Svenska kraftnät

Ny balanserin­gsmodell i Norge, Sverige och Själland säkerställer morgondagens kraftsystem med ökad andel förnybart

Dela
Systemoperatörerna i Danmark, Norge och Sverige har enats om en modell för den framtida balanseringen av det skandinaviska kraftsystemet. Som ett viktigt första steg går förslaget på indelning nu in i en fas av konsultation där marknadens aktörer inbjuds att lämna synpunkter.

– Förändringar i efterfrågan, ökande andel intermittent elproduktion och en ökad kapacitet till kringliggande kraftsystem kräver nya lösningar. Därför är vi glada över att kunna presentera en gemensam lösning som vi tror kommer att vara lämplig och hållbar för att möta kraftsystemets framtida utmaningar. Modellen möjliggör dessutom en gemensam europeisk marknad för reserver. Nu ser vi fram emot att motta konkreta synpunkter från marknadens aktörer, säger Niclas Damsgaard, Marknads- och systemutvecklingsdirektör på Svenska kraftnät.

I den nya skandinaviska balanseringsmodellen ansvarar respektive systemoperatör för balanseringen inom sitt geografiska område samtidigt som Svenska kraftnät och norska Statnett behåller sin övergripande roll i balanseringen.

– De skandinaviska systemoperatörerna har en gedigen erfarenhet i tillämpningen av elområdesindelningen som en konsekvens av strukturella flaskhalsar i nätet på marknadssidan. Nu utvidgar vi den tillämpningen även till att omfatta balanseringsområdet. Det här ger vår driftfunktion förbättrad kontroll av systemet vilket vi tror är nödvändigt i ett framtida kraftsystem som baseras på förnybar men väderberoende elproduktion tillsammans med större integrering med övriga Europa, konstaterar Niclas Damsgaard.

Svenska kraftnät, Statnett och danska Energinet har alla undertecknat ett samarbetsavtal om principerna för balanseringen inom Skandinavien. Samarbetsavtalet redovisar utöver själva balanseringsmodellen också de olika rollerna inom balanseringsprocessen och tillämpningen av det gemensamma svensk-norska IT-stödet Fifty.

Överenskommelsen möjliggör utvecklingen av de nya balanseringsmarknader som blir en förutsättning för att möta de förändringar som kraftsystemet står inför och svarar samtidigt upp mot implementeringen av ny europeisk lagstiftning. Den bidrar också till att göra övergången till en större andel förnybar elproduktion och därmed energiomställningen i Norden möjlig.

– Vi beklagar att Fingrid har valt att inte ansluta sig till det nya samarbetet mot en ny balanseringsmodell för vårt gemensamma kraftsystem men ser ändå fram emot ett fortsatt produktivt samarbete med Fingrid inom flera områden, det är viktigt, säger Niclas Damsgaard.

Nästa steg i utvecklingen av en ny balanseringsmodell är att fastställa så kallade Load-Frequency Control-block (LFC-block) för det nordiska synkronområdet enligt den europeiska kommissionsriktlinjen för systemdrift, SO GL. Varje systemoperatör måste lämna förslag till respektive tillsynsmyndighet, i Sveriges fall Energimarknadsinspektionen, senast den 14 januari 2018.

Nu inleds konsultationen med marknadens aktörer med möjlighet att lämna synpunkter.

Läs mer om indelningen i LFC-block och ta del av konsultationen här

För mer information, vänligen kontakta Svenska kraftnät presstjänst, tel. 010-475 80 10 eller press@svk.se.

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kraftnät
Svenska kraftnät
Box 1200
172 24 Sundbyberg

010-475 80 10https://www.svk.se

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.

Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.

Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har cirka 1250 anställda.

Mer information finns på www.svk.se.

Följ Svenska kraftnät

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye