Riksteatern

Nytolkning av Alice i Underlandet synliggör döva barn fast mellan två världar

Dela
I Charlie Åströms tolkning av klassikern Alice i Underlandet lyfts barns grundläggande rättigheter utifrån ett dövt barns perspektiv. En berättelse om mänskliga brister, utanförskap och försoning. Föreställningen är en hyllning till den svenska dövrörelsen som firar 100 år i år. Premiär den 4 mars i Hallunda.

Alice har just börjat på en dövskola där teckenspråk är förbjudet när hon en dag upptäcker Underlandet. I denna tidlösa historia växer Alice upp i en hörande värld på 1940-talet. I föreställningen möter vi välkända karaktärer som den stränga och pompösa Hjärter Dam som styr Underlandet med järnhand, den underliga Hattmakaren och kaninen som till sist för hem Alice.

–Alice i Underlandet fascinerar mig med sina skruvade karaktärer, sin starka form och sin ikoniska surrealistiska och visuella värld. Denna berättelse kan ständigt läsas om och är aktuell såväl politiskt och psykologiskt som på ett filosofiskt plan, säger Charlie Åström, regissör.

Den svenska dövrörelsen firar i år 100 år och föreställningen vill hylla den kamp som förs för lika rättigheter för döva. Idag är döva barns rättigheter till teckenspråket och dövkultur inte skyddat och är en ständigt pågående kamp. Rätten till teckenspråk skapar tydlig identitet och starka individer. 

–Vi vill speciellt synliggöra döva barn såväl som andra minoritetsbarn klämda mellan två språk och kulturer, mellan två världar. Samtidigt vill vi presentera teckenspråket för barnen som något starkt, fint och viktigt, och framför allt lustfyllt och berikande, säger Charlie Åström. 

Spelas på svenskt teckenspråk och med svenskt tal integrerat på scen.

Premiär 4 mars i Hallunda

Medverkande

Ipek D. Mehlum  
Mette Marqvardsen  
Rebecca Drammeh  
Elisabeth Wernesjö  

Konstnärligt team

Idé, bearbetning, regi och ljusdesign Charlie Åström  
Scenografi Alexei Svetlov  
Kostym Lars Otterstedt  
Mask Linda Sandberg  
Dramaturgi Filip Burman och Jani Lohikari
Teckenspråkscoach Tommy Rangsjö & Debbie Z Rennie
Komposition och ljuddesign Martin Fremling

För mer information samt turnéplan:
riksteatern.se/forestallningar/alice-i-underlandet/

Pressbilder finns på:
https://mediabank.riksteatern.se/folder/148996/

För mer information: 
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se 
Tel: 070- 637 59 62

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye