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz.

Undersökningen visar också att över 70 procent av de som upplever att nedskräpningen har ökat tror att det beror på att folk är lata. 45 procent tror att ökningen beror på att de som skräpar ned inte förstår konsekvenserna av nedskräpning.

Det finns i snitt fem skräpföremål per tio kvadratmeter i de städer som mäter nedskräpning. På en trottoar som är två meter bred och 100 meter lång motsvarar det mer än hundra skräpföremål. Förutom fimpar, som är det vanligaste skräpet i stadsmiljö, är det snus, plast och papper som oftast hamnar på backen.

Se mer information nedan:

- Om Nedskräpningsbarometern

- 3 tips om du ser någon skräpa ner

 

För mer information:
Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, 072-565 44 05, petra.holgersson@hsr.se

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, 076-941 01 89, johanna.ragnartz@hsr.se

Om Nedskräpningsbarometern

Syftet med Nedskräpningsbarometern är att undersöka allmänhetens inställning till nedskräpning över tid utifrån de fem områdena etik, attityd, ansvar, beteende och kunskap. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten i åldrarna 18–79 år. Totalt genomfördes 4 561 intervjuer av Novus under perioden 3–12 september 2018.

Frågan som ställdes löd:

Att säga till om man ser någon skräpa ned är…

Helt rätt                               56 %

Mer rätt än fel                     34 %

Varken rätt eller fel             6 %

Mer fel än rätt                     1 %

Helt fel                                1 %

Vet ej                                  1 %

3 tips om du ser någon skräpa ner
1. Om du ser någon slänga skräp på marken kan du med ett trevligt tonfall påpeka det. Exempelvis genom att säga ”hoppsan, tappade du något?” Känn av situationen så att du inte utsätter dig för personliga risker.

2. Är det ett barn som slänger skräp är det bra att prata med barnet om varför det är dåligt att slänga skräp i naturen.

3. Flera svenska kommuner har effektivt jobbat med så kallad nudging mot nedskräpning. Det innebär att man underlättar för människor att göra kloka val. Vellinge kommun har till exempel målat fotsteg som leder till papperskorgar. Om du upplever att nedskräpning är ett stort problem på din ort kan du mejla kommunen och föreslå den typen av åtgärder.

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum