Ny rapport från ECPAT: Kunskapsbrist bland unga kan leda till sexualbrott på nätet. Kännedom saknas om regler och samtycke online
ECPATs nya rapport "Jag skulle inte klassa det här som vanligt traditionellt sex, men det är en form av sex” visar att den tekniska utvecklingen har förändrat barnets utforskande av sin sexualitet och att barn och unga har sex på nya sätt idag. Kunskapen om hur den tekniska utvecklingen har påverkat ungas sätt att ha sex är låg bland vuxna, vilka behöver kunna förmedla till barnen vilka regler som gäller på och utanför nätet.

Den nya rapporten handlar om barns och ungas syn på sexualitet, samtycke och relationer på nätet och är baserad på ECPATs undersökning Nude på nätet (2021) där närmare 13 000 barn deltog. För att få djupare förståelse bjöd vi även in16 barn mellan 14 och 17 år, för att analysera resultatet från undersökningen i fokusgrupper.
Resultaten visar på kunskapsbrist bland barn och unga om vilka regler som gäller på och utanför nätet och därmed även kunskaper om när de har utsatts för ett brott - eller när de utsätter andra. Till exempel är det få som känner till attnär sexuella handlingar digitalt sker utan samtycke och/eller med någon under femton år är detta ett sexualbrott lika allvarligt som utanför nätet. Det är därför viktigt att vuxenvärlden i dialog med barn vidgar definitionen av sex till att innefatta ungas sexuella handlingar oavsett om de sker på eller utanför nätet.
“Att ha sex på nätet kan till exempel innefatta att dela nakenbilder, skicka sexuella meddelanden eller onanera tillsammans framför en webbkamera. För att utforskandet på nätet ska kunna ske på ett säkert sätt förutsätter det att barnen har kunskap om vilka regler som gäller på och utanför nätet och därmed när de har utsatts, eller utsätter andra, för brott. Det är vuxenvärldens ansvar att ha en dialog med barn under den tid de utforskar sin sexualitet och förebygga och stötta barnen så att de inte går över andras eller sina egna gränser.”, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare ECPAT.
Från ECPATs stora undersökning Nude på nätet har vi tidigare kunnat konstatera att barns sexuella utforskande i allt högre grad sker på nätet. Ur barnets perspektiv är detta huvudsakligen oproblematiskt, men det är tydligt att vuxenvärlden har liten förståelse och sällan pratar med barn om det. I de fall barns sexuella handlingar på nätet diskuteras av vuxna utgår de i praktiken från att det är negativt och något som barnen luras till och inte själva söker.
Nyckelord
Kontakter
Maria MatsekeECPAT Kommunikationsansvarig
Tel:0709-186116maria.matseke@ecpat.seBilder
Om
ECPAT Sverige är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn. Vi sprider kunskap om brottsligheten och förebygger så att barn och unga inte utsätts. Vi arbetar med opinionsbildning och påverkansarbete mot makthavare och vi samarbetar med myndigheter, företag och andra organisationer. Vi driver tre operativa verksamheter: ECPAT Hotline, en anmälningssida för misstänkt sexuell exploatering av barn; Ditt ECPAT, en stödlinje för barn och unga och ECPAT Föräldrahjälpen, en stödlinje för föräldrar och vuxna i barns närhet.
Följ ECPAT
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ECPAT
Vi måste skydda barnen i Ukraina från kriget och dess följder7.3.2022 16:09:33 CET | Pressmeddelande
ECPAT uppmanar Europas alla regeringar att vidta omedelbara åtgärder att säkra rättigheterna för de barn som befinner sig mitt i konflikten.
Aktörer inom techbranschen tar gemensamt krafttag för att motverka sexuell exploatering av barn på nätet8.2.2022 10:17:58 CET | Pressmeddelande
ECPAT Sveriges telekomkoalition, som samarbetar för att förhindra, försvåra och förbygga att medlemsföretagens tjänster och produkter missbrukas för sexuella övergrepp mot barn, utvecklas nu till att omfatta även techbranschen. ECPAT Sveriges techkoalition kommer att fokusera på preventivt arbete och informationsutbyte, men även omvärldsbevakning och teknikutveckling i Sverige.
Ny rapport: Pojkar lägger ansvar på flickor när nakenbilder spridits på nätet24.1.2022 08:01:41 CET | Pressmeddelande
Idag släpper barnrättsorganisationen ECPAT rapporten “Tjejer måste sluta skicka bilder” om pojkar och deras attityder och beteenden vad gäller nudes (nakenbilder) intimitet, sexualbrott och åldersskillnader. Rapporten visar bland annat att pojkar lägger stort ansvar på flickor och tycker att de inte ska ge efter för tjat och påtryckningar. Det blir extra tydligt när det gäller spridning av nakenbilder, där pojkarna tycker att det är flickornas ansvar om det gått fel och att de aldrig borde ha skickat bilderna. Det gäller speciellt för flickor som inte har en kärleksrelation till mottagaren.
ECPAT Sverige har sedan 2018 tagit ned 1,3 miljoner övergreppsbilder av barn17.1.2022 11:12:56 CET | Pressmeddelande
Sedan 2018 har ECPAT Sverige samarbetat med ”Project Arachnid”, ett initiativ startat av organisationen Canadian Centre for Child Protection (C3P). ”Project Arachnid” är ett globalt webbaserat verktyg som söker och upptäcker bilder och filmer av sexuella övergrepp på barn. När övergreppsmaterialet granskats skickas ett meddelande till den digitala tjänsteleverantören för nedtagning.
Undersökning visar att svenskarna är beredda att ge upp viss integritet på nätet för att skydda barn14.12.2021 14:52:12 CET | Pressmeddelande
ECPAT International, som arbetar mot sexuell exploatering av barn, delar nu resultaten från en undersökning om allmänhetens syn på skydd av barn som använder internet. Sverige var ett av de åtta EU-länderna som deltog i undersökningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum