Plikt- och prövningsverket

Plikt- och prövningsverkets tredje prövningskontor placeras i Göteborg

Dela

Riksdagen beslöt i december 2020 att Plikt- och prövningsverket ska utöka verksamheten med ett tredje prövningskontor för att möjliggöra att fler ska mönstra och pröva.

Plikt- och prövningsverket fick i regleringsbrevet för 2020 ett uppdrag att påbörja planering för att möjliggöra hantering av, dels ett ökat antal mönstrande till grundutbildning med värnplikt, dels ett ökat antal sökande till polisutbildningen.

Under 2020 utvärderades ett antal lokaler utifrån utvärderingskriterier att genomföra mönstring och prövning. I november undertecknades ett kontrakt som innehåller ett antal förbehåll innan avtalet formellt träder ikraft, bland annat ska byggnadslov vara beslutat.

Den prövande i fokus

Plikt- och prövningsverket har både satt den prövande i fokus och möjligheter för att rekrytera egen personal när ort för tredje prövningskontor har utvärderats.

Totalförsvarets forskningsinstitut genomförde 2016 på uppdrag av Plikt- och prövningsverket en analys av myndighetens placering av prövningskontor. Analysen baserades på var de prövande bor i landet och den i tid kortast möjliga resväg till prövningen. Utifrån den analysen har Göteborg utvärderats som ort för tredje prövningskontoret.

Rekrytering av medarbetare

Redan under våren 2021 kommer rekrytering av medarbetare att påbörjas. Kontorschef, läkare, sjuksköterskor, psykologer, inskrivningshandläggare och prövningsadministratörer är exempel på tjänster som kommer att rekryteras.

– Den återaktiverade värnplikten bidrar till att krigsorganisationen kan fyllas. En bred folkförankring och en fylld krigsorganisation är grundförutsättningar för försvaret av Sverige. Ett tredje prövningskontor är nödvändigt för att mönstra och pröva fler då kapacitetstaket för våra två prövningskontor i Stockholm och Malmö är 28 000 prövningar per år, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Christina Malm, GD på Plikt- och prövningsverket
Christina Malm, GD på Plikt- och prövningsverket
Ladda ned bild

Länkar

Om

Plikt- och prövningsverket
Plikt- och prövningsverket
Box 31
651 02 Karlstad

0771-24 40 30https://www.pliktverket.se/

Totalförsvarets plikt- och prövningsverk, Plikt- och prövningsverket, är en expertmyndighet som lyder under Försvarsdepartementet. Vi bidrar till Sveriges inre och yttre säkerhet genom verksamhet och uppdrag inom bemanningsstöd och personalförsörjning.

Följ Plikt- och prövningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket

Gott betyg till Plikt- och prövningsverkets informationskampanj26.8.2021 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fler ungdomar vet att skyldigheten att mönstra och göra värnplikt har återinförts, nästan alla tillfrågade har hört talas om mönstringsunderlaget, fler vet att värnplikten är obligatorisk och fler vet också skillnaden mellan mönstring och värnplikt. Det, och en hel del annat, visar den årliga mätningen kring mönstring och värnplikt som SIFO årligen genomför på uppdrag av Plikt- och prövningsverket.

Rekryteringsmyndigheten skickar ut mönstringsunderlag till 100 000 totalförsvarspliktiga födda 20038.1.2021 10:20:48 CET | Pressmeddelande

Denna vecka har drygt 100 000 totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2003 fått en broschyr hemskickad som informerar och förbereder dem inför utskicket av mönstringsunderlaget, de kommande tre veckorna skickas breven med inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget ut. Att svara på mönstringsunderlaget är en skyldighet enligt lagen om totalförsvarsplikt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum