Svea Ekonomi

Ny undersökning från Svea: Tidsbrist och ekonomi oroar företagarna mest

Dela

För många är egenföretagande förknippat med både frihet och framgång. Samtidigt visar en ny Novus-undersökning från bank- och finansgruppen Svea att vardagen för svenska företagare inte är helt bekymmersfri. Hela tre av fyra företagare oroar sig för sitt bolag. Framförallt är det tidsbrist, företagets ekonomi och kompetensförsörjning som bekymrar flest.

Att driva företag kommer oftast med såväl hårt arbete som mycket ansvar. Men vad oroar egentligen svenska företagare? I samband med lanseringen av en helt ny digital bank för företag har Svea undersökt vilka utmaningar som företagare ställs inför. Undersökningen visar att tre av fyra företagare oroar sig över sitt bolag. Den vanligaste orsaken till oro är att tiden inte ska räcka till. Hela 73 procent uppger detta. Nästan lika många oroar sig över företagets ekonomi. Svårighet att hitta rätt kompetens och att hålla koll på nya lagar och regler som påverkar verksamheten följer därefter. Det svarar 59 respektive 54 procent.

– Det är mycket att tänka på som företagare. Allt från att få ihop balansräkningen till att hålla sig à jour med nya regelverk. I många fall är det ett enmansjobb. Därför är det inte så överraskande att tidsbrist och ekonomi är de vanligaste orosmolnen bland svenska småföretagare. På Svea försöker vi ständigt underlätta företagarnas vardag och vi vet sedan tidigare att mycket tid läggs på administration. Detta är en av anledningarna till att vi nu lanserar en ny digital bank för företag, säger Victor Ramström, vd Svea Bank.

Företagets ekonomi – ett återkommande bekymmer
Undersökningen visar även att företagets ekonomi är ett återkommande bekymmer för en majoritet av företagarna. Mer än var femte företagare oroar sig för ekonomin minst en gång i veckan. 20 procent oroar sig minst en gång i månaden. Samtidigt uppger 19 procent att de aldrig oroar sig över företagets ekonomi.

Topplista: Detta oroar svenska företagare

1. Tidsbrist                                                                         73 %

2. Företagets ekonomi                                                      70 %

3. Svårighet att hitta rätt kompetens                                59 %

4. Nya lagar och regler som påverkar företaget               54 %

5. Problem med anställda                                                  46 %

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea. Totalt har 1 000 telefonintervjuer genomförts bland ägare och vd:ar på företag med 0–49 anställda och med en omsättning på minst 500 000 kronor. Undersökningen genomfördes 15 april till 23 april.

Bilaga

Händer det att du känner oro som företagare?

 

Totalt

Ja

75 %

Nej

25 %

Vad av följande får dig att känna oro som företagare?


a. Din privatekonomi

 

Totalt

Ja

35 %

Nej

65 %

Vet ej

0 %


b. Företagets ekonomi

 

Totalt

Ja

70 %

Nej

29 %

Vet ej

1 %


c. Missnöjda kunder

 

Totalt

Ja

36 %

Nej

64 %

Vet ej

0 %


d. Att misslyckas

 

Totalt

Ja

44 %

Nej

55 %

Vet ej

1 %


e. Bokslutstider

 

Totalt

Ja

23 %

Nej

77 %

Vet ej

1 %


f. Problem med anställda

 

Totalt

Ja

46 %

Nej

54 %

Vet ej

1 %


g. Nya lagar och regler som påverkar ditt företag

 

Totalt

Ja

54 %

Nej

46 %

Vet ej

1 % 


h. Tidsbrist

 

Totalt

Ja

73 %

Nej

26 %

Vet ej

0 %


i. Svårighet att hitta rätt kompetens

 

Totalt

Ja

59 %

Nej

40 %

Vet ej

0 %

 

Hur ofta oroar du dig över företagets ekonomi?

 

Totalt

Flera gånger om dagen

3 %

En gång om dagen

4 %

Flera gånger i veckan

6 %

En gång i veckan

9 %

Varannan vecka

4 %

En gång i månaden

16 %

En gång i kvartalet

10 %

Mer sällan

30 %

Aldrig

19 %

Vet ej

1 %

 

Nyckelord

Kontakter

För ytterligare information, kontakta:
Victor Ramström, vd Svea Bank
Telefon: +46 76 677 64 39
Mail: victor.ramstrom@sveabank.com

Bilder

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Om Svea
Svea är en finansiell företagsgrupp med trettio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Svenska B2B-företag i ny undersökning: ”Ekonomiskt lönsamt med hållbarhet”30.12.2019 06:36:00 CETPressmeddelande

Idag är arbete med hållbarhet mer eller mindre en hygienfaktor och något som många svenskar och företag ser som en självklarhet. Dessutom pekar allt mer på att det är lönsamt ur ett såväl socialt som ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Men hur långt har B2B-företagen kommit? Fler än åtta av tio uppger att de har en hållbarhetsstrategi implementerad och bara en av tio menar att de inte har det eftersom det inte är lönsamt.

Young E-business of the Year 2019: Här är finalisterna och vinnaren i årets entreprenörstävling för unga18.12.2019 07:36:00 CETPressmeddelande

För att uppmuntra fler ungdomar att starta e-butik har bank- och finansgruppen Svea instiftat det årliga priset ”Young E-business of the Year”. Under oktober fick ungdomar mellan 15 och 25 år möjlighet att testa sitt entreprenörskap och presentera sina e-handelsidéer för chansen att vinna ett stipendium. Fem finalister har nu utsetts och däribland årets vinnare: Neptun UF från Bromma.

Ny undersökning från Svea: Här är de viktigaste egenskaperna för att lyckas med företagandet4.12.2019 10:48:09 CETPressmeddelande

Längtan efter att bygga något eget är den vanligaste anledningen till att ett företag startas. Det visar en färsk undersökning från Novus på uppdrag av bank- och finansgruppen Svea. Men vilka egenskaper krävs för att tackla de utmaningar som egenföretagande innebär? Här listas de fem viktigaste för att lyckas med sin dröm, enligt företagare själva.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum