If Skadeförsäkring

Så skyddar du hunden i vinter

Dela

Långa promenader en solig och krispig vinterdag med hunden är underbart. Men vinter, snö och kyla är inte bara härligt, utan även förenat med en del faror för hunden som If vill göra hundägare uppmärksamma på.

Under coronapandemin är det många som har skaffat husdjur. Försäljning av hundförsäkringar har ökat med i genomsnitt 20 procent hos försäkringsbolaget If de senaste tre månaderna. Vinterpromenaden är härlig för husse, matte och hunden, men för att inte hunden ska drabbas av onödiga skador är det viktigt att vara förberedd och tänka till lite extra.

Risker på marken 

På vintern kan hundens tassar bli lite extra utsatta på grund av vägsalt och snö som fastnar i pälsen.

– Skölj av tassarna om de kommit i kontakt med vägsalt och plocka bort snön som fastnat i och runt tassarna. Om hunden går omkring och är fuktig mellan trampdynorna kan huden ta skada och det kan uppstå såriga ömma områden. Klipp därför gärna försiktigt bort lite av pälsen runt trampdynorna och smörj vid behov in tassarna med en bra tassalva för att skydda dem mot uttorkning, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskadehantering på If.

Farliga "söta" fläckar 

Det finns även andra faror att se upp med när det gäller frusen mark.

Spolarvätska eller kylarvätska som läckt ut från bilen har svårt att rinna undan på vintern när det är fruset i marken. Dessa innehåller ofta glykol, som är sött, gott och tyvärr väldigt farligt. 

– Var vaksam på fläckar på marken så att din hund inte slickar i sig glykol. Misstänker du att din hund kan ha fått i sig glykol ska du genast kontakta veterinär. Tecken på glykolförgiftning kan vara ökad törst, kräkning och vinglighet men då sådana symtom visar sig har förgiftningen hunnit bli mycket allvarlig för hunden, säger Mariah Hohenthal.

Håll hunden varm

Som de flesta säkert vet kan vissa hundar lätt frysa om de blir stillastående. Ju korthårigare och mindre hunden är desto sämre klarar den av kylan. Tassar, svans och öron är extra utsatta om det är kallt ute.

– Ta gärna med ett passande täcke åt hunden att ha om behov uppstår, och lämna inte din hund ensam utanför affären. Dels kan den bli stulen eller skrämd, men den kan också frysa när den sitter och väntar på dig. Lämna heller inte hunden i en kall bil. Om temperaturen ute är under minus fem grader får du inte lämna din hund utan tillsyn i bilen, tillägger Mariah Hohenthal.

Se upp för halka

En annan sak att vara vaksam på under vintertid är risken för halka.

– Låt inte hunden springa okontrollerat på snöfri, hal is. Om den halkar och benen glider isär kan hunden få muskelbristningar, ledskador eller skärsår. Håll därför hunden kopplad, gärna i väl utprovad sele, om den ska gå med ut på isen, säger Mariah Hohenthal.

Något annat att tänka på när det kommer till att släppa lös hunden när det är kallt ute, är att det är viktigt att värma upp den innan för att inte riskera skador i muskler och leder.

Tänk på att synas

Slutligen, det har sagts förut och tål att upprepas – kom ihåg reflex för hund, matte och husse.

– Hundägare behöver reflex både till sig själva och till hunden. Reflexväst, halsband eller koppel försett med reflex eller blinkande lampa är bra att ha till hunden för promenader i vintermörkret. Både hundens och hundägarens reflexer bör sitta så att de syns både framifrån, bakifrån och från sidan, avslutar Mariah Hohenthal.

Ifs tips för att skydda hunden –  sammanfattning:

  • Håll hunden varm. Tänk på att hundar lätt fryser om de blir stillastående.
  • Under vinterpromenaden kan hunden behöva täcke.
  • Lämna aldrig din hund ensam utanför affären.
  • Låt inte hunden springa okontrollerat på snöfri, hal is.
  • Skölj av tassarna om de kommit i kontakt med vägsalt och plocka bort snön som fastnat runt tassarna.
  • Smörj vid behov in tassarna med en bra tassalva för att skydda dem mot uttorkning.
  • Kom ihåg att både du och hunden behöver reflex för att synas när ni är ute och går i mörkret.
  • Se till att din hund har en försäkring.

Nyckelord

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum