Hörselskadades Riksförbund

Ny abonnemangsavgift på hörapparater kan vara olaglig

Dela

En ny hjälpmedelsavgift som planeras i Region Örebro län kan vara olaglig. Det visar en juridisk granskning. Den nya abonnemangsavgiften innebär att patienter betalar hörapparaterna flera gånger om, för att regionen ska tjäna miljoner. Och det är förbjudet i Kommunallagen.

I nästa vecka ska regionfullmäktige i Örebro län fatta beslut om en ny abonnemangsavgift som innebär att i stort sett alla hörselskadade får betala överpris för sina hörapparater. Vid fem års användning får den enskilde betala totalt 4500 kronor för hörapparater som kostar regionen 2200 kronor i inköp.

I strid med Kommunallagen
Men nu visar en juridisk granskning som Hörselskadades Riksförbund (HRF) har låtit göra att abonnemangsavgiften står i strid med Kommunallagen. Enligt den så kallade ”självkostnadsprincipen” får inte regioner ta ut högre avgifter än som motsvarar kostnaderna för det de tillhandahåller.

Med andra ord: en region får inte tjäna pengar på att hörselskadade behöver hörapparater.

– Nu måste abonnemangsavgiften skrotas. Den slår inte bara mot samhällets mest utsatta, den kan dessutom vara olaglig, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Betalar hörapparaterna flera gånger om
Den föreslagna abonnemangsavgiften är 780 kronor per år, utöver 600 kronor i besöksavgift. Hörapparaterna blir därmed dyrare för den enskilde ju längre tid de används; 4500 kronor för fem år, 5280 kronor för sex år och 6 060 kronor för sju år. Trots att kostnaden för regionen ligger på cirka 1100 kronor per hörapparat.

– Det finns en uppenbar risk att hörselskadade avstår från hörapparater av ekonomiska skäl, om detta blir verklighet. Följden blir ohälsa, isolering och utanförskap som står samhället dyrt och är förödande för individen, säger Mattias Lundekvam.

I dag skickar Hörselskadades Riksförbund och HRF-distriktet i Örebro län en skrivelse till regionfullmäktiges ledamöter, med uppmaning om att yrka återremiss på abonnemangsförslaget.

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se   
Pressbilder på Mattias Lundekvam finns på www.hrf.se/pressbilder

Nyckelord

Dokument

Om

Hörselskadades Riksförbund
Hörselskadades RiksförbundHörselskadades Riksförbund (HRF) är en av världens största intresseorganisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där 1,5 miljoner hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Läs mer om HRF på www.hrf.se

Följ Hörselskadades Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum