Svenska Judoförbundet

Så nära medalj för Robin Pacek

Dela

I den sista Grand Slam-turneringen före covid-nedstängningen för ett drygt år sedan imponerade Robin Pacek stort och erövrade en bronsmedalj i -81 kg. Efter omstarten har det gått trögare, därför är dagens semifinal följt av en bronsmatch på Grand Slam i Antalya ett efterlängtat steg framåt.

Robin Pacek, Doha Masters 2021. Foto Marina Mayorova.
Robin Pacek, Doha Masters 2021. Foto Marina Mayorova.

Robin Pacek inledde dagens Grand Slam med kampjudo där motståndaren drog på sig sin tredje shido (varning) och blev diskvalificerad. I andra matchen hamnade Pacek i underläge på waza-ari (poäng) efter en kontring. Han jobbade metodiskt vidare och följde upp en waza-ari på benkastet hiza guruma med en fasthållning för en andra waza-ari och därmed ippon (full poäng).

Kvartsfinal mot ryske stortalangen 21-årige David Karapetyan, junior-Europamästare i höstas. En jämn match som gick till förlängning och golden score. Där var Pacek den klart bättre och avslutade efter 38 sekunder med ett ura nage-kast för ippon.      

I semifinalen väntade ett av de största hemmahoppen under turneringen, den turkiska världsfyran Vedat Albayrak. Tyvärr drar Pacek på sig två shido under den första minuten, och då en tredje shido betyder diskvalificering blev pressen stor på Pacek. Albayrak kan dominera matchen utan att skapa något som hotar Pacek. Under matchens sista en och en halv minut tar Pacek över alltmer, men med 45 sekunder kvar kan Albayrak kontra, får en waza-ari (poäng) och den håller han matchen ut.

Paceks motståndare i bronsmatchen blev den rutinerade taktikern Attila Ungvari, Ungern. De två hade mötts 6 gånger fram till idag, och Pacek hade bara lyckats vinna en av dessa matcher. Det blev som väntat en grepp-och taktikmatch med få attacker. Helt jämt och poänglöst vid full tid. I golden score är Pacek den bättre, och 1.10 in i förlängningen är Pacek ytterst nära poäng efter ett kast. Bara sekunder senare får förvånande Ungvari poäng efter vad som anses vara en kontring, waza-ari till ungraren och Pacek fick nöja sig med en femteplats.

OS-kvalpoängen som Pacek nu fick blir emellertid väldigt viktiga, men eftersom ”fel” konkurrenter gick långt idag fortsätter den oerhört hårda kampen om en OS-plats.         

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Robin Pacek, Doha Masters 2021. Foto Marina Mayorova.
Robin Pacek, Doha Masters 2021. Foto Marina Mayorova.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Robin Pacek utslagen ur OS i jämn match mot världsettan27.7.2021 07:17:46 CEST | Pressmeddelande

Efter två vinster i de inledande matcherna på OS ställdes Robin Pacek i åttondelsfinalen mot världsettan och regerande världsmästaren Matthias Casse från Belgien. Det blev en jämn match där både Pacek och Casse tog poäng i ordinarie tid och matchen fick avgöras i golden score. Även där var det mycket jämt men till slut lyckades Casse få in ett kast på en trött Robin Pacek. En bra insats av Robin Pacek, men som tyvärr inte räckte hela vägen och Pacek är utslagen ur OS.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum