Sveriges Ingenjörer

Ny modell för livslångt lärande - Study Friday

Dela

Sveriges Ingenjörer presenterar tillsammans med sju lärosäten och sex bransch- och arbetsgivarorganisationer en helt ny modell för kompetensutveckling riktad till yrkesverksamma.

– Under namnet Study Friday har vi tagit fram förslag för en fördjupad och effektiv samverkan mellan lärosäten och företag med fokus på ingenjörers vidareutbildning. Det här kan gynna både svensk konkurrenskraft och individens utveckling, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer har samlat ett flertal lärosäten samt bransch- och arbetsgivarorganisationer som gemensamt ser behovet av nya och bättre möjligheter för kompetensutveckling under yrkeslivet. Arbetet har mynnat ut i rapporten Study Friday – ett nytt förhållningssätt till livslångt lärande som föreslår en ny struktur för svenskt utbildningsväsende och näringsliv. 

Några av förslagen:

  • antagningssystemen till kurserna utvecklas och det befintliga kursutbudet öppnas upp för fler
  • kurserna förläggs till en viss tid - exempelvis en viss dag i veckan - för att underlätta för den gemensamma planeringen och genomförandet för både individer, lärosäten och företag
  • möjligheten för företag att göra avdrag för investeringar i kompetens 

– Ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, har uttalat att det livslånga lärandet har högsta prioritet. Den ambitionen ligger helt i linje med det vi tagit fram och vi söker nu samarbete med regeringen för att underlätta ett genomförande, säger Ulrika Lindstrand.

–  Sverige är ett ingenjörsland vars framgång i stora delar byggts av tekniska innovationer och konkurrenskraftiga företag. Kompetens och kunskapspåfyllnad är helt centralt för att klara morgondagens utmaningar. Ett välfungerande livslångt lärande för ingenjörer minskar behovet av särskilda insatser vid omställning. Det säkerställer också att rätt kompetens finns när den behövs, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Organisationerna bakom Study Friday

Chalmers tekniska högskola
Industriarbetsgivarna
Innovationsföretagen
Innovations- och kemiindustrierna
IT&Telekomföretagen
Kungliga Tekniska Högskolan
Luleå tekniska universitet

Lunds tekniska högskola
Linköpings universitet
Skogsindustrierna
Sveriges Ingenjörer
Teknikföretagen
Umeå universitet
Uppsala universitet

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulrika Lindstrand - förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand - förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08 - 613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Med närmare 156 500 medlemmar är det största 
förbundet inom akademikerfederationen Saco. Se även www.sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Kollektivavtal klart med Paradox3.6.2020 15:17:18 CESTPressmeddelande

Sveriges Ingenjörer och Unionen har tillsammans med techföretaget Paradox förhandlat fram kollektivavtal. Paradox blir därmed en av de första större arbetsgivarna med kollektivavtal i den svenska spelutvecklingsbranschen. "Avtalet med Paradox är ett fint exempel på hur kollektivavtal kan ge villkor anpassade till företags verksamheter. Det stärker arbetsgivare, medarbetare och bidrar till den svenska modellen", säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

LAS-utredningens förslag gör alla provanställda på livstid1.6.2020 15:01:44 CESTPressmeddelande

Förslagen i Las-utredningen skulle urholka individens anställningsskydd och kraftigt rubba maktbalansen till arbetsgivarnas fördel. "I klartext leder det till att vi alla kommer att bli provanställda på livstid om utredningens förslag blir verklighet", säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer. Utredningen har misslyckats med att leva upp till direktiven. Nu måste politikerna hålla sitt löfte och låta parterna förhandla fram sitt förslag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum