Riksteatern

Nytolkning av Alice i Underlandet synliggör döva barn fast mellan två världar

Dela

I Charlie Åströms tolkning av klassikern Alice i Underlandet lyfts barns grundläggande rättigheter utifrån ett dövt barns perspektiv. En berättelse om mänskliga brister, utanförskap och försoning. Föreställningen är en hyllning till den svenska dövrörelsen som firar 100 år i år. Premiär den 4 mars i Hallunda.

Alice har just börjat på en dövskola där teckenspråk är förbjudet när hon en dag upptäcker Underlandet. I denna tidlösa historia växer Alice upp i en hörande värld på 1940-talet. I föreställningen möter vi välkända karaktärer som den stränga och pompösa Hjärter Dam som styr Underlandet med järnhand, den underliga Hattmakaren och kaninen som till sist för hem Alice.

–Alice i Underlandet fascinerar mig med sina skruvade karaktärer, sin starka form och sin ikoniska surrealistiska och visuella värld. Denna berättelse kan ständigt läsas om och är aktuell såväl politiskt och psykologiskt som på ett filosofiskt plan, säger Charlie Åström, regissör.

Den svenska dövrörelsen firar i år 100 år och föreställningen vill hylla den kamp som förs för lika rättigheter för döva. Idag är döva barns rättigheter till teckenspråket och dövkultur inte skyddat och är en ständigt pågående kamp. Rätten till teckenspråk skapar tydlig identitet och starka individer. 

–Vi vill speciellt synliggöra döva barn såväl som andra minoritetsbarn klämda mellan två språk och kulturer, mellan två världar. Samtidigt vill vi presentera teckenspråket för barnen som något starkt, fint och viktigt, och framför allt lustfyllt och berikande, säger Charlie Åström. 

Spelas på svenskt teckenspråk och med svenskt tal integrerat på scen.

Premiär 4 mars i Hallunda

Medverkande

Ipek D. Mehlum  
Mette Marqvardsen  
Rebecca Drammeh  
Elisabeth Wernesjö  

Konstnärligt team

Idé, bearbetning, regi och ljusdesign Charlie Åström  
Scenografi Alexei Svetlov  
Kostym Lars Otterstedt  
Mask Linda Sandberg  
Dramaturgi Filip Burman och Jani Lohikari
Teckenspråkscoach Tommy Rangsjö & Debbie Z Rennie
Komposition och ljuddesign Martin Fremling

För mer information samt turnéplan:
riksteatern.se/forestallningar/alice-i-underlandet/

Pressbilder finns på:
https://mediabank.riksteatern.se/folder/148996/

För mer information: 
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se 
Tel: 070- 637 59 62

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sju sätt att döda en Kardashian, krigets kval och en landsbygd i uppror - Här är Riksteaterns repertoar för hösten 202218.5.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Med internationell utblick tar Riksteatern i höst pulsen på samtiden utifrån berättelser på teman som rör alltifrån krig och flykt till memes och kulturell appropriering. Dansen förflyttas från den traditionella scenen närmare publiken. 23 produktioner med teater, dans och cirkus gör föreställningar från norr till söder.

Urpremiär för Sova vaken – en liten opera om stora känslor10.5.2022 09:50:41 CEST | Pressmeddelande

Guns mamma och pappa bråkar ständigt och håller på att skiljas – då börjar hennes katt Majs plötsligt att prata med henne. Den nyskrivna operan Sova vaken tar den unga publikens känslor och fantasi på allvar. Unga på Operans föreställning har urpremiär hos Parkteatern i Stockholm den 6 augusti, för att till hösten bege sig på turné med Riksteatern barn och unga och möta publik i hela landet.

Urpremiär 11 mars: Sveriges hiphopdansstjärna Niki ”Awandee” Tsappos presenterar sitt första renodlade scenverk Head Peace, tillsammans med Riksteatern1.3.2022 10:06:00 CET | Pressmeddelande

I en drömsk och intim tillvaro där lugnet simmar, grooves gungar och rytmer rullar får vi utrymme att landa och vila våra tankar för en stund. Gränsen mellan den inre och yttre världen blir alltmer suddig, rörelsen är språket och dansen är fri. Med grunden i hiphop leder Niki ”Awandee” Tsappos in oss i ett afrofuturistiskt universum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum