Över 10 000 barn samlas för att fira Hållbarhetsdagen

Dela

På Hållbarhetsdagen den 11 november kommer över 10 000 barn att delta på ett digitalt event på Tekniska Museet då årets mest hållbara skolor ska utses.

Förskolan Fölungen i Falköping brinner för regnskogen och tömmer egen papperskorg. Nu är de nominerade till Årets Hållbara Förskola.
Förskolan Fölungen i Falköping brinner för regnskogen och tömmer egen papperskorg. Nu är de nominerade till Årets Hållbara Förskola.

Den 11 november klockan 09:30 bjuder Håll Sverige Rent och Tekniska Museet på ett spännande direktsänt onlineevent med en rolig hållbarhetsshow, sprakande experiment, prisutdelning till årets mest hållbara skolor, med mera. Man kan delta via länk i klassrummet. Anmälan sker på: https://hsr.se/hallbarhetsdagen.

Eventet är helt kostnadsfritt och i samband med det erbjuder vi även skolor att testa på vårt hållbarhetsprogram Grön Flagg – helt gratis.

Intervjuer med alla nominerade skolor går att läsa på https://hsr.se/hallbarhetsdagen. Där får de själva berätta hur de jobbat med hållbarhet under året.

Nominerade till Årets Hållbara Förskola 2021

Hagvidson Västanvinden, Vallentuna

Motivering: För en lärorik hållbarhetsresa där barnen har visat på handlingskraft genom att skriva ett medborgarförslag om en säkrare väg till återvinningsstationen. För barnens engagemang och omhändertagande av sin fadderlekpark i närområdet och för deras hjälteinsats för naturen och djuren.

Kontaktperson för Havidson Västanvinden: Cecilia Olofsson, rektor, e-post: Cecilia.olofsson@hagvidson.se, tel: 079 336 29 57

Förskolan Fjället, Kiruna

Motivering: För en hållbarhetsresa där barnen har varit engagerade i flytten av Kiruna genom att delge sina smultronställen för kommunen och på så sätt fått göra sina röster hörda i samhället. För förskolans fina arbete med att skapa en positiv framtidstro.

Kontaktpersoner: Christina Larsson, förskollärare, e-post: christina.larsson@kiruna.se, tel: 0980-700 30. Lena Kärnebro, barnskötare, e-post: leka@kiruna.se, tel: 0980-700 30

Förskolan Fölungen, Falköping

Motivering: För en lärorik hållbarhetsresa som har lett till ökad medvetenhet om utrotningshotade arter och regnskogens betydelse. För barnens handlingskraft mot nedskräpningen genom att sätta upp en egen papperskorg i skogen som de uppmuntrar människor till att använda, och som barnen själva ansvarar för att tömma.

Kontaktperson: Eva-Lotta Hallindemo, förskollärare, e-post: ehallindemo@gmail.com, tel: 073-0305042

Förskolan Jordgubben, Laxå

Motivering: För en hållbarhetsresa där barnen har varit delaktiga, haft inflytande och visat stort intresse för att lära sig om djur i sin närmiljö. För förskolans fina spridning av sitt arbete med lärande för hållbar utveckling genom ett forskningsprojekt med Örebro universitet, lokalmedia samt till andra förskolor i kommunen.

Kontaktperson: Helena Karlsson, förskollärare, e-post: helenakatarina.karlsson@edu.laxå.se, tel:  0722-246118 (0761-776440)

Kullsta förskola, Nynäshamn

Motivering: För en hållbarhetsresa som berör alla tre dimensionerna av hållbar utveckling och där barnen har varit delaktiga och haft stort inflytande. För barnens handlingskraft som fått fler att inte skräpa ner i närområdet genom att tillverka egna skyltar med tydliga budskap.

Kontaktperson: Beatrice Hallgren, förskollärare, e-post: beatrice.hallgren@nynashamn.se, tel: 076-125 86 13

Nominerade till Årets Hållbara Grundskola 2021

Broholmskolan, Lidköping

Motivering: För skolans spridning av sitt Grön Flagg-arbete för att få fler att agera mer hållbart, såväl lokalt som globalt. För skolans fina samarbeten med externa aktörer, däribland Karlstad universitet, där de inspirerat och föreläst för lärare om sitt arbete kring utomhuspedagogik.

Kontaktpersoner: Kerstin Hessle, e-post: kerstin.hessle@broholmskolan.se, tel: 070-428 31 26. Annika Sonnbjer, rektor, e-post: annika.sonnbjer@broholmskolan, tel: 070-651 58 32

Svandammsskolan, Nynäshamn

Motivering: För elevernas handlingskompetens och skolans spridning av sitt Grön Flagg-arbete, där medborgarförslag och insändare till lokaltidningen finns med bland exemplen. För den fina gemenskapen på skolan som bidragit till en stark sammanhållning i arbetet med lärande för hållbar utveckling.

Kontaktperson: Eva Ahl, förstelärare, e-post eva.ahl@nynashamn.se, tel: 0735685125

Stockholm International School, Stockholm

Motivering: För det stora elevengemanget på skolan där elevernas handlingskompetens resulterat i större skräpplockaraktiviteter och där en av skolans elever föreläste om engagemang och handlingskraft för Grön Flagg-verksamheter under våren 2021. För skolans aktiva arbete med såväl lokala som globala frågor inom lärande för hållbar utveckling.

Kontaktperson: Stephanie Bradford, Design Teacher, e-post: s.bradford@intsch.se, tel: 0706 927 253

Apelgårdsskolan, Malmö

Motivering: För ett lokalt arbete med att främja hållbar utveckling, bland annat genom en egen biodling på skolan, och globalt genom samarbete med en skola i Namibia. För ett kontinuerligt arbete med de globala målen som finns med som en ständig påminnelse om varför arbetet med lärande för hållbar utveckling är så viktigt.

Kontaktperson: Katarina Fornell, förstelärare, e-post: katarina.fornell@malmo.se, tel: 070-1410857

Vittra Rösjötorp International School, Sollentuna

Motivering: För skolans aktiva arbete för att engagera eleverna i stora samhällsfrågor genom praktiska projekt på lokal nivå. Elevengagemanget på skolan har inspirerat och uppmuntrat närsamhället att agera mer hållbart. Skolan deltar som en av hundra skolor i världen i den globala konferensen ´World Education Week´ under oktober månad, till vilken de blivit inbjudna för att tillsammans med övriga skolor diskutera och förbättra hållbart lärande globalt.

Kontaktperson: Lea Colner, rektor, e-post: lea.colner@vittra.se, tel: 0765910962

Nominerade till Årets Hållbara Gymnasieskola 2021

Öresundsgymnasiet Landskrona, Landskrona

Motivering: För en inspirerande hållbarhetsresa som spänner över samtliga dimensioner av hållbar utveckling. Eleverna har spridit sin kunskap och lärt sig agera på lokal nivå för att nå en hållbar framtid på global nivå. Eleverna visade på stor handlingskompetens då de bland annat anordnade en tävling på sociala medier på olika språk för att få igång skräpplockaraktiviteter. Eleverna har även deltagit aktivt i olika miljökonferenser.

Kontaktperson: Karin Warlin, förstelärare, e-post: karin.warlin@landskrona.se, tel: 073-8400684

Nicolaiskolan, Helsingborg

Motivering: För en hållbarhetsresa med kopplingar till samtliga hållbarhetsdimensioner. För skolans aktiva arbete för att verka mer cirkulärt och bryta konsumtionsmönster som finns i oss människor och samhället i stort. För det stora elevengagemanget på skolan och där skolans hållbarhetsråd ständigt bidragit med nya inslag och aktiviteter knutet till hållbar utveckling, såsom skräpplockning, insamling av pantburkar och matsvinnskampanjer.

Kontaktperson: Andreas Cederberg, samordnare för Hållbar utveckling, e-post: andreas.cederberg@helsingborg.se, tel: 0709371408

Gymnasiesärskolan, Gävle

Motivering: För en första hållbarhetsresa med Grön Flagg som bjöd på såväl inspiration, samarbete och kontakt med närsamhället som handlingskraft hos eleverna. Resan har fina kopplingar till de olika dimensionerna av hållbar utveckling. Eleverna har bland annat arbetat för att minska matsvinnet, skänkt överbliven mat till det lokala initiativet "Matakuten”, kritiskt granskat sopsorteringen på praktikplatser samt sett över skolans egna möjligheter till hållbar källsortering på skolan.

Kontaktperson: Monica Rosén, biträdande rektor, e-post: monica.rosen@gavle.se, tel: 026-17 92 54

FAKTA om Hållbarhetsdagen och Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola

Hållbarhetsdagen den 11 november är till för skolor i hela Sverige. Under en hel dag firar vi skolornas insatser inom hållbar utveckling. Förutom att alla som jobbar med Grön Flagg får hissa den fina flaggan, delar vi ut priser till Årets Hållbara Förskola, Grundskola och Gymnasieskola.

Vinnarna presenteras på Hållbarhetsdagen den 11 november 2021. Hållbarhetsdagen direktsänds från Tekniska museet i Stockholm klockan 9:30-10:30 och alla som jobbar i skola eller förskola är välkomna att delta med sina klasser/barngrupper. Det är gratis och man kan delta via länk i klassrummet. Anmälan sker på: https://hsr.se/hallbarhetsdagen.

FAKTA om Grön Flagg

Med Grön Flagg vill Håll Sverige Rent sätta hållbar utveckling högt på agendan och därmed skapa livsviktig förändring.

Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, ett världsomspännande lärandeprogram inom hållbar utveckling. Som medlem får du ett dagligt stöd i form av vägledning, inspiration och expertis. Medlemsskolorna granskas och certifieras efter Grön Flaggs riktlinjer.

Läs mer om Grön Flagg på https://hsr.se/gronflagg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förskolan Fölungen i Falköping brinner för regnskogen och tömmer egen papperskorg. Nu är de nominerade till Årets Hållbara Förskola.
Förskolan Fölungen i Falköping brinner för regnskogen och tömmer egen papperskorg. Nu är de nominerade till Årets Hållbara Förskola.
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum