IQ

Ny undersökning: Pappor drar sig för att prata om risker med alkohol

Dela

En ny undersökning från IQ visar att tonårspappor är mindre benägna än tonårsmammor att prata om riskerna med alkohol. Inför valborg vill IQ därför uppmuntra fler män att våga ta samtalet med hjälp av konkreta tips som samlas i handboken Tonårsparlören, som skickas ut till 119 000 vårdnadshavare.

Män dricker generellt mer alkohol än kvinnor. I IQs nya undersökning framgår det att pappor (55 %) i större utsträckning har varit berusade en eller flera gånger inför sitt tonårsbarn jämfört med mammorna (39 %). Nära en av tre pappor svarar att de inte tror att deras egna konsumtionsvanor spelar någon särskild roll i att forma sitt tonårsbarns inställning till alkohol. 

- Föräldrars attityder och vanor kring alkohol har stor påverkan på deras barn. Om fler pappor tar samtalet om risker med alkohol vet vi att det bidrar till en positiv förändring för ungas hälsa och relation till alkohol. Samtidigt är dessa samtal otroligt viktiga för föräldrar att reflektera över sina egna alkoholvanor, säger Karin Hagman, vd på IQ. 

Tonårsföräldrarna svarar att det är mammorna som i huvudsak tar samtal om riskerna med alkohol. 63 procent svarar mamma, hälften så många, 30 procent, svarar pappa. På frågan om vem som är bäst lämpad är det också ojämnt, 48 procent svarar mamma och 28 procent pappa.

En tidigare undersökning bland ungdomar visar att nio av tio tonåringar tycker att det är bra att föräldrar pratar med dem om alkohol och även här framgår det att mammorna i mycket högre utsträckning tar samtalet om risker med alkohol. Samtidigt föredrar var tredje tonåringar att vända sig till vänner för att prata om alkohol. Men de som faktiskt har pratat med tonåringarna om alkohol är fortfarande mamma och pappa.

- Ungdomar vill ha engagerade föräldrar. Mammorna står i regel för de flesta vardagsdiskussionerna, som en naturlig del av hur de visar att de bryr sig. Pappornas engagemang är generellt sett mer sällsynt, men en hett efterfrågad del av föräldrarnas omsorg. Samtal kring alkohol och andra droger är världens chans för pappor att etablera en vuxnare relation med sina tonåringar, säger Bengt Grandelius, legitimerad psykolog. 

Karin Hagman vill ge alla tonårsföräldrar tre konkreta råd:

  • Se det inte som att du ska tillrättavisa din tonåring. Se det som ett samtal, där ni båda får komma till tals. Då hamnar inte din tonåring i ett underläge.
  • Visa att du bryr dig. Förklara din oro och dina känslor så att din tonåring kan förstå ditt perspektiv.
  • Var tydlig, och berätta vad du förväntar dig. Då är det enklare för din tonåring att göra det som bestämts.

Om Tonårsparlören

Tonårsparlören är en handbok som skickas ut till alla vårdnadshavare som har ett barn som fyller 14 år i år. Tonårsparlören är tänkt att underlätta snacket om alkohol med sin tonåring. I år skickar vi ut den till omkring 119 000 vårdnadshavare (hushåll). Tonårsparlören 2021 är den nittonde utgåvan av boken.

Läs mer på www.tonårsparlören.se

Fler resultat från undersökningarna

  • 55 % av papporna har varit berusad en eller flera gånger inför sina tonåringar, 39 % av mammorna 
  • 43 % av föräldrarna är oroliga för att deras tonåring ska råka illa ut på grund av alkohol
  • 89 % av föräldrarna tror att det är vanligt att tonåringar dricker alkohol vid valborg
  • 53 % av papporna menar att de främst tar snacket med tonåringarna om riskerna med alkohol, men bara 12 % av mammorna svarar detsamma

Om undersökningarna

Norstat genomförde, på uppdrag av IQ, undersökningen bland 3454 föräldrar med barn i åldern 13-17 år. Undersökningen genomfördes 24 mars-9 april 2021 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Norstat genomförde, på uppdrag av IQ, undersökningen bland 528 ungdomar i åldern 14–17 år. Undersökningen genomfördes i perioden 19–30 mars 2020 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Se mer om undersökningarna i bifogat faktablad.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Bläddrar i Tonårsparlören 2021
Bläddrar i Tonårsparlören 2021
Ladda ned bild
Karin Hagman Tonårsparlören 2021
Karin Hagman Tonårsparlören 2021
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

IQ
IQ
Saltmätargatan 8 A
113 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQs verksamhet består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. 

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

Var tredje ung svensk skulle dricka mer om restriktionerna lättades25.5.2021 12:18:00 CEST | Pressmeddelande

Var tredje ung svensk, 18-34 år, (33 procent) uppger att de skulle dricka mer alkohol om myndigheternas Coronarestriktioner lättades upp. Det visar en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av IQ. Motsvarande siffra bland alla tillfrågade är 17 procent. Nyligen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten om vissa lättnader i restriktioner från den 1 juni. – Vi har nu levt under en längre tid med restriktioner för hur vi får umgås, med begränsade möjligheter att till exempel gå på restaurang, konsert eller att ses i större grupper. Inte minst unga har ett socialt behov och umgänge som sker i grupp, så det är inte oväntat att unga uppger att de skulle ändra sina alkoholvanor när samhället öppnar upp, säger Karin Hagman vd på IQ. Vissa forskare förutspår ett nytt glatt 20-tal när pandemin har ebbat ut. På 1920-talet festade man loss i stora delar av västvärlden efter att spanska sjukan hade besegrats. Hur det blir i Sverige efter Coronapandemin och vad som kommer att påverka

Tre av fyra svenskar tycker att det är helt fel att köra bil efter ett glas vin31.3.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Påsken är här och med den en av de intensivaste helgerna i trafiken. Samtidigt anser endast tre av fyra svenskar (75 procent) att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas öl eller vin. Det visar IQs undersökning Alkoholindex som har tagits fram årligen sedan 2010 med hjälp av Novus. – Att dricka alkohol och sedan sätta sig bakom ratten är en farlig kombination. Att det då bara är tre av fyra svenskar som tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol är oroande, säger Karin Hagman, VD på IQ. På nationell nivå har andelen som svarar att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas vin eller öl minskat från 88 procent 2010 till 75 procent 2020. Andelen som anser att det är rätt att köra efter ett glas har stått sig över tid och ligger stadigt runt 4 procent. Minst återhållsamma är man i Stockholms län, där 68 procent tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol. Mest restriktiv är man i Västerbottens län, där 9

Bara varannan svensk: ”Helt fel att bli berusad kring barn”28.1.2021 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Att dricka sig berusad när barn är med tycker de flesta svenskar är fel. Det är inte konstigt då barn tycker det är obehagligt när vuxna dricker för mycket. Därför är det oroande att IQs årliga Alkoholindex, som mäter svenskarnas attityder till alkohol, visar en förskjutning i frågan under de senaste tio åren. Klart färre tycker att det är helt fel att bli berusad när barn är med jämfört med för tio år sedan. – Som vuxen bör du tänka på att barn, redan vid små mängder alkohol, märker att du blir förändrad. Något glas vin gör dig inte till en dålig förälder men barnets känslor måste gå först. Och om något händer med barnet måste du som vuxen kunna agera och ta ansvar. Det är viktigt att tänka till och reflektera över sin egen konsumtion, inte minst när barn är med, säger Karin Hagman, vd på IQ. Andelen som anser att det är helt fel att bli berusad när barn är med har minskat från 61 procent 2010 till 52 procent 2020. Det är även en stor skillnad mellan könen. Bland män är det endast 43

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum