Svenska Cykelförbundet

Q&A: Jämna Julia Borgström gör intressant VM-start – i såväl elitklass som U23

Dela

Julia Borgström ordnade i lördags upp en femteplats och 15 nya UCI-poäng i det franska endagarsloppet A Travers les Hauts efter att ha varit i olika utbrytningar nästan hela dagen.Den formen har den jämna och positionssäkra Julia försökt konservera och bättra på med lite extra vila innan hon nu på fredagseftermiddagen kliver på planet till VM i Australien.

Julia Borgström var tolva här på U23-EM i Portugal, har vunnit ungdomstävlingen i London och burit den vita ungdomströjan i Tour de France. Supertalangen från Höllviken CK, som numera representerar CK Ringen i Sverige och nederländska AG Insurance – NXTG Team internationellt gör en intressant VM-start.  Foto: Svenska Cykelförbundet
Julia Borgström var tolva här på U23-EM i Portugal, har vunnit ungdomstävlingen i London och burit den vita ungdomströjan i Tour de France. Supertalangen från Höllviken CK, som numera representerar CK Ringen i Sverige och nederländska AG Insurance – NXTG Team internationellt gör en intressant VM-start. Foto: Svenska Cykelförbundet

Sedan fanns Julia Borgström med i tätklungan med 24 cyklister även i ett annat franskt endagarslopp på söndagen. Just jämnheten och säkerheten har varit imponerande för 21-åringen den här säsongen.

”Jag är en ganska jämn människa – och cyklist. Just att jämnheten skulle ligga på den här nivån den här säsongen var en överraskning. Men det verkar ju vara den nivån som jag kan hålla och bygga vidare på inför nästa säsong”, säger Julia Borgström med sitt vanliga lugn när SCF ringer upp.

Om man bara går efter lördagens lopp har du väl rätt bra ben och form nu inför den långa resan till Wollongong strax söder om Sydney?

”Ja, i lördags var det en BRA känsla i alla fall. Jag råkade hamna i både en och två utbrytningar, ibland kan man inte rå för det. Det var inte meningen från början att vara riktigt så offensiv. Och så plötsligt satt jag med även i avgörande utbrytningen och blev femma. Det känns bra.”

Ni hade ett på papperet rejält bra lag med fem cyklister för ett par veckor sedan, vad betyder det i din uppladdning att varken Emilia Fahlin eller Jenny Rissveds kan vara med?

”Det har absolut ändrat förutsättningarna och inställningen att vi tråkigt nog tappade Jenny och Emilia från ett som du säger väldigt bra lag. Men jag vill inte påstå att jag personligen är mindre taggad för det. VM ska bli väldigt roligt och jag ska göra det allra bästa av det.”

En bonus för din del är ju att de har lagt in en U23-klass parallellt med elit, i samma start – hur ser du på det?

”Jag har inte pratat med Lucas och Alexander (Persson och Wetterhall, förbundskaptenerna) om taktiken ändras för att det är en U23-klass. Men med tanke på att det är en tävling i tävlingen så är det svårt att åka och tänka på chanserna i U23-klassen, även om jag har gjort bra resultat i olika ungdomstävlingar under året. Min approach blir att göra ett så bra resultat som möjligt i elit, så får vi se efteråt vad det blev i U23.”

Du gör redan ditt tredje VM-linjelopp som senior efter att ha startat i såväl Imola som Flandern, vad skiljer ett VM mot ett vanligt lopp mer än att de flesta av världens bästa cyklister är med?

”Publikmängden. Hela eventet är så väldigt mycket större och så är ju lagen helt annorlunda när alla de vassaste holländarna inte är utspridda utan kör i samma lag. Det blir en annorlunda typ av tävling…”

Det kommer en sex kilometer lång uppförsbacke tidigt med en trolig utbrytning och sedan är det en brant backe på det avslutande sex varven, vad betyder banprofilen för dina tankar om VM-loppet?

”Det är klart att det är en rolig men svåranalyserad bana, som ändrar sig mycket. Först är det fördel för klättrarna och sedan endagsspecialisterna. Jag tror inte att man kommer ges tid att återhämta sig efter den där första backen. Jag tror det kommer gå fort från botten backen och hela loppet igenom. Sedan får vi se om det blir en utbrytning som håller eller inte.”

Du valde att ganska tidigt att fortsätta den resan i ditt nederländska stall AG Insurance – NXTG Team, hur gick tankegångarna?

”Redan från början för tre år sedan när jag joinade NXTG så har det känts rätt för mig. De har haft en plan för U19- och U23-laget och jag har vetat hela tiden att de har haft ett seniorelitlag i tankarna. När jag sedan fick se hur det skulle se ut så tänkte jag direkt att jag vill ge det några år till. Visst vägde jag positiva och negativa delar att eventuellt byta. Men det kändes ofantligt bra och tryggt att veta hur basen fungerar; i tiden där jag befinner mig är NXTG bara så rätt och bekvämt.”

Kommer du fortsätta att bo och utgå från Sverige?

”Det blir något längre träningsläger till under vintern, men basen kommer jag ha kvar i Sverige – och det är jag väldigt glad över. Jag har inte hunnit planera något i detalj med stallet och min personliga tränare (Alexander Wetterhall) mer än att det blir ett längre läger på Kanarieöarna redan i november. Sedan är det inte bestämt var lägren i januari och februari blir.”

Hur känns det till sist nu just innan du kliver på planet på Kastrup?

”Jag börjar bli lite nervös. Det är en lång resa och det gäller att hålla sig frisk. Men det känns ändå ganska positivt. Det är bra att ha en så STOR och rolig tävling för att lättare hålla glädjen uppe, så det är bra att VM kommer så här mot slutet av säsongen. Jag hade ett bra träningsblock i Italien förra veckan och i lördags svarade det ju verkligen bra. Så känslan är att med ytterligare lite vila så kan VM-formen vara där…”

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Svenska Cykelförbundet (fri för publicering men ange cred)

Bilder

Julia Borgström var tolva här på U23-EM i Portugal, har vunnit ungdomstävlingen i London och burit den vita ungdomströjan i Tour de France. Supertalangen från Höllviken CK, som numera representerar CK Ringen i Sverige och nederländska AG Insurance – NXTG Team internationellt gör en intressant VM-start.  Foto: Svenska Cykelförbundet
Julia Borgström var tolva här på U23-EM i Portugal, har vunnit ungdomstävlingen i London och burit den vita ungdomströjan i Tour de France. Supertalangen från Höllviken CK, som numera representerar CK Ringen i Sverige och nederländska AG Insurance – NXTG Team internationellt gör en intressant VM-start. Foto: Svenska Cykelförbundet
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Stark Vilmer Ekman satte sig nio timmar i bil ner till världscup i Hulst efter SM-guldloppet27.11.2022 09:15:07 CET | Pressmeddelande

I svenska tävlingar avslutade Vilmer Ekman sin U16-tid med att imponera hela vägen till SM-guldet i cykelcross som officiellt gäller för 2023. Det är tidigt i cykelkarriären men bara det Vilmer Ekman visade på en fint varierad och krävande CX-bana under SM på Ring Knutstorp bådar gott för framtiden. Även viljan att skaffa sig internationell CX-erfarenhet är utöver det vanliga.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum