Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Så agerar Svenska kyrkan Västerås utifrån de nya Covid-19-restriktionerna

Dela

Från och med 1 december gäller nya bestämmelser om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. För Svenska kyrkan Västerås är det självklart att fortsatt arbeta för en minskad smittspridning i samhället. Det innebär att vi, liksom stora delar av samhället påverkas av restriktionerna. Vi följer också noggrant den fortsatta utvecklingen och kommer att anpassa oss till eventuella förändringar av restriktionerna.

Så förhåller sig Svenska kyrkan Västerås till restriktionerna

Advent och jul är en viktig tid i många människors liv och många väljer att besöka en kyrka, kanske för att delta i gudstjänst eller konsert. För att möjliggöra gudstjänstfirande kommer Svenska kyrkan Västerås inte att kräva vaccinationsbevis för deltagande i gudstjänster – inklusive kyrkliga handlingar som dop, vigsel eller begravning. De flesta av våra gudstjänster och andra verksamheter kommer kunna besökas som vanligt. Vi kommer att tillämpa vaccinationsbevis för deltagare över 18 år vid större konserter och musikgudstjänster, se lista nedan.

- Vi har valt att inte tillämpa vaccinationsbevis för just gudstjänster och ser att de flesta av våra kyrkor kommer att kunna besökas som vanligt, säger domprost Daniel Eklund.

Vi kräver inte vaccinationsbevis för att delta i gudstjänster

 • Vi kräver inte vaccinationsbevis för att kunna delta i gudstjänster.
 • Samtliga kyrkorum utom domkyrkan har ett besökstak på 100 besökare vid gudstjänst.
  I domkyrkan gäller besökstaket 223 personer.
 • Våra medarbetare räknas inte in i antalet besökare som kan delta i gudstjänster.
 • Vi ser självklart till att handsprit alternativt möjlighet att tvätta händerna finns i alla lokaler.
 • Vi uppmanar alla besökare att hålla avstånd.

För större konserter och musikgudstjänster krävs vaccinationsbevis

 • Vaccinationsbevis krävs för att delta i de stora konsertevenemang och större musikgudstjänster som arrangeras under jul och nyår, till exempel luciakonserter. Se samlad lista över dessa evenemang här: https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/advents--och-julmusik
 • Om det totala antalet deltagare överstiger 100 krävs vaccinationsbevis också från körsångare.

Vad gäller för externa evenemang i våra kyrkor eller andra lokaler

 • Vid externa evenemang som luciafiranden utan externa gäster, till exempel när skolor använder våra lokaler utan andra deltagare än personal och elever ansvarar respektive extern aktör för arrangemanget samt bemanning. Dessa räknas inte som offentlig tillställning.
 • Om en arrangör vill anordna en offentlig konsert i våra lokaler, till exempel luciatåg för föräldrar och vänner, krävs vaccinationsintyg, alternativt begränsning av deltagarantalet till maximalt 100 personer, förutom i domkyrkan. Ansvaret för detta ligger på arrangören.
 • Övrig uthyrning av lokaler berörs inte, så länge det inte handlar om offentliga sammankomster, då ansvarar arrangören för att tillse att restriktionerna följs.

Julafton på Kyrkbacksgården samt "Nattkyrka" i domkyrkan

De angelägna evenemangen ”julafton på Kyrkbacksgården” och ”Nattkyrka” i domkyrkan kommer att arrangeras, dock med begränsningen att maximalt 100 personer samtidigt får vistas inomhus i lokalen. Här tillämpas principen ”en in – en ut” när det är fullt. Vi vet att dessa fyller en viktig funktion i många människors liv och vill se till att de som vill kunna medverka kan göra det, utan att riskera någons säkerhet.

För mer information

Kontakta kommunikationschef Ulrika Säfström Sunnerfelt, 021- 10 76 13 eller ulrika.sunnerfelt@svenskakyrkan.se

Du hittar löpande information om hur Svenska kyrkan Västerås agerar gällande Covid-19-pandemin på vår webb: https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/sa-agerar-svenska-kyrkan-vasteras 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nära Gustaf Norén när Mikaeli Möter24.10.2022 09:11:03 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 12 november kl 19 kickar en av höstens närmaste kvällar igång. Det är i Mikaelikyrkan på Hammarby, som ett unikt samtal äger rum, under konceptet Mikaeli Möter. Maria Agstam Häggkvist, präst, leder samtalet med en av Sveriges mest älskade och omtalade musiker - numer även kyrkopolitiker - Gustaf Norén. Samtalet ramas in av Gustafs favoritmusik, så mycket bättre än du nånsin hört den. Café Mika håller öppet under kvällen. Evenemanget är kostnadsfritt.

Oersättligt sockenbudstyg återlämnas till Skultuna kyrka den 2 oktober27.9.2022 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Våra kyrkor, kyrkogårdar och inte minst kyrkornas konstföremål är en stor och viktig del av vårt kulturarv. Ett sådant oersättligt föremål, ett sockenbudstyg tillverkat i Arboga som ägts av Skultuna kyrka sedan 1753, återvänder nu hem efter att ha varit försvunnet i 35 år. Välkommen att delta i en återlämningsceremoni och hör den spännande historien i Skultuna kyrka kl. 11 den 2 oktober. Ceremonin genomförs som en del av ordinarie gudstjänst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum