AcadeMedia

Positivt besked från regeringen om skolstatistik

Dela

Igår föreslog regeringen en temporär lösning som gör statistik om skolor offentlig igen fram till 2023. Det är positivt, uppgifter om elevsammansättning och skolresultat ska vara något som alla kan ta del av anser AcadeMedia. Det borde finnas goda möjligheter att skapa även en permanent långsiktig lösning.

Marcus Strömberg VD AcadeMedia och Jonas Nordström chefsjurist AcadeMedia
Marcus Strömberg VD AcadeMedia och Jonas Nordström chefsjurist AcadeMedia

– Vi har från start beklagat SCB:s nya policybeslut och Skolverkets beslut att sluta publicera skolstatistik. Den här situationen är inte bra för någon, allra minst för elever och vårdnadshavare. Tillgänglig och aktuell statistik är en förutsättning för att föräldrar och elever ska ha möjlighet att jämföra skolor och göra sina val. Skolan är en grundsten i samhällsbygget och ska präglas av öppenhet och transparens, säger Marcus Strömberg VD för AcadeMedia.

I en promemoria som Utbildningsdepartementet nu har skickat ut på remiss föreslås nya tidsbegränsade bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen för att tillfälligt lösa problemen med sekretessen kring svensk skolstatistik.

– Regeringens förslag som kom igår är ett steg i rätt riktning, även om det bara är ett temporärt förslag, säger Jonas Nordström chefsjurist AcadeMedia. Det borde dock gå att hitta en permanent lösning som motsvarar den tillfälliga som nu föreslagits. Enligt vår bedömning finns det inga lagliga hinder för det.

– För såväl kommunala som fristående skolor är jämförbarhet och öppenhet viktigt för kvalitetsutvecklingen av skolan. Det behövs för att kunna utveckla svensk skola. Nu förväntar vi oss att regeringen skyndsamt löser frågan permanent, säger Marcus Strömberg.

AcadeMedia redovisar sedan många år statistik, både på huvudmannanivå och enhetsnivå. Denna statistik är också tillgänglig på våra webbplatser.

Här kan du läsa regeringens promemoria om tidsbegränsad lösning för att säkerställa tillgång till skolstatistik

Nyckelord

Bilder

Marcus Strömberg VD AcadeMedia och Jonas Nordström chefsjurist AcadeMedia
Marcus Strömberg VD AcadeMedia och Jonas Nordström chefsjurist AcadeMedia
Ladda ned bild

Länkar

Om

AcadeMedia
AcadeMedia
Adolf Fredriks kyrkogata 2
Stockholm

08 7944200http://www.academedia.se

AcadeMedia skapar möjligheter för människor att utvecklas. Våra medarbetare har ett gemensamt fokus på kvalitet och utveckling. Barn, elever och vuxenstuderande som går i våra verksamheter ska få en utbildning som är av så god kvalitet att de når utbildningens mål, samt förutsättningar för att nå sin fulla potential. AcadeMedia har verksamheter i Sverige, Norge och Tyskland. Vår storlek skapar trygghet och ger oss förutsättningar att vara en långsiktig och stabil utbildningsaktör som bidrar till det gemensamma samhällsbygget.

Mer information om AcadeMedia finns på www.academedia.se. 

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum