Riksteatern

Nytolkning av Alice i Underlandet synliggör döva barn fast mellan två världar

Dela
I Charlie Åströms tolkning av klassikern Alice i Underlandet lyfts barns grundläggande rättigheter utifrån ett dövt barns perspektiv. En berättelse om mänskliga brister, utanförskap och försoning. Föreställningen är en hyllning till den svenska dövrörelsen som firar 100 år i år. Premiär den 4 mars i Hallunda.

Alice har just börjat på en dövskola där teckenspråk är förbjudet när hon en dag upptäcker Underlandet. I denna tidlösa historia växer Alice upp i en hörande värld på 1940-talet. I föreställningen möter vi välkända karaktärer som den stränga och pompösa Hjärter Dam som styr Underlandet med järnhand, den underliga Hattmakaren och kaninen som till sist för hem Alice.

–Alice i Underlandet fascinerar mig med sina skruvade karaktärer, sin starka form och sin ikoniska surrealistiska och visuella värld. Denna berättelse kan ständigt läsas om och är aktuell såväl politiskt och psykologiskt som på ett filosofiskt plan, säger Charlie Åström, regissör.

Den svenska dövrörelsen firar i år 100 år och föreställningen vill hylla den kamp som förs för lika rättigheter för döva. Idag är döva barns rättigheter till teckenspråket och dövkultur inte skyddat och är en ständigt pågående kamp. Rätten till teckenspråk skapar tydlig identitet och starka individer. 

–Vi vill speciellt synliggöra döva barn såväl som andra minoritetsbarn klämda mellan två språk och kulturer, mellan två världar. Samtidigt vill vi presentera teckenspråket för barnen som något starkt, fint och viktigt, och framför allt lustfyllt och berikande, säger Charlie Åström. 

Spelas på svenskt teckenspråk och med svenskt tal integrerat på scen.

Premiär 4 mars i Hallunda

Medverkande

Ipek D. Mehlum  
Mette Marqvardsen  
Rebecca Drammeh  
Elisabeth Wernesjö  

Konstnärligt team

Idé, bearbetning, regi och ljusdesign Charlie Åström  
Scenografi Alexei Svetlov  
Kostym Lars Otterstedt  
Mask Linda Sandberg  
Dramaturgi Filip Burman och Jani Lohikari
Teckenspråkscoach Tommy Rangsjö & Debbie Z Rennie
Komposition och ljuddesign Martin Fremling

För mer information samt turnéplan:
riksteatern.se/forestallningar/alice-i-underlandet/

Pressbilder finns på:
https://mediabank.riksteatern.se/folder/148996/

För mer information: 
Anna Gerdin
Press- och PR-ansvarig 
anna.gerdin@riksteatern.se 
Tel: 070- 637 59 62

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum