Akavia

Nya antagningsregler kan ge färre domare och åklagare

Dela
Domstolsverkets förslag om att ändra notarieantagningen riskerar att skapa negativa effekter och leda till färre domare och åklagare. Det skriver Akavia och Saco-S i ett remissvar om notarier till Justitiedepartementet.
"Försvåra inte möjligheterna att bli notarie", säger Anna Nitzelius, rättspolitisk sakkunnig på Akavia.
"Försvåra inte möjligheterna att bli notarie", säger Anna Nitzelius, rättspolitisk sakkunnig på Akavia.

Ett första steg för en jurist att bli åklagare eller domare sker genom att juristen tjänstgör som notarie under två år på en tingsrätt eller förvaltningsrätt. I dag finns också möjligheten att tillgodoräkna sig tidigare arbetslivserfarenhet. Men den möjligheten vill nu regeringen ta bort.

Det är extra kritiskt ett läge där både Åklagarmyndigheten och Sveriges Domstolar behöver rekrytera fler medarbetare för att svara upp mot de stora satsningar som görs på Polismyndigheten.

– Med tanke på hur stort tryck det är och att det finns behov av notarier känns det som helt fel väg att gå. När arbetslivserfarenhet inte tillgodoräknas kan de som redan har relevant erfarenhet behöva tjänstgöra i två år i stället för att snabbare ge plats åt andra, säger Anna Nitzelius, rättspolitisk sakkunnig på Akavia.

Försämrad genomströmning av notarier riskerar att skapa negativa effekter på den framtida kompetensförsörjningen inom rättsväsendet menar Akavia och Saco-S, som förhandlar kollektivavtal för statligt anställda akademiker.

– Domstolsverkets argument för att tjänstgöringen ska vara två år är att tiden behövs för att utföra utbildningsmoment och för att göra en bedömning av notariens arbetsinsatser. Vi anser att notarierna behöver avlastas genom att man anställer fler handläggare, beredningsjurister och föredragande. Det skulle frigöra tid för notarierna att ägna sig åt utbildningsmomenten och underlaget för bedömning skulle bli bredare, säger Jenny Crawford, ansvarig för notariefrågor vid Saco-S. 

Akavia och Saco-S Domstol har också synpunkter på Domstolsverket förslag om att avskaffa så kallade paketanställningar, som innebär tjänstgöring dels vid förvaltningsmyndighet, dels vid tingsrätt eller förvaltningsrätt.

– Att ta bort paketanställningarna skulle få negativa verkningar i många myndigheter. Paketanställningarna är inte bara viktiga för den framtida domarförsörjningen utan har även varit betydande för andra myndigheters kompetensförsörjning, säger Elisabeth Åberg, ordförande Saco-S Domstol. 

Fakta:

Antagningsreglerna är tänkta att träda i kraft vid första antagningsomgången 2021 med tillträde på domstol mars/april 2021. (Källa: Domstolsverket)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Försvåra inte möjligheterna att bli notarie", säger Anna Nitzelius, rättspolitisk sakkunnig på Akavia.
"Försvåra inte möjligheterna att bli notarie", säger Anna Nitzelius, rättspolitisk sakkunnig på Akavia.
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är fackförbundet för jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT- akademiker och kommunikatörer. Med 130 000 medlemmar är Akavia det näst största förbundet inom Saco.

Saco-S är en förhandlingsorganisation, som förhandlar kollektivavtal för statligt anställda akademiker. Saco-S är en sammanslutning av 19 Saco-förbund och företräder 90 000 akademiker. 

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Saco-S: Minskat förtroende på Regeringskansliet efter Tidölönerna26.4.2024 09:57:14 CEST | Pressmeddelande

I dag hördes statsminister Ulf Kristersson i konstitutionsutskottet mot bakgrund av Regeringskansliets användning av Tidöavtalet som grund för lönesättningen. Saco-S välkomnar tydliggöranden om vikten av tjänstemännens oberoende politiska ställning, men ser mycket allvarligt på till vilken grad hanteringen av lönesättningsprocessen påverkat förtroendet för arbetsgivaren. Regeringskansliet har nu ett viktigt arbete framför sig för att återupprätta förtroendet.

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner28.3.2024 17:15:00 CET | Pressmeddelande

AkademikerAlliansen och arbetsgivarparterna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har idag enats om villkoren för drygt 76 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala bolag. Avtalet innebär en rad förändringar och villkor som bland annat syftar till att ge bättre löneprocesser för Akavias medlemmar och stärkt arbetsmiljö, och ett gemensamt arbete för att stärka chefers förutsättningar och arbetsmiljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye