Nyhetsmedier spelar en viktig roll i det svenska samhället
Det finns ett stort intresse för att ta del av nyheter i Sverige. Trots konkurrensen från ett ökat medieutbud förblir vanan att ta del av nyheter relativt intakt. Sättet man gör det på har dock förändrats. Myndigheten för press, radio och tv:s nya rapport Svenska nyhetsvanor 2022 ger en samlad bild av våra nyhetsvanor. Den visar på en gradvis rörelse från papper och tablå till digitala nyhetsmedier.
Det har funnits en oro att intresset för att ta del av lokala nyheter är på väg att försvinna i takt med globaliseringen och det ökade medieutbudet. Vår rapport visar att så inte är fallet. Nyhetsmedier spelar fortsatt en viktig roll i samhället.
Generellt tar äldre del av nyheter i högre utsträckning än yngre.Valet av plattform för nyhetskonsumtionen skiljer sig dock åt.Unga och medelålders föredrar att ta del av nyheter digitalt medan äldre är mer traditionella och fortfarande tar del av nyheter via papper och tablå. Samtidigt blir de äldre också alltmer digitala i sina medievanor. Så många som 93 procent är intresserade av nyheter som handlar om kommunen, 92 procent av närområdet. Det skiljer sig dock åt mellan olika åldersgrupper, bland 16–29-åringar är 35 procent mycket intresserade av nyheter om kommunen, medan motsvarande andel bland 66–85-åringar är 62 procent.
Grad av politiskt intresse påverkar nyhetskonsumtionen
En annan viktig slutsats i rapporten är att det finns en ömsesidig påverkan där graden av politiskt intresse och nyhetskonsumtionens omfattning bidrar till att förstärka varandra. Ju större intresse för samhällsfrågor och politik, desto större intresse för att ta del av nyheter.
Bakgrund
Rapporten Svenska nyhetsvanor 2022 tas fram i vår serie om medieutvecklingen. Den är den tredje i ordningen som Ulrika Andersson, docent och biträdande föreståndare vid SOM-institutet, skriver på uppdrag av Myndigheten för press, radio och tv.
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-580 070 00presskontakt@mprt.seLänkar
Om
Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Myndigheten för press, radio och tv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv
MPRT släpper ny rapport om förändringar i mediepolitiken27.12.2022 13:49:50 CET | Pressmeddelande
Medieområdet är i konstant förändring. Nya tjänster skapas och driver på ett förändrat mediebeteende. Idag publicerar Myndigheten för press, radio och tv sin årliga rapport Mediepolitik 2022 som är en del av rapportserien Medieutveckling. Rapporten beskriver hur lagstiftningen förändras inom medieområdet för att anpassas till utvecklingen.
Studio Ett fälls för partiskhet gällande filmen Sabaya22.12.2022 11:29:19 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag om dokumentärfilmen Sabaya i Sveriges Radios Studio Ett. Nämnden konstaterar att filmens regissör inte fick möjlighet att bemöta kritik som riktades mot honom.
MPRT lämnar förslag på framtida villkor för kommersiell radio21.12.2022 13:29:14 CET | Pressmeddelande
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har idag - i två rapporter - redovisat sitt uppdrag till regeringen om villkoren för kommersiell radio på längre sikt. MPRT lämnar förslag på framtida villkor för kommersiell radio och har kartlagt och analyserat digitalradioutvecklingen i Europa och marknaden för digitalradio i Sverige.
MPRT följer upp tillgängligheten i play-tjänster20.12.2022 13:33:26 CET | Pressmeddelande
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har följt upp tillgängligheten till tv-sändningar och play-tjänster (beställ-tv). Årets uppföljning visar att alla play-tjänster har uppfyllt kraven.
Nyhetsmedier får 155 miljoner kronor i redaktionsstöd14.12.2022 12:56:01 CET | Pressmeddelande
Mediestödsnämnden har beslutat att ge redaktionsstöd till 83 nyhetsmedier som får dela på ca 155 miljoner kronor. Stödet ges till allmänna nyhetsmedier som har behov av stöd för sin redaktionella verksamhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum