Håll Sverige Rent

Ny analys från Bohuskusten: 120 skräpföremål per meter strand

Dela

För varje steg du tar på stranden kan du kliva över 120 skräpföremål. Det visar en ny analys som Håll Sverige Rent presenterar i dag på Världsmiljödagen. Skräpet domineras av olika former av plast.

För varje steg du tar på stranden kan du kliva över 120 skräpföremål. Det visar en ny analys som Håll Sverige Rent presenterar i dag på Världsmiljödagen. Skräpet domineras av olika former av plast.

– Nedskräpning på land är en av de stora orsakerna till mikroplast i haven. Plast som hamnar i havet försvinner inte, utan blir bara till mindre bitar som kan vandra uppåt i näringskedjan och till slut kan hamna i oss människor, säger Johanna Ragnartz vd Håll Sverige Rent.

Det analyserade skräpet samlades in på Nordiska kusträddardagen den 5 maj utanför Strömstad. På en hundra meter lång strandsträcka hittades 12 780 skräpföremål i olika storlekar. En analys av det upplockade skräpet visar att de fem vanligaste kategorierna bestod av plast. Allra vanligast var plastrep, följt av oidentifierade plastbitar, plastförpackningar, övrig plast samt plastkorkar och -lock.

I dag på FN:s Världsmiljödag är temat ”Beat plastic pollution”, nyligen presenterade EU kraftfulla åtgärder mot engångsplast som kan bli verklighet om några år och flera svenska partier har föreslagit fler åtgärder för att vända utvecklingen.

– Det är många aktörer som mobiliserar mot plasten i havet nu, vilket är hoppfullt. De som producerar och säljer plastpåsar och engångsplast, som förpackningar och sugrör, måste ta sitt ansvar för att stoppa plasten innan den blir till skräp, säger Johanna Ragnartz.

På Nordiska kusträddardagen den 5 maj gick flera tusen människor i Sverige, Norge, Finland, Åland, Danmark, Island, Grönland och Färöarna samman för att plocka skräp på stränder. Håll Sverige Rents skräpplockningar syftar till att öka medvetenheten hos barn och vuxna kring nedskräpningen.

För mer information:

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, 076-941 01 89
Eva Blidberg, Områdesansvarig Rent Hav, 072-551 64 71


Fem i topp-lista på strandskräp utanför Strömstad:

  1. Plastrep och fragment av plastrep
  2. Oidentifierade plastbitar
  3. Plastförpackningar
  4. Övrig plast
  5. Plastkorkar och -lock


Fakta: Plast i havet

  • Plast som hamnar i naturen försvinner inte inom en rimlig tid – den sönderdelas till mindre och mindre bitar för att så småningom bli till mikro- och nanoplast.
  • Det mesta av skräpet i havet kommer från land och mycket av skräpet består av plastförpackningar.
  • Sedan 1950-talet har vi tillverkat 8,3 miljarder ton plast. 40 procent av plastproduktionen används till förpackningar.

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum