Svenska Cykelförbundet

Rekordmånga anmälda till helgens BMX SM i Märsta

Dela

På lördag är det dags för BMX-SM i Märsta norr om Stockholm. Hela 164 deltagare är anmälda till det corona-anpassade SM-arrangemanget som sker helt utan publik.

Einar Lindberg in action på Europacupen i Verona. Förstaårsjunioren är hemmahörande i arrangerande Märsta BMX.
Einar Lindberg in action på Europacupen i Verona. Förstaårsjunioren är hemmahörande i arrangerande Märsta BMX.

Fredrik Norkvist, tävlingsansvarig och projektledare i Märsta BMX, säger att det är fler deltagare än normalt och tror det beror på att det finns ett uppdämd behov av att tävla.

- Kul med så många deltagare. Det har varit en utmaning att få ihop mästerskapen inom rådande riktlinjer men vi har full kontroll över själva tävlingen nu. Nu återstår utmaningen med att undvika ansamlingar utanför tävlingsområdet, säger Fredrik Norkvist.

Sveriges förbundskapten Johan Fransson kommer givetvis vara på plats, framför allt för att spana in vilka yngre förmågor som är på gång i BMX-Sverige.

- Det ska verkligen bli jätteroligt. I min roll som förbundskapten handlar SM ​mycket om att titta på vad vi har för cyklister som är på väg upp, och inte bara på de landslags och utvecklingscyklister​ vi redan har. Det ska bli extra kul att se 14-16-åringarna som inom några år kommer upp i juniorklassen, säger Johan Fransson.

SM arrangeras av Märsta BMX och körs på klubbens hemmabana som fått en rejäl ansiktslyftning inför helgens SM-tävlingar.

- Banan är jättefin och klubben har lagt ner mycket tid och kraft för att få den bra, säger Fransson.

Einar Lindberg, förstaårsjunior och Sveriges mest lovande BMX-cyklist har Märsta som hemmaklubb. Einar slutade 4:a ​i de 2 första omgångarna av Europacupen som gick i Verona, Italien i början av september. Johan Fransson låter nästan lyrisk när han pratar om den 17-åriga talangen.

- Det är så kul att se Einar cykla. Han körde verkligen jättefint hela ​helgen och att han vinner båda sina semifinaler som förstaårsjunior går liksom inte att prata bort. Och att sen kunna avsluta båda finalerna med en 4:e plats är superstarkt av honom.

Även 16-åriga Felicia Klingström, Älvsjö bmx klubb, körde väldigt bra hela helgen och tog sig vidare till final och slutade 6:a ​båda dagarna. För de två juniorerna Tim och Oliver var det premiär i internationella sammanhang ​med landslaget och Johan Fransson är nöjd med respektive debut.

- Vi åkte inte enbart ner för att jaga resultat på listorna utan för att se om vi gjort rätt under våren och sommaren i​i dessa tider, och det har vi verkligen gjort, säger Johan Fransson. LÄS MER OM EURUPACUPEN HÄR

Eftersom både EM och VM har ställts in på grund av pandemin, är det nästan tomt i tävlingskalendern efter SM för landslagscyklisterna BMX. ​Då även Europacupen 3-4 som skulle gått i Frankrike ställdes in återstår bara en omgång av cupen i ​Zolder, Belgien den 31 oktober innan tävlingssäsongen är slut.

För Einar Lindberg väntar förhoppningsvis några månaders vistelse på UCI-centret i Schweiz i vinter om allt går vägen.

- Einar har visat hur duktig han är både fartmässigt och tekniskt men det finns ​alltid små saker att jobba på om han ska ta sig hela vägen till OS 2024 och 2028 som är planen. Förhoppningsvis får han en plats på centret i vinter där han kan träna med cyklister i världsklass och med samma mål som han själv.

Fakta BMX SM 26 september 2020

Lördagens SM kör igång med första start i block 1 kl 10:15.
För att kunna upprätthålla gränsen på 50 personer på tävlingsområdet kommer tävlingen ske blockvis.

Fullständig information hittar ni på Märsta BMX hemsida HÄR

PM och information till föräldrar och medföljande hittar ni HÄR

Vi sänder live från SM via Solidsport HÄR

 

Kontakter

Fredrik Norkvist
Märsta BMX
Tel. Mobil:073-037 15 45
E-post: fredrik.norkvist@ericsson.com

Bilder

Einar Lindberg in action på Europacupen i Verona. Förstaårsjunioren är hemmahörande i arrangerande Märsta BMX.
Einar Lindberg in action på Europacupen i Verona. Förstaårsjunioren är hemmahörande i arrangerande Märsta BMX.
Ladda ned bild
Sveriges förbundskapten BMX, Johan Fransson tillsammans med utveckingslaget. Bilderna är fria att användas.
Sveriges förbundskapten BMX, Johan Fransson tillsammans med utveckingslaget. Bilderna är fria att användas.
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

Svenska Cykelförbundet (SCF) är ett av landets äldsta specialidrottsförbund, bildades redan år 1900. SCF består av 20 distriktsförbund, över 490 föreningar med 60 000 medlemmar. Runt 5000 cyklister per år tävlar i någon av de sju grenarna landsväg, mountainbike, Cykelcross, BMX, Paracykel, Trial och bancykel. Läs mer på Svenska Cykelförbundets hemsida, scf.se.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Svenska Spel/Tillsammans för fler i rörelse satsar på Svenska Cykelförbundets e-cycling26.11.2020 09:00:00 CETPressmeddelande

Genom initiativet Tillsammans för fler i rörelse, initierat av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel får Svenska Cykelförbundet nu medel för att utveckla e-cycling i Sverige. Sverige är världsledande på e-cycling och den 9 december samlas eliten för första gången i ett officiellt världsmästerskap där den svenska truppen tävlar under Svenska Cykelförbundet. Medlen gör det möjligt att fortsätta utvecklingen av e-cycling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum