Svenska Judoförbundet

OS-kvalet i judo startar igen

Dela

Efter ett långt uppehåll till följd av coronapandemin startar världstouren i judo igen. Det bekräftade Internationella judoförbundet under tisdagen. Den första tävlingen, Grand Slam i Budapest, avgörs redan om två veckor den 23-25 oktober. En viktig tävling för svenskarna i kampen om de åtråvärda OS-platserna.

OS-femman från Rio, Marcus Nyman, kan behöva fler kvalpoäng för att nå sitt tredje olympiska spel. Foto: IJF.
OS-femman från Rio, Marcus Nyman, kan behöva fler kvalpoäng för att nå sitt tredje olympiska spel. Foto: IJF.

-     Det ska bli otroligt kul att få ge oss ut i hetluften igen på de stora tävlingarna! Sedan pandemin stoppade alla tävlingar har vi enbart tränat, mestadels nationellt, men inför tävlingen i Budapest har vi varit på några internationella läger så formen hos de aktiva är god. Det ska bli intressant att se hur vi ligger till och hur vi ska jobba vidare på resan mot OS nästa år, säger landslagschef Robert Eriksson.

Kommande tävlingar kan bli avgörande

-     Det kommer att bli en utmaning för alla våra aktiva att tävla igen. I och med att det inte är någon mjukstart utan direkt en kamp om viktiga OS-kvalpoäng så kommer tävlingen att bli viktig ur flera perspektiv, säger Robert Eriksson.

I den första tävlingen, Grand Slam i Budapest, ställer Sverige upp med fyra judoka: Tommy Macias, Robin Pacek, Marcus Nyman och Joakim Dvärby. Anna Bernholm fortsätter sin rehabilitering på hemmaplan efter skadan hon ådrog sig vid Grand Slam-tävlingen i Paris i februari. Hon beräknas vara tillbaka på tävlingsarenorna i slutet av året eller början på nästa år.

I dagsläget ligger alla fem i den svenska truppen på kvalplats till OS, men för några av svenskarna kan tävlingen i Budapest och de kommande kvaltävlingarna bli avgörande.

-     Tommy Macias ligger fortsatt på en bra position i OS-kvalet och för honom så är det viktigast att hitta tillbaka till tävlingsformen och det långsiktiga arbetet mot OS. För Robin Pacek och Marcus Nyman, som båda ligger på rätt sida i kvalet men ännu inte helt klara, kan ett bra resultat i Budapest förstärka deras chanser i det fortsatta kvalet. Joakim Dvärby, som för tillfället ligger utanför en direktplats men innehar en kvotplats, behöver varje poäng och placering han kan få för att hålla sig kvar i racet om en OS-plats, säger Robert Eriksson.

-     Kan vi fortsätta våra förberedelser fram till Budapest som planerat så finns det goda chanser för samtliga att göra bra ifrån sig och förhoppningsvis vara med och konkurrera om medaljerna, fortsätter Eriksson.

Så fortsätter OS-kvalet

Grand Slam i Budapest inleder kvalet 23-25 oktober. En månad senare väntar EM i Prag, 19-21 november. Därefter är ytterligare en OS-kvaltävling planerad, sannolikt i slutet på året, i Zagreb (datum ej satt än). Planeringen för 2021 pågår fortfarande.

Coronaanpassningar

På grund av den rådande pandemin har Internationella judoförbundet tagit fram en rad säkerhetsåtgärder som gäller under tävlingarna. Bland annat måste alla tävlande visa upp två negativa covid-19-test som gjorts före ankomst samt ta ytterligare ett test på plats. Tävlingarna kommer att genomföras utan publik och kommer att livesändas.

Budapest Grand Slam - svenskarnas tävlingstider

Lördag 24 oktober: Tommy Macias (-73 kg) och Robin Pacek (-81 kg).
Grundomgången startar kl. 10.30. Finalpasset (finaler + bronsmatcher) startar kl. 17.00.*

Söndag 25 oktober: Marcus Nyman (-90 kg) och Joakim Dvärby (-100 kg).
Grundomgången startar kl. 11.00. Finalpasset (finaler + bronsmatcher) startar kl. 17.00.*

*Tiderna är preliminära och kan komma att ändras.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

OS-femman från Rio, Marcus Nyman, kan behöva fler kvalpoäng för att nå sitt tredje olympiska spel. Foto: IJF.
OS-femman från Rio, Marcus Nyman, kan behöva fler kvalpoäng för att nå sitt tredje olympiska spel. Foto: IJF.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Många OS-kvalpoäng på spel under årets första världstourtävling i judo11.1.2021 14:26:11 CETPressmeddelande

Det blir direkt in i hetluften för svenskarna när årets första världstourtävling i judo, Doha Masters, genomförs 11-13 januari. Masters är en av de tuffaste tävlingarna på touren då endast de topprankade i världen får delta i tävlingen. Det är också den tävling, utöver VM, som ger flest OS-kvalpoäng vilket gör den till en av de viktigaste tävlingarna under året. Svenskarna tävlar tisdag och onsdag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum