Ny Sifoundersökning: Var tredje svensk oroar sig inför pensionen
Var tredje svensk, 32 procent, oroar sig för hur ekonomin ska gå ihop när de blir pensionärer. Kvinnor är mer oroliga än män – 38 procent av kvinnorna oroar sig inför pensionen, jämfört med 26 procent av männen. Det visar en ny Sifoundersökning som valcentralen Collectum har beställt.

– Den som jobbar hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension kan känna sig lugn.
Kollektivavtalad tjänstepension ger upp till två tredjedelar av lönen när det är dags för pension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.
Undersökningen visar att 32 procent av svenskarna i åldern 18–65 är ganska eller mycket oroliga när de tänker på sin framtida ekonomiska situation som pensionär. 64 procent känner sig ganska eller mycket lugna.
Fler kvinnor än män känner sig oroliga inför pensionen. Av kvinnorna är 38 procent ganska eller mycket oroliga när de tänker på sin framtida ekonomiska situation som pensionär, vilket kan jämföras med 26 procent av männen.
– Oavsett om man känner sig lugn eller orolig är mitt bästa tips att göra sin egen pensionsprognos på minpension.se. Saknar man tjänstepension i dag är mitt råd att förhandla till sig det, alternativt söka sig till en arbetsgivare som erbjuder det, säger Tomas Carlsson.
Den som har tjänstepension under hela arbetslivet kan få upp till två tredjedelar av lönen när det är dags för pension. Landets privatanställda tjänstemän med ITP 2 får i genomsnitt 7 500 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.
Pressbild på Tomas Carlsson, pensionsexpert, finns här.
Fakta: Expertens tips för en trygg pension
1. Säkra tjänstepensionen
Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.
2. Skaffa dig en samlad bild
På minPension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen och tjänstepensionen som det eventuella privata sparandet ingår.
3. Välj och välj bort
Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 20 procent.
Faktaruta: Tjänstepensionen ITP
Tjänstepensionen ITP är resultatet av många års samarbete mellan fack och arbetsgivare. I dag omfattar tjänstepensionen ITP 2,6 miljoner privatanställda tjänstemän på 37 000 företag som har kollektivavtal. Under 2021 betalade
arbetsgivarna in 60 miljarder kronor till tjänstepensionen ITP vilket motsvarar 164 miljoner kronor om dagen.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Sifo i februari 2022 på uppdrag av Collectum i form av 1 039 online-intervjuer med personer i åldrarna 18–65 år. Frågan som ställdes i undersökningen var: ”Känner du dig lugn eller orolig för din framtida ekonomiska situation som pensionär?”
13 procent svarade ”mycket lugn”, 51 procent svarade ”ganska lugn”, 23 procent svarade ”ganska orolig” och 9 procent svarade ”mycket orolig”. ”Tveksam, vet ej” svarade 4 procent.
Kontakter
Daniel KinnerupPressansvarigCollectum
Tel:073-940 16 84daniel.kinnerup@collectum.seTomas CarlssonPensionsexpertCollectum
Tel:070-091 76 25tomas.carlsson@collectum.seBilder

Om
2,6 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.
Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.
Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2021 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag.
Följ Collectum
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Collectum
Pensionsfrågan kan få var fjärde svensk att byta parti29.6.2022 06:53:00 CEST | Pressmeddelande
Nästan var fjärde svensk, 23 procent, kan tänka sig att byta politiskt parti på grund av pensionsfrågan. Socialdemokraterna är det parti som flest svenskar har förtroende för i pensionsfrågor. Det visar en Sifoundersökning som valcentralen Collectum har beställt.
Ny Sifoundersökning: Endast två av tio känner till den viktigaste faktorn för hög pension31.5.2022 06:40:00 CEST | Pressmeddelande
Endast två av tio svenskar, 18 procent, känner till att tjänstepension är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Fyra av tio, 36 procent, tror i stället att ett privat sparande är viktigast. Det visar en ny Sifoundersökning som valcentralen Collectum har beställt.
Ny Sifoundersökning: Varannan svensk vet inte hur de kan påverka sin pension6.5.2022 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Mer än varannan svensk, 54 procent, tycker att det är krångligt att förstå hur de kan påverka sin pension. Bland 18–24-åringar är motsvarande siffra 63 procent. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.
Fyra av tio svenskar känner stort ansvar för sin pension27.4.2022 06:51:00 CEST | Pressmeddelande
Fyra av tio svenskar, 40 procent, tycker att de själva har det största ansvaret för den egna pensionen. Det är en ökning med 11 procentenheter jämfört med 2020. 45 procent anser att staten har det största ansvaret. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.
Ny kartläggning: 400 000 svenskar saknar tjänstepension17.3.2022 06:52:00 CET | Pressmeddelande
I dagarna får 2,1 miljoner privatanställda tjänstemän det röda kuvertet med årsbesked över sin tjänstepension. Trots att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtida pensionen saknar nästan 400 000 svenskar kollektivavtalad tjänstepension. Det visar en ny kartläggning som valcentralen Collectum tagit fram.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum