Järfälla Kommun

Nya yrkesutbildningar i Järfälla ska säkra bemanning inom bland annat vård och omsorg

Dela

Järfälla kommun satsar på att trygga kompetensförsörjningen inom vård och omsorg samt förskola och fritidsverksamhet. Det är Lärcentrum, Järfälla kommuns vuxenutbildning, som nu startar utbildningarna till undersköterska och barnskötare/elevassistent.

Redan under utbildningen kan studenterna börja arbeta inom vård och omsorg i Järfälla kommun.
Redan under utbildningen kan studenterna börja arbeta inom vård och omsorg i Järfälla kommun.

– Jag är väldigt glad över att vi nu startar igång de här utbildningarna. Inte minst corona-krisen har visat behovet av att säkra kompetensförsörjningen med både undersköterskor och barnomsorgspersonal för att kunna upprätthålla kvaliteten i den kommunala kärnverksamheten, säger Richard Lindforss (M), ordförande i kompetensnämnden.

Utbildning inom vård och omsorg

– Det är fantastiskt att Järfälla startar en egen utbildning inom vård och omsorg. Vi kan erbjuda ett nära samarbete mellan praktik och lärande, vilket bidrar till att säkra kompetensförsörjningen inom vård och omsorg framöver, säger Jenny Wilhelmsson, socialdirektör i Järfälla kommun.

Yrkesprogrammet är på gymnasienivå och en betydande del av utbildningen består av APL, arbetsplatsförlagt lärande. Den som utbildar sig till undersköterska kan efter studierna arbeta med människor inom äldreomsorg eller inom social omsorg och LSS.

Utbildningen är förlagd över tre terminer med elva timmars lektionstid per vecka och ger kunskap om vårdbehov och funktionshinder, kommunikation och kommunikationshinder, etik och omvårdnad samt innehåller praktiskt arbete med brukare och vårdtagare.

Utbildningen passar både för den som redan har jobb inom vården och vill vidareutbilda sig och den som vill kunna fortsätta jobba vid sidan av studierna. För den som inte sedan tidigare har erfarenhet av vård- och omsorgsarbete finns det redan under utbildningen möjlighet att börja arbeta som timvikarie.

Utbildningen är på totalt 65, veckor fördelad på tre terminer med  en grundutbildning på 45 veckor och en fördjupning på 20 veckor. Kursstarten är måndagen den 3 augusti 2020.

Utbildning inom förskola eller fritidsverksamhet

Till hösten 2020 startar även yrkesprogrammet barnskötare/elevassistent med inriktning på att arbeta med barn inom förskola eller fritidsverksamhet. Utbildningen innehåller kunskap om barns utveckling och hur olika miljöer påverkar barnets lärande samt pedagogens roll i att ge barnet trygghet, glädje och stimulans som leder till utveckling och lärande. Efter avslutad utbildning kan eleven söka arbete inom förskola eller fritidsverksamhet.

Utbildningen är på totalt 60 veckor, fördelad på tre terminer med en grundutbildning på 40 veckor och en fördjupning på 20 veckor. Kursstarten är måndagen den 3 augusti 2020.

Ansökan

Båda yrkesprogrammen söks via Lärcentrums webbplats. Sista ansökningsdag är 7 juni 2020.

Mer information

Roberto Ghisler, rektor, roberto.ghisler@jarfalla.se, 08-580 282 90.

Richard Lindforss (M), ordf. kompetensnämnden. Presskontakt John Backvid john.backvid@jarfalla.se, 073-077 79 75.

Nyckelord

Bilder

Redan under utbildningen kan studenterna börja arbeta inom vård och omsorg i Järfälla kommun.
Redan under utbildningen kan studenterna börja arbeta inom vård och omsorg i Järfälla kommun.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum