Ny modell för livslångt lärande - Study Friday
– Under namnet Study Friday har vi tagit fram förslag för en fördjupad och effektiv samverkan mellan lärosäten och företag med fokus på ingenjörers vidareutbildning. Det här kan gynna både svensk konkurrenskraft och individens utveckling, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer har samlat ett flertal lärosäten samt bransch- och arbetsgivarorganisationer som gemensamt ser behovet av nya och bättre möjligheter för kompetensutveckling under yrkeslivet. Arbetet har mynnat ut i rapporten Study Friday – ett nytt förhållningssätt till livslångt lärande som föreslår en ny struktur för svenskt utbildningsväsende och näringsliv.
Några av förslagen:
- antagningssystemen till kurserna utvecklas och det befintliga kursutbudet öppnas upp för fler
- kurserna förläggs till en viss tid - exempelvis en viss dag i veckan - för att underlätta för den gemensamma planeringen och genomförandet för både individer, lärosäten och företag
- möjligheten för företag att göra avdrag för investeringar i kompetens
– Ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, har uttalat att det livslånga lärandet har högsta prioritet. Den ambitionen ligger helt i linje med det vi tagit fram och vi söker nu samarbete med regeringen för att underlätta ett genomförande, säger Ulrika Lindstrand.
– Sverige är ett ingenjörsland vars framgång i stora delar byggts av tekniska innovationer och konkurrenskraftiga företag. Kompetens och kunskapspåfyllnad är helt centralt för att klara morgondagens utmaningar. Ett välfungerande livslångt lärande för ingenjörer minskar behovet av särskilda insatser vid omställning. Det säkerställer också att rätt kompetens finns när den behövs, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Organisationerna bakom Study Friday
Chalmers tekniska högskola
Industriarbetsgivarna
Innovationsföretagen
Innovations- och kemiindustrierna
IT&Telekomföretagen
Kungliga Tekniska Högskolan
Luleå tekniska universitet
Lunds tekniska högskola
Linköpings universitet
Skogsindustrierna
Sveriges Ingenjörer
Teknikföretagen
Umeå universitet
Uppsala universitet
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder
Dokument
Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
TechSverige, Sveriges Ingenjörer och Unionen i nytt samarbetsavtal20.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.
Avtalskrav för reallöneökningar och konkurrenskraft19.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Unionen har i dag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.
Danska företag gör att lönerna ökar mest för ingenjörer i Skåne17.12.2024 06:37:00 CET | Pressmeddelande
En ny regional analys visar att det är i Skåne som ingenjörslönerna ökar mest. Danska företags höga lönenivåer pressar skånska arbetsgivare att erbjuda mer konkurrenskraftiga villkor. Även i Dalarna och Västerbotten har löneutvecklingen varit bättre jämfört med övriga Sverige tack vare stark lokal efterfrågan från expansiva företag som rekryterat i stor skala. Lönenivåerna i Stockholm är dock fortsatt högst i landet.
Positivt att regeringen matchar privat satsning på forskning och utveckling13.12.2024 09:07:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer ser positivt på att regeringen i den nya forskningspropositionen fokuserar på teknisk forskning som ska svara mot de stora utmaningar som Sverige står inför: osäkert geopolitiskt läge, en snabb teknikutveckling och en ökad global konkurrens.
Lägre lön gör att unga inte söker de ingenjörsutbildningar Sverige behöver8.12.2024 10:37:00 CET | Pressmeddelande
Sverige riskerar 2040 att sakna 11 000 ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik och teknisk fysik. Men unga studenter söker i stället ingenjörsinriktningar som industriell ekonomi och organisation, där nettolönen fem år efter examen är 6 000 kronor högre i månaden. Det visar en ny analys från Sveriges Ingenjörer. En stor brist på ingenjörer ger negativa effekter på både arbetsmarknaden och samhällsekonomin i stort.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum