Över hundra ton uttjänta fiskeredskap har samlats in

Dela
Under året har projektet Fiskereturen samlat in över 100 ton uttjänta fiskeredskap runt om i landet. Tack vare det stora engagemanget från allmänheten har vi stoppat stora mängder från att bli skräp i våra hav och på stränder. ”Kvarlämnade fiskeredskap är ett miljöhot. Fiskereturen handlar om att färre redskap ska hamna på fel ställen och fler redskap ska gå till återvinning”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.
Foto: Fiskereturen
Foto: Fiskereturen

Marina återvinningscentralen i Sotenäs har tagit hand om totalt 110 ton uttjänta fiskeredskap och räknar med ytterligare 20-30 ton innan året är slut. Av dessa kommer cirka 30 ton från ostkusten.

”Under hösten åkte vi ut med en stor färja till sju olika öar i Södertörns skärgård, gensvaret var enormt, öbornas fyrhjulingar var fullastade med uttjänta nät, fiskespön och gamla drag”, säger Sofia Persson på Båtskroten.

Fiskereturen är ett projekt och en insamlingstjänst som erbjuder att ta emot uttjänta fiskeredskap som inte längre kan användas eller inte längre behövs för att sedan ta hand om dessa. 

”Verksamheten på den Marina återvinningscentralen växer och från november i år så har vi nästan fördubblat vår lokalyta. Från och med årsskiftet kommer vi också att sortera fiskeredskapen i fler fraktioner för att göra det möjligt att återvinna mer”, säger Thomas Ericsson, platschef marin återvinning på Sotenäs kommun.

Fyra organisationer står bakom initiativet: Håll Sverige Rent, Fiskareföreningen Norden, Båtskroten Sverige AB och Sotenäs kommun.

Förutom själva tjänsten har Fiskereturen informerat både yrkes- och fritidsfiskare om problemet med fiskeredskap som hamnar i haven och om vikten av att använda uttjänta fiskeredskap som resurs så de kan få nytt liv!

”Vi är stolta över att vara en del av Fiskereturen men vi ser också att jobbet är långt ifrån klart. Det finns mycket mer att samla in och för havets skull hoppas vi verkligen att projektet blir förlängt av Havs- och vattenmyndigheten!” säger Jennie Mattsson projektkoordinator på Fiskareföreningen Norden.

Läs mer på www.fiskereturen.se

Kontakt:

Kontaktperson för Sotenäs kommun: Thomas Ericsson, Platschef - Marin återvinning, 072-206 28 04

Kontaktperson för Fiskareföreningen Norden: Sixten Söderberg, Ordförande FF Norden, 073-9426393, info@ffnorden.se.

Kontaktperson för Båtskroten: Sofia Persson info@fiskereturen.se 010-14 14 750

Fakta om förlorade fiskeredskap:

  • Övergivna, förlorade och ibland dumpade nät och trålar i havet, så kallade spöknät, är en stor fara för fåglar, däggdjur och fisk som trasslar in sig i näten och svälter ihjäl eller drunknar.
  • Övervakningen av skräp på stränder inom EU visar att 80-85% består av plast. Av dessa utgörs 27% av fiskerelaterade föremål.
  • Forskare bedömer att förlorade fiskeredskap är det farligaste skräpet i havet för fåglar, marina däggdjur och sköldpaddor.
  • Fiskeredskap är ofta gjorda av plast och oavsett om de ligger på land eller har förlorats till havs eller i sjön bryts de så småningom ner till mikroplast och fortsätter förorena miljön.
  • Läs mer om förlorade fiskeredskap här: hsr.se/spökfiske

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Fiskereturen
Foto: Fiskereturen
Ladda ned bild
Foto: Fiskereturen
Foto: Fiskereturen
Ladda ned bild
Foto: Fiskereturen
Foto: Fiskereturen
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye