Nytt Sverigeindex: Här har 65+ högst livskvalité

Dela
Stockholms län är Sveriges bästa län för äldre att leva i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar som i ett nytt index rankar 65+ möjlighet till livskvalité i landets alla län. Allra sist placerar sig Gotland. – Livskvalité handlar exempelvis om hur mycket pengar pensionen räcker till när höga kostnader för bostaden är betalt och att tillgången på sjukvård är bra. Även möjligheten att fortsätta arbeta efter 65 kan bidra till en bättre vadrag, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

I det nya indexet Sveriges bästa län för äldre att bo i har Länsförsäkringar vägt samman hur mycket en 50 kvadrats stor bostadsrätt tar av pensionen, hur väl tillgången till en läkare, psykolog och tandläkare är, hur många 65+ som har möjlighet och ork att fortsätta arbeta, hur hög försörjningskvoten är i länet samt vad det kostar att handla en matkasse på nätet.

Resultatet visar att i Stockholm har 65+ mest kvar av pensionen när kostnaden för boendet är betalt och här är försörjningskvoten som lägst, det vill säga, kvoten mellan den befolkning som inte är ekonomiskt aktiv och den ekonomiskt aktiva delen (unga som arbetar) är högst i landet. I länet har även många möjligheter att fortsätta arbeta efter 65 år.

-Stockholm kommer högt upp på listan då pensionärerna har en god ekonomisk situation. De har en bra slant över när kostnaderna för bostaden är betald, de fortsätter även i högre utsträckning än i övriga landet att jobba efter 65. Kanske beror det på att tjänstesektorn är större här jämfört med andra län.  Att det i Stockholm är mer jämnt fördelat mellan unga och gamla bidrar också till poäng. Det Stockholm förlorar på är att det är färre läkare och sjuksköterskor per 65-åring jämfört med andra län, säger Trifa Chireh.

Även Uppsala och Västernorrland är bra län för den som är 65+ att bo i.

På Gotland har 65+ minst kvar i att leva av när kostnaden för bostaden är betald och man ligger relativt sett lågt på de andra delarna också. Där Gotland står ut är tillgången till läkare, sjuksköterskor och psykologer. Län med få invånare halkar efter på bland annat försörjningskvoten – att det är få unga som ska försörja många av de äldre och att det i dessa län verkar vara färre som har möjlighet att fortsätta arbeta efter 65 år.

-För många pensionärer är den ekonomiska situationen tuff just nu. Inte minst pressar höga mat- och elpriser ekonomin hårt, och i budgeten saknas reformer som underlättar för pensionärer som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Men samtidigt finns det pensionärer i landet som har det bra ställt och många fortsätter att arbeta långt upp i åldern.

Bästa länet att bo i för 65+ (fallande ordning):

Län

Index

Stockholms län

174

Uppsala län

128

Västernorrlands län

120

Västmanlands län

112

Södermanlands län

109

Norrbottens län

103

Hallands län

100

Västerbottens län

100

Örebro län

100

Blekinge län

99

Skåne län

98

Dalarnas län

96

Östergötlands län

95

Gävleborgs län

93

Västra Götalands län

91

Kalmar län

90

Värmlands län

88

Kronobergs län

86

Jönköpings län

78

Jämtlands län

75

Gotlands län

67

Om statistiken

Indexet bygger på variabler Länsförsäkringar valt ut. Vid andra val av variabler kan indexet komma att se annorlunda ut. Kom gärna med förslag på hur vi kan utveckla indexet.
Befolkningsstatistiken över antalet personer som är 65 år eller äldre i kommunerna har hämtats från SCB och baseras på siffror från 2021.
Pension är hämtad från Pensionsmyndigheten (2020)
Antalet vårdpersonal är hämtad från Socialstyrelsen (2020).
Kostnad för en bostad är beräknad på en bostad på 50 kvadrat (november) med ett bostadslån på 25 procent och en ränta på 3,5 %.
Försörjningskvoten är hämtad från Länsförsäkringars Hållbarhetsdatabas.
Kostnad för mat är från PRO (2021)

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850
 

Bilder

Dokument

Om

Länsförsäkringar
Länsförsäkringar
Tegeluddsvägen 11-13
106 50 Stockholm

08-588 41850https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye