If Skadeförsäkring

Så här gäller din hemförsäkring vid brand

Dela

Mer än 96 procent av Sveriges befolkning har en hemförsäkring. Men enligt branschorganisationen Svensk Försäkring saknar omkring 400 000 en sådan och är därmed oskyddade vid exempelvis en bostadsbrand. Majoriteten utan hemförsäkring består främst av hyresgäster, unga, män och utrikesfödda bortom Norden.

Hemförsäkringen utgör ett viktigt stöd vid så väl reseskador som överfall och det gäller självklart även vid vatten- och brandskador, som hör till de absolut dyraste skadorna. Något många inte tänker på när det gäller bränder är just var man ska bo om olyckan är framme.

– Det finns många som inte känner till att det ingår ersättning för annat boende om bostaden är obrukbar och att vi även ofta hjälper till att hitta ersättningsboenden. Det kan kosta oerhört mycket och vara ansträngande, och då hjälper If till på ett fantastiskt sätt, säger Jenny Rudslätt, hem- och villaexpert på försäkringsbolaget If.

Vid branden i flerfamiljshuset i Lindome i april 2021 anlände till exempel Ifs teamledare för Byggskador, Per Sjölander, till skadeplatsen och svarade på drabbade hyresgästers frågor. Temporära boenden kunde tidigt erbjudas och skadeärenden upprättas. Snabbhet vid brandärenden är oerhört viktiga.

Flest hemförsäkringar bland kvinnor

Kvinnor har hemförsäkring tecknad i högre grad än män, 97,1 procent av kvinnorna och 95,7 procent av männen har det. Jämförs inrikes- och utrikes födda är skillnaderna större. Bland inrikes födda har 98,6 procent hemförsäkring jämte 87,7 procent bland utrikes födda.  

Enligt siffror från Svensk Försäkring sker de allra flesta brandskadorna i hus, följt av övriga hem som lägenheter. Under 2020 var hemförsäkringarna nästan 3,4 miljoner stycken och villahemförsäkringarna knappt 1,8 miljoner till antalet.

Stöd om det brunnit

Det faktum att en hemförsäkring kan omfatta temporärt boende och ersättning av personliga tillhörigheter i samband med en brand, innebär en enorm trygghet för en mindre månadskostnad. Dessvärre finns det missuppfattningar om vad hemförsäkringen täcker.

När If undersökte saken för några år sen svarade en tredjedel av 20–29-åringar utan försäkring att de inte behövde en hemförsäkring för att de inte hade många tillhörigheter. Men det räcker med att en brand som startat någon annanstans sprider sig till ens egen bostad för att katastrofen ska vara framme. Då behövs hemförsäkringen för att snabbt få tillgång till en ny bostad trots att branden berodde på någon eller något annat än en själv.

Riskabelt utan hemförsäkring

Det har olyckligtvis funnits fall av bostadsbränder där hyresgäster trott att försäkringsskydd ingått i hyran, vilket det inte gör. Det har i vissa fall då slutat med att skadeståndskrav riktats mot drabbade privatpersoner som lett till skulder för livet. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något krav på att hyresgäster ska ha hemförsäkring, trots att det är en mycket god investering och något If rekommenderar.

Läs mer om hemförsäkringar här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum